ΑρχικήinetΆρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Ο πλανήτης Άρης βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επιστημόνων περισσότερο από ποτέ, με νέες ανακαλύψεις να έρχονται συνεχώς στη δημοσιότητα. Ένα νέο βίντεο από τον Άρη δείχνει ένα ιδιαίτερο στιγμιότυπο, όπου σύννεφα περνούν «απαλά» πάνω από την επιφάνειά του. Οι εικόνες τραβήχτηκαν από κάμερες που είναι τοποθετημένες στο rover “Curiosity”, το οποίο συνεχίζει να εξερευνά την επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη.

Διαβάστε επίσης: Άρης: Κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του;

Παρόλο που το rover “Perseverance” ήταν στο επίκεντρο τις τελευταίες εβδομάδες, αφού προσεδαφίστηκε πρόσφατα στον Άρη, είναι ένα από τα πολλά rovers που πραγματοποιούν έρευνες στην επιφάνεια του πλανήτη. Άλλα rovers, όπως το Curiosity, συνεχίζουν να προσπαθούν να συγκεντρώσουν περισσότερες πληροφορίες που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάλυση και κατανόηση του πλανήτη.

Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του
Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Οι οκτώ νέες εικόνες, που τραβήχτηκαν από την κάμερα πλοήγησης του ρομπότ, δείχνουν περίπου πέντε λεπτά στην επιφάνεια του Κόκκινου Πλανήτη. Σε αυτές, φαίνονται σύννεφα που κινούνται με τρόπο παρόμοιο με τα σύννεφα τη Γης.

Δείτε ακόμη: Ηχητικό απόσπασμα από το Perseverance: Πως είναι η οδήγηση στον Άρη

Αυτές οι εικόνες τραβήχτηκαν την προηγούμενη εβδομάδα και κοινοποιήθηκαν στο Twitter από τον Paul Byrne, επιστήμονα από το κρατικό πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας. Ενώ τα σύννεφα μοιάζουν με αυτά της Γης, η πολύ διαφορετική ατμόσφαιρα στον Κόκκινο Πλανήτη – η οποία, μεταξύ άλλων, είναι πολύ λεπτή – σημαίνει ότι πρέπει να σχηματίζονται με διαφορετικούς τρόπους. Για να σχηματίσουν σύννεφα, τα μόρια του νερού πρέπει να συμπυκνωθούν γύρω από τα σωματίδια. Στη Γη, αυτό μπορεί να είναι κόκκοι σκόνης που μεταφέρονται από ανέμους, αλλά ο Άρης δεν έχει αρκετά παχιά ατμόσφαιρα για να τα σχηματίσει τόσο εύκολα.

Άρης: Σύννεφα παρόμοια με της Γης περνούν πάνω από την επιφάνειά του

Στον Άρη, εκτιμάται ότι τα σύννεφα είναι το αποτέλεσμα τουλάχιστον εν μέρει της σκόνης που δημιουργείται όταν διαστημικά συντρίμμια «χτυπούν» την Αριανή ατμόσφαιρα. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται τα σωματίδια γύρω από τα οποία μπορούν να σχηματιστούν τα σύννεφα και στη συνέχεια φαίνονται καθώς κινούνται πάνω από την επιφάνεια. Η λεπτή ατμόσφαιρα είναι επίσης ο λόγος που τα σύννεφα στον Άρη είναι παρόμοια με τα σύννεφα cirrus στη Γη.

Πρόταση: Διάστημα: Σωματίδιο-φάντασμα στη Γη και σύννεφο στον Άρη

Τα σύννεφα στον Άρη μπορούν επίσης να είναι «νυχτερινά» – φωτίζονται από τον Ήλιο, ακόμη και τη νύχτα, επειδή είναι τόσο ψηλά πάνω από την επιφάνεια του Άρη.

Δεν είναι ο μόνος καιρός στον Άρη που μοιάζει με τη Γη, αλλά στην πραγματικότητα είναι εντελώς διαφορετικός. Το 2008, το ρομποτικό διαστημικό σκάφος “Phoenix” ανακάλυψε ότι έπεφτε χιόνι στην επιφάνεια του πλανήτη. Αλλά ενώ αυτό το χιόνι φαίνεται να μοιάζει με αυτό της Γης από τις εικόνες, αποτελείται από διοξείδιο του άνθρακα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS