ΑρχικήinetΆρης: Κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του;

Άρης: Κρύβει έναν ωκεανό κάτω από την επιφάνειά του;

Εδώ και δεκαετίες, οι επιστήμονες κάνουν διάφορες υποθέσεις σχετικά με το τι συμβαίνει με το νερό στον πλανήτη Άρη, καθώς πιστεύεται ότι πριν από αιώνες ήταν ένας αρκετά “υγρός πλανήτης”. Αυτή τη στιγμή έχει εντοπιστεί νερό σε μορφή πάγου, αλλά μια νέα έρευνα υποστηρίζει ότι στην πραγματικότητα μπορεί να υπάρχουν πολύ μεγαλύτερες ποσότητες. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική θεωρία, αφού μια τέτοια ανακάλυψη θα μπορούσε να σημαίνει ότι ο Άρης θα μπορούσε κάποια στιγμή να φιλοξενήσει ανθρώπους.

Δείτε επίσης: NASA: Γήινοι μικροοργανισμοί επιβιώνουν προσωρινά στον Άρη

Άρης νερό ωκεανό

Πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι ατμοσφαιρικά αέρια του Άρη απορροφήθηκαν σταδιακά στο διάστημα και μαζί τους χάθηκαν και μεγάλες ποσότητες νερού από την επιφάνεια του πλανήτη. Ωστόσο, μια νέα μελέτη που υποστηρίζεται από τη NASA, υποδηλώνει ότι ένα σημαντικό μέρος του νερού και της υγρασίας παραμένει παγιδευμένο στο φλοιό του πλανήτη.

Η διαφυγή ατμοσφαιρικών αερίων δεν εξηγεί πλήρως τα δεδομένα που έχουμε για το πόσο νερό υπήρχε κάποτε στον Άρη“, δήλωσε η Eva Scheller. Η Scheller είναι επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στο περιοδικό Science.

Η Scheller και οι συνάδελφοί της εξέτασαν μοντέλα που ποσοτικοποιούν το νερό στον Άρη με την πάροδο του χρόνου, σε διάφορες μορφές, καθώς και τρέχοντα δεδομένα σχετικά με τη χημική σύνθεση της ατμόσφαιρας και του φλοιού του πλανήτη. Διαπίστωσαν ότι η θεωρία σχετικά με τη διαφυγή ατμοσφαιρικών αερίων δεν μπορεί να εξηγήσει πλήρως τις συνθήκες που παρατηρούνται σήμερα πάνω και κάτω από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη.

Δείτε επίσης: Διάστημα: Σωματίδιο-φάντασμα στη Γη και σύννεφο στον Άρη

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η απορρόφηση των ατμοσφαιρικών αερίων από το διάστημα έπαιξε ρόλο στην απώλεια νερού, αλλά τα ευρήματα των τελευταίων χρόνων από τις αποστολές στον Άρη, δείχνουν ότι υπήρχε μια τεράστια δεξαμενή αρχαίων ορυκτών με υγρασία, των οποίων ο σχηματισμός σίγουρα μείωσε τη διαθεσιμότητα νερού με την πάροδο του χρόνου.

Όταν το νερό και οι βράχοι αλληλεπιδρούν, μπορεί να συμβεί μια χημική διαδικασία που δημιουργεί υλικά, που περιέχουν νερό εντός της δομής τους. Αυτή η διαδικασία συμβαίνει στη Γη, αλλά ο γεωλογικός κύκλος τελικά στέλνει την παγιδευμένη σε βράχους υγρασία, πίσω στην ατμόσφαιρα μέσω των ηφαιστείων. Ο Άρης, ωστόσο, φαίνεται να έχει πολύ λίγη ή και καθόλου ηφαιστειακή δραστηριότητα, αφήνοντας όλο αυτό το νερό παγιδευμένο στο φλοιό.

Όλο αυτό το νερό παγιδεύτηκε αρκετά νωρίς, και στη συνέχεια δεν γύρισε ποτέ πίσω“, λέει η Scheller.

Η ερευνητική ομάδα υποστηρίζει ότι πριν από 4 δισεκατομμύρια χρόνια, ο Άρης είχε αρκετό νερό για να καλύψει ολόκληρο τον πλανήτη, με έναν ωκεανό με βάθος μεταξύ 100 και 1.500 μέτρων. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι το 30%-99% αυτού του νερού είναι τώρα παγιδευμένο σε ορυκτά στον φλοιό.

Η Scheller και η ομάδα της θα βοηθήσουν την ομάδα του Mars 2020 Perseverance rover στη συλλογή δειγμάτων βράχου από τον Άρη για περισσότερη ανάλυση.

Δείτε επίσης: Perseverance: Το διαστημικό όχημα της NASA προσεδαφίστηκε στον Άρη!

Πηγή: CNET

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS