ΑρχικήinetΗ NASA εκπλήσσει και πάλι με τη δημιουργία οξυγόνου στον Άρη

Η NASA εκπλήσσει και πάλι με τη δημιουργία οξυγόνου στον Άρη

Μία ακόμα πρωτιά φαίνεται να έχει πετύχει η NASA, μετά την επιτυχή πτήση του ελικοπτέρου της στον πλανήτη Άρη. Η εταιρεία διαστημικών ερευνών κατάφερε να εξάγει λίγο οξυγόνο από την ατμόσφαιρα του πλανήτη, η οποία αποτελείται κατά 96 τοις εκατό από διοξείδιο του άνθρακα.

Άρη NASA

Δείτε επίσης: Ιστορική στιγμή: Το ελικόπτερο της NASA πέταξε για πρώτη φορά στον Άρη

Το όχημα Perseverance rover, φέρει ένα πειραματικό όργανο σε μέγεθος τοστιέρας, με την ονομασία Mars Oxygen In-Situ Resource Utilization Experiment, γνωστό και ως MOXIE και την Τρίτη κατάφερε να εξάγει άτομα οξυγόνου από μόρια διοξειδίου του άνθρακα για τη δημιουργία καθαρού οξυγόνου.

Αυτό είναι ένα κρίσιμο πρώτο βήμα για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε οξυγόνο στον Άρη“, δήλωσε ο Jim Reuter, αναπληρωτής διαχειριστής της Διεύθυνσης Αποστολής Τεχνολογίας Διαστήματος της NASA. “Το MOXIE έχει ακόμα πολλή δουλειά, αλλά τα αποτελέσματα αυτής της τεχνολογικής επίδειξης είναι πολλά υποσχόμενα, καθώς προχωράμε προς τον στόχο μας να δούμε μία μέρα ανθρώπους στον Άρη.

Δείτε ακόμα: Το Ingenuity της NASA τράβηξε την πρώτη έγχρωμη φωτογραφία του Άρη

Ο Reuter προσθέτει ότι παρόμοια τεχνολογία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τη δημιουργία προωθητικών πυραύλων και αναπνεύσιμου αέρα για μελλοντικούς εξερευνητές.

Άρη NASA

Στην πρώτη του δοκιμή, το MOXIE εξήγαγε περίπου 5 γραμμάρια οξυγόνου που ισοδυναμούν με περίπου 10 λεπτά αναπνεύσιμου αέρα για ένα άτομο. Η συσκευή έχει σχεδιαστεί για να παράγει έως και 10 γραμμάρια οξυγόνου την ώρα, οπότε δεν μπορεί ακόμα να προσφέρει κατάλληλες συνθήκες επιβίωσης. Ωστόσο, η NASA ελπίζει ότι θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει πιο ισχυρούς διαδόχους αυτής της συσκευής, που θα παράγουν πολλούς τόνους οξυγόνου κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Δείτε επίσης: NASA: Νέο βίντεο δείχνει δύο μαύρες τρύπες να…χορεύουν «τάνγκο»!

Το MOXIE έχει προγραμματιστεί να εξάγει οξυγόνο τουλάχιστον εννέα ακόμη φορές κατά τη διάρκεια των δύο πρώτων ετών του ταξιδιού του rover. Ο κύριος ερευνητής του MOXIE, Michael Hecht, λέει ότι η ομάδα “θα προσπαθήσει να εκτελέσει το πείραμα υπό διαφορετικές συνθήκες, ώρες της ημέρας και σεζόν.”

Αυτή η τεχνολογία μπορεί να φέρει τους ανθρώπους ένα βήμα πιο κοντά στην εποίκιση του Άρη!

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS