ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΙστορική στιγμή: Το ελικόπτερο της NASA πέταξε για πρώτη φορά στον Άρη

Ιστορική στιγμή: Το ελικόπτερο της NASA πέταξε για πρώτη φορά στον Άρη

Με επιτυχία στέφθηκε η πρώτη δοκιμαστική πτήση του ελικοπτέρου Ingenuity της NASA, πάνω από την επιφάνεια του πλανήτη Άρη, ένα επίτευγμα τόσο σημαντικό, που οι επιστήμονες της εταιρείας το παρομοιάζουν με την πρώτη πτήση των αδελφών Wright το 1903.

Δείτε επίσης: NASA: Παρακολουθήστε την πρώτη πτήση του ελικοπτέρου της στον Άρη

NASA Άρη

Περίπου στις 3:30 π.μ. Ανατολική ώρα (10:30 ώρα Ευρώπης), το Ingenuity έβαλε μπροστά τις μηχανές του και απογειώθηκε από την επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη. Έφτασε σε υψόμετρο περίπου 3 μέτρων, όπου αιωρήθηκε, ταλαντεύτηκε ελαφρώς από τον άνεμο, γύρισε 96 μοίρες και στη συνέχεια επέστρεψε απαλά στην επιφάνεια του Άρη, σε μια αυτόνομη πτήση που διήρκεσε περίπου 30 δευτερόλεπτα, δήλωσε η διαστημική υπηρεσία.

Περισσότερες από τρεις ώρες μετά την πτήση, οι επιστήμονες που ασχολούνται με το έργο έλαβαν τα νέα για την επιτυχία της, μέσω δεδομένων που ταξίδεψαν 178 εκατομμύρια μίλια έως τη Γη μέσω ενός σύνθετου δικτύου επικοινωνιών, από το ελικόπτερο στο rover, σε ένα διαστημικό σκάφος σε τροχιά γύρω από τον Άρη, στο τεράστιο διεθνές δίκτυο διαστημικών κεραιών της NASA και τέλος στην JPL.

«Μπορούμε τώρα να πούμε ότι έχουμε πετάξει ένα ελικόπτερο σε έναν άλλο πλανήτη», δήλωσε η MiMi Aung, διευθύντρια του προγράμματος Ingenuity της NASA. «Πήγαμε μαζί στον Άρη. Ζήσαμε μαζί μία στιγμή σαν αυτή των αδερφών Wright».

Δείτε ακόμα: NASA: Δεν αναμένει ότι οι άνθρωποι θα μπορούν να πετάξουν στον Άρη

Οι επιστήμονες λένε ότι η επιτυχημένη δοκιμή, την οποία χαρακτήρισαν «άψογη πτήση», θα μπορούσε τελικά να βοηθήσει τη διαστημική υπηρεσία να περιπλανηθεί πιο γρήγορα στον Άρη, καθώς αναζητά σημάδια ζωής. Οι μηχανικοί σκέφτονται ήδη για μελλοντικά αεροσκάφη, βάρους 50 κιλών και άνω, που θα μπορούσαν να πραγματοποιήσουν επιστημονικά πειράματα στο μέλλον.

NASA Άρη

«Ανοίγει νέες πόρτες», δήλωσε ο Thomas Zurbuchen, συνεργάτης της NASA για τη διεύθυνση επιστημονικής αποστολής. Ένα ελικόπτερο μπορεί να πετάξει πάνω από κρατήρες και άλλες περιοχές που δεν είναι προσβάσιμες μέσω των οχημάτων.

Για να πραγματοποιήσει τη σύντομη πτήση του, το Ingenuity έπρεπε να προσαρμοστεί στην εξαιρετικά λεπτή ατμόσφαιρα του Άρη, μόλις 1 τοις εκατό της πυκνότητας της Γης, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο για τους έλικές του να περιστρέφονται με περίπου 2.500 στροφές ανά λεπτό, για την παραγωγή ανύψωσης.

Δείτε επίσης: Το ελικόπτερο Ingenuity της NASA επιβίωσε την πρώτη του νύχτα στον Άρη

Πρόκειται για ένα πολύ χρήσιμο πρόσθετο στην τελευταία αποστολή της NASA στον Άρη, όπου μαζί με το Perseverance rover, ένα όχημα μεγέθους αυτοκινήτου, είναι έτοιμο να εξερευνήσει έναν κρατήρα που κάποτε είχε νερό και θα μπορούσε να δώσει ενδείξεις για την ιστορία του πλανήτη και αν υπήρχε ποτέ ζωή εκεί.

Ως αφιέρωμα στους αδελφούς Wright, το Ingenuity έχει ένα κομμάτι ύφασμα σε μέγεθος γραμματοσήμου από το αεροσκάφος των αδελφών, γνωστό ως Flyer, συνδεδεμένο σε ένα καλώδιο κάτω από το ηλιακό του πάνελ.

Εάν όλα πάνε σύμφωνα με το σχέδιο, το ελικόπτερο θα μπορούσε να κάνει έως και τέσσερις πτήσεις τις επόμενες εβδομάδες. Η δεύτερη θα μπορούσε να έχει μεγαλύτερο ύψος, στα 5 μέτρα περίπου και μετά να πετάξει για λίγο οριζόντια πριν επιστρέψει στο σημείο προσγείωσης.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS