ΑρχικήUpdatesΤο χαρακτηριστικό Password Checkup της Google έρχεται στο Android

Το χαρακτηριστικό Password Checkup της Google έρχεται στο Android

Οι Android χρήστες μπορούν τώρα να επωφεληθούν από τη λειτουργία Password Checkup που η Google παρουσίασε για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιήγησης ιστού Chrome στα τέλη του 2019, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρεία.

Στο Android, η λειτουργία Password Checkup αποτελεί πλέον μέρος του μηχανισμού “Autofill with Google”, τον οποίο χρησιμοποιεί το λειτουργικό σύστημα για την επιλογή κειμένου από μια κρυφή μνήμη και τη συμπλήρωση φορμών.

Password Checkup

Η ιδέα είναι η δυνατότητα “Password Checkup” να λαμβάνει κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στον password manager του Android OS και να τους ελέγξει σε μια βάση δεδομένων που περιέχει δισεκατομμύρια records από παραβιάσεις δημόσιων δεδομένων και θα δει αν ο κωδικός πρόσβασης είχε διαρρεύσει προηγουμένως στο διαδίκτυο.

Εάν έχει, εμφανίζεται μια προειδοποίηση στο χρήστη.

Η Google αναφέρει ότι οι χρήστες δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν σε σχέση με τον μηχανισμό ελέγχου κωδικών πρόσβασης, ο οποίος δεν μοιράζεται τα credentials τους στο cleartext μέσω του δικτύου και λειτουργεί ως εξής:

  • Μόνο ένα κρυπτογραφημένο hash του credential αφήνει τη συσκευή (τα δύο πρώτα bytes του hash αποστέλλονται μη κρυπτογραφημένα για να χωρίσουν τη βάση δεδομένων)
  • Ο server επιστρέφει μια λίστα με κρυπτογραφημένα hashes γνωστών παραβιασμένων credentials που έχουν το ίδιο πρόθεμα
  • Ο πραγματικός προσδιορισμός του κατά πόσον έχουν παραβιαστεί τα credentials συμβαίνουν τοπικά στη συσκευή του χρήστη
  • Ο server (Google) δεν έχει πρόσβαση στον μη κρυπτογραφημένο hash του κωδικού πρόσβασης του χρήστη και ο client (User) δεν έχει πρόσβαση στη λίστα των μη κρυπτογραφημένων hashes πιθανών παραβιασμένων credentials.

Η λειτουργία Password Checkup κυκλοφορεί σήμερα για όλους τους χρήστες των Android 9+. Για να ενεργοποιηθεί το Password Checkup, οι χρήστες πρέπει να βεβαιωθούν ότι το “Autofill with Google” είναι ενεργοποιημένο στις συσκευές τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα:

  1. Ανοίξτε την εφαρμογή Settings του τηλεφώνου σας
  2. Πατήστε το System > Languages & input > Advanced
  3. Πατήστε την υπηρεσία Autofill
  4. Πατήστε το Google για να βεβαιωθείτε ότι η ρύθμιση είναι ενεργοποιημένη

Μια παρόμοια δυνατότητα ελέγχου κωδικού πρόσβασης υπάρχει ήδη στο iOS 14 από το περασμένο καλοκαίρι. Οι περισσότεροι web browsers έχουν παρόμοιες λειτουργίες ελέγχου παραβίασης κωδικών πρόσβασης για χρόνια, όπως αυτές που βρίσκονται στον Firefox, στον Chrome, στον Safari και τον Microsoft Edge.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS