ΑρχικήinetFernando Corbato: Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του κωδικού πρόσβασης

Fernando Corbato: Έφυγε από τη ζωή ο ιδρυτής του κωδικού πρόσβασης

Ο κλάδος της ασφάλειας υπολογιστών έχασε έναν από τους ιδρυτές της. Ο Fernando “Corby” Corbato, ο οποίος ανακάλυψε τους κωδικούς του υπολογιστή, πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Ο ερευνητής του MIT επινόησε την έννοια των λογαριασμών χρηστών που προστατεύονται με κωδικό πρόσβασης. “Ήταν απλώς θέμα δημιουργίας “διαμερισματοποίησης” και βασικής προστασίας της ιδιωτικής ζωής”, δήλωσε ο Corbato στην Wall Street Journal σε συνέντευξή του το 2014, μια ανακάλυψη που θα συμβάλει στη διαμόρφωση της ψηφιακής ασφάλειας σήμερα.

Corbato

Ο Corbato είχε επιχειρήσει και άλλες πρωτοποριακές προσπάθειες. Το μοντέλο ταυτόχρονης χρήσης του CTSS μείωσε τον χρόνο αναμονής για τις απαντήσεις των υπολογιστών από ώρες σε δευτερόλεπτα, καθιστώντας την τεχνολογία πιο πρακτική. Το σύστημα διαμοιρασμού χρόνου Multics, εν τω μεταξύ, άνοιξε το δρόμο για τα μελλοντικά λειτουργικά συστήματα όπως το Linux με λεπτότερους ελέγχους απορρήτου, ένα ιεραρχικό σύστημα αρχείων και άλλα χαρακτηριστικά που οι άνθρωποι θεωρούν δεδομένα σήμερα.

Βρίσκεται, επίσης, πίσω από το “Νόμο του Corbato”, ο οποίος ισχυρίζεται ότι οι προγραμματιστές θα γράψουν το ίδιο ποσοστό κώδικα ανεξάρτητα από τη γλώσσα που χρησιμοποιούν. Επέλεξε τη χρήση γλωσσών υψηλότερου επιπέδου για να πάψει να είναι, πλέον, χρονοβόρα η διαδικασία.

Ο Corbato, στα τελευταία του χρόνια, γνώριζε ότι οι κωδικοί πρόσβασης είχαν τα προβλήματά τους – το Διαδίκτυο έκανε αυτές τις συνδέσεις “εφιάλτη”, σύμφωνα με δήλωσή του. Δεν είναι μυστικό ότι η βιομηχανία απομακρύνεται από τους κωδικούς πρόσβασης τόσο για να αποτρέψει τους account hijackers όσο και για να γίνει ακόμα πιο εύκολη η ζωή των χρηστών. Παρόλα αυτά, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το έργο του Corbato συνέβαλε στη δημιουργία των θεμελιωδών στοιχείων της σύγχρονης πληροφορικής.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS