ΑρχικήsecurityΠροειδοποίηση ασφάλειας PC: Το out-of-date λογισμικό σας θέτει σε κίνδυνο

Προειδοποίηση ασφάλειας PC: Το out-of-date λογισμικό σας θέτει σε κίνδυνο

Περισσότερες από τις μισές εφαρμογές που είναι εγκατεστημένες σε υπολογιστές Windows δεν είναι ενημερωμένες, κάτι που ενδέχεται να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια των χρηστών λόγω ελαττωμάτων στο λογισμικό που έχουν ήδη επιδιορθωθεί από τους προμηθευτές.

Περίπου το 55% του λογισμικού που είναι εγκατεστημένο σε PC ανά τον κόσμο έχει τη μορφή παλαιότερης έκδοσης της εφαρμογής, σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας ασφάλειας Avast – και ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί από 48% που ήταν στην προηγούμενη έκθεσή τους.

λογισμικό

Με βάση τα ανώνυμα και συγκεντρωτικά δεδομένα από 163 εκατομμύρια συσκευές παγκοσμίως, οι αναφορές τάσεων των υπολογιστών της Avast δείχνουν ότι σχεδόν ένας στους έξι χρήστες των Windows 7 και ένας στους δέκα χρήστες των Windows 10 χρησιμοποιούν παλιές εκδόσεις του λειτουργικού τους συστήματος, τα οποία είναι ανοικτά στην εκμετάλλευση των τρωτών σημείων ασφαλείας σε επίπεδο συστήματος.

Ορισμένα από τα προγράμματα που συνήθως παραμένουν out-of-date είναι το Adobe Shockwave, το VLC Media Player, το Skype, το Java Runtime Environment και το 7-Zip Filemanager.

Η αναβολή της εγκατάστασης ενημερώσεων και η χρήση παρωχημένων εφαρμογών μπορεί να προκαλέσει σφάλματα και προβλήματα ασυμβατότητας για τους χρήστες, αλλά πιο σημαντικό είναι ότι το out-of-date software μπορεί να προσφέρει μια ανοικτή πόρτα για τους hackers αφού θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τις τρύπες που απομένουν σε προγράμματα που δεν έχουν λάβει κρίσιμα security update.

Για παράδειγμα, το 7-Zip έχει βρεθεί στο παρελθόν ότι έχει ελαττώματα ασφαλείας που επιτρέπουν σε απομακρυσμένους εισβολείς να προκαλέσουν επιθέσεις άρνησης παροχής υπηρεσιών, εκτέλεση αυθαίρετου κώδικα και εκμετάλλευση μιας ευπάθειας “heap overflow”. Το 7-Zip έπληξε τις ευπάθειες μετά την ανακάλυψή τους, αλλά οι χρήστες που δεν έχουν ενημερώσει το software τους από τότε που κυκλοφόρησε η ενημερωμένη έκδοση κώδικα θα μπορούσαν να συνεχίσουν να αφήνουν ανοικτές τις πόρτες σε επιθέσεις.

Αλλά δεν είναι μόνο οι εφαρμογές που είναι ευάλωτες σε επιθέσεις εξαιτίας της καθυστέρησης – ένας σημαντικός αριθμός χρηστών εκτελούν λειτουργικά συστήματα Windows τα οποία δεν έχουν λάβει τις σχετικές ενημερώσεις ασφαλείας.

Τα Windows 7 εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σε εκατοντάδες εκατομμύρια υπολογιστές, αλλά το 15 τοις εκατό των χρηστών δεν λαμβάνουν ενημερώσεις ασφαλείας, καθώς εξακολουθούν να χρησιμοποιούν μια έκδοση beta του λειτουργικού συστήματος που εκδόθηκε πριν από την κυκλοφορία, ανέφερε η Avast.

Εν τω μεταξύ, εκατομμύρια χρήστες τρέχουν ξεπερασμένες εκδόσεις του τελευταίου λειτουργικού συστήματος της Microsoft, των Windows 10, θέτοντας τους υπολογιστές τους σε κίνδυνο από επιθέσεις που στοχεύουν σε τρωτά σημεία.

“Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να εξασφαλίσουμε ότι οι συσκευές μας δεν μας εκθέτουν σε περιττό κίνδυνο”, δήλωσε ο Ondrej Vlcek, πρόεδρος της Avast.

Η διασφάλιση ότι τα λογισμικά και τα συστήματα είναι ενημερωμένα μπορούν να προχωρήσουν σε μεγάλο βαθμό στην προστασία των χρηστών από επιθέσεις στον κυβερνοχώρο – και να τους παρέχουν έναν πιο αποδοτικό και ευκολότερο για χρήση υπολογιστή.

 

 

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS