ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα $24 εκατομμυρίων από online απάτη

ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα $24 εκατομμυρίων από online απάτη

Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) κατάσχεσε κρυπτονομίσματα αξίας 24 εκατομμυρίων δολαρίων, που συνδέονται με ένα μεγάλο διαδικτυακό σχέδιο απάτης που ονομάστηκε «Επιχείρηση Egypto». Οι βραζιλιάνικες αρχές εκτιμούν ότι οι απατεώνες αποκόμισαν από αυτή την απάτη περίπου 200 εκατομμύρια δολάρια, αφού εξαπάτησαν δεκάδες χιλιάδες Βραζιλιάνους να πραγματοποιήσουν επενδύσεις.

Στο διάστημα μεταξύ Αυγούστου 2017 και Μαΐου 2019, ο Βραζιλιάνος Marcos Antonio Fagundes και πολλοί συνωμότες φέρονται να έπεισαν τα θύματα αυτοπροσώπως, τηλεφωνικά ή διαδικτυακά να βάλουν τα χρήματά τους σε «καινοτόμες επενδυτικές ευκαιρίες». Στην πραγματικότητα όμως τα χρήματα που έδιναν τα ανυποψίαστα θύματα λέγεται ότι κατέληγαν σε επιχειρήσεις που λειτουργούσαν οι απατεώνες, με μόνο ένα μικρό μέρος αυτών να επενδύεται πραγματικά σε κρυπτονομίσματα, με αποτέλεσμα τα θύματα να μην έχουν σχεδόν καθόλου κέρδος.

ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα $24 εκατομμυρίων από online απάτη

Τα 24 εκατομμύρια δολάρια που βρίσκονται στις ΗΠΑ κατασχέθηκαν κατόπιν αιτήματος της βραζιλιάνικης κυβέρνησης και λέγεται ότι ανήκουν στον Fagundes. Στην επιχείρηση της κατάσχεσης συμμετείχαν η Διεθνής Μονάδα και το Γραφείο Διεθνών Υποθέσεων του τμήματος για ξέπλυμα χρήματος και ανάκτησης περιουσιακών στοιχείων του DoJ (MLARS), μαζί με τις αρχές της Βραζιλίας, τον νομικό σύνδεσμο του FBI στη Μπραζίλια, το FBI στη Βοστώνη, την ομάδα εργασίας του FBI για την εικονική νομισματική εξέλιξη και την Υπηρεσία των ΗΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που οι αρχές αποκαλύπτουν μία τέτοιου είδους απάτη. Τον Δεκέμβριο του 2019, τρεις άντρες κατηγορήθηκαν για συνωμοσία που είχε ως στόχο την εξαπάτηση θυμάτων, για να επενδύσουν τουλάχιστον 722 εκατομμύρια δολάρια μετά την πώληση μετοχών σε μια επιχείρηση εξόρυξης κρυπτονομισμάτων που φέρεται να γνώριζαν ότι δεν ήταν κερδοφόρα.

ΗΠΑ: Κατάσχεσαν κρυπτονομίσματα $24 εκατομμυρίων από online απάτη

Τον ίδιο μήνα, η SEC κατηγόρησε έναν επιχειρηματία των ΗΠΑ για εξαπάτηση επενδυτών, αφού ισχυρίστηκε ότι τράβηξε μερικές από τις πληρωμές τους, οι οποίες θα έπρεπε να είχαν εισέλθει σε μια αρχική προσφορά νομισμάτων (ICO) αξίας 42 εκατομμυρίων δολαρίων.

Σύμφωνα με τον ιδρυτή της ImmuniWeb, Ilia Kolochenko, τα 24 εκατομμύρια δολάρια που κατασχέθηκαν πρόσφατα από το DoJ των ΗΠΑ αποτελούν ένα μικρό μόνο δείγμα τέτοιων περιστατικών, δεδομένου ότι παρατηρούνται σήμερα όλο και περισσότερες απάτες με κρυπτονομίσματα. Ωστόσο, ο Kolochenko τόνισε ότι αυτή η επιχείρηση των αρχών είναι αξιέπαινη, ενώ αποδεικνύει ότι η συνεργασία μεταξύ διεθνών υπηρεσιών επιβολής του νόμου και κοινών ομάδων δράσης φέρνει αξιοσημείωτα αποτελέσματα.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS