ΑρχικήsecurityΚυκλοφόρησε μια νέα υπηρεσία VPN από την Google

Κυκλοφόρησε μια νέα υπηρεσία VPN από την Google

Η νέα δυνατότητα VPN της Google στοχεύει στην προστασία του απορρήτου των χρηστών του Google One κατά την περιήγηση από μη ασφαλή σημεία πρόσβασης.

Στοχεύοντας σε οποιονδήποτε έχει την τάση να συνδέεται σε μη ασφαλή δίκτυα Wi-Fi σε καφετέριες και άλλους δημόσιους χώρους – εισάγοντας τα προσωπικά του στοιχεία – η Google κυκλοφορεί τώρα ένα νέο Virtual Private Network (VPN) απευθείας ενσωματωμένο στις υπηρεσίες Google One.

Διαθέσιμο μόνο σε πελάτες που είναι εγγεγραμμένοι στο πρόγραμμα Google One 2TB, το οποίο ανέρχεται στα 9,99 $ το μήνα, το VPN θα παρέχει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας για τηλέφωνα Android με την κρυπτογράφηση της διαδικτυακής κίνησης σε όλες τις εφαρμογές και τα προγράμματα περιήγησης.

Google VPN

Όταν είναι ενεργοποιημένη, η νέα λειτουργία αποτρέπει τους χάκερ από το να παρακολουθούν τα δεδομένα των χρηστών όταν είναι συνδεδεμένοι σε δημόσια δίκτυα.

Η Google προσφέρει ήδη μια παρόμοια δυνατότητα μέσω του Google Fi, του διαχειριστή εικονικού δικτύου κινητής τηλεφωνίας της εταιρείας. Ωστόσο, η πάντα ενεργοποιημένη προστασία VPN που είναι ενεργοποιημένη από το Fi διατίθεται μόνο σε smartphone Android που έχουν εγγραφεί στις υπηρεσίες Fi.

Τα μη ασφαλή hotspots είναι ιδανικά για τους χάκερ αφού μπορούν να κλέψουν τυχόν μη κρυπτογραφημένα δεδομένα που μεταφέρονται μέσω του δικτύου, από κωδικούς πρόσβασης έως οικονομικές πληροφορίες μέσω διευθύνσεων IP και ιστότοπους που επισκέπτονται οι χρήστες. Μια παλιά εφαρμογή ή ένας αδύναμος ιστότοπος ή μια υπηρεσία που απέτυχε να προστατεύσει εντελώς τα δεδομένα των χρηστών, μπορεί να υποκλαπεί και ακόμη και να τροποποιηθεί από τους επιτιθέμενους.

Όταν οι χρήστες συνδέονται σε ένα VPN, τα διαδικτυακά τους δεδομένα ταξιδεύουν μέσα από μια έντονα κρυπτογραφημένη σήραγγα που διαχειρίζεται ο πάροχος VPN, πράγμα που σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι δυσανάγνωστες και ανώνυμες.

Η Google σημείωσε ότι σε ορισμένες περιπτώσεις, ο πάροχος VPN εξακολουθεί να μπορεί να δει όλη την μη κρυπτογραφημένη κίνηση του χρήστη, όπως το domain κάθε ιστότοπου που επισκέπτεται. Οι αναφορές έχουν δείξει αποτελεσματικά ότι αυτή η έλλειψη ασφάλειας μπορεί να είναι προβληματική, με ορισμένες εμπορικές υπηρεσίες VPN να είχαν προηγουμένως διαρρεύσει την επισκεψιμότητα των χρηστών, είτε κατά λάθος είτε όχι.

Το VPN της Google δεν θα καταγράψει καμία διαδικτυακή δραστηριότητα, είπε η εταιρεία και τα δεδομένα των χρηστών δεν θα είναι αναγνώσιμα. Θα απαιτηθεί κάποια ελάχιστη καταγραφή από τον χρήστη, αλλά η κυκλοφορία δικτύου ή η IP που σχετίζεται με το VPN δεν θα καταγράφονται ποτέ. Οι διευθύνσεις IP, το εύρος ζώνης που χρησιμοποιείται ή οι χρονικές σημάνσεις σύνδεσης, για παράδειγμα, δεν θα καταγράφονται από το εργαλείο της Google.

Σε μια προσπάθεια να επιδείξει διαφάνεια, η Google έχει κάνει open source τον κώδικα που εκτελείται στις συσκευές των χρηστών κατά τη χρήση του VPN και έχει επίσης δεσμευτεί να παρέχει δημόσια πρόσβαση στον μηχανισμό ελέγχου ταυτότητας που εκτελείται στον server το 2021.

Το VPN θα κυκλοφορήσει στις ΗΠΑ τις επόμενες εβδομάδες μέσω της εφαρμογής Google One για Android και θα μπορεί να ενεργοποιηθεί και να απενεργοποιηθεί στην εφαρμογή Google One. Ενώ το VPN δεν θα περιορίσει την ταχύτητα απόδοσης των χρηστών, επιτρέποντας ταχύτητες πάνω από 300Mbps, η λειτουργία μπορεί να επηρεάσει τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η Google επιβεβαίωσε ότι η επιπλέον κρυπτογράφηση θα καταναλώσει από 5% εώς 10% περισσότερα δεδομένα, γεγονός που θα οδηγήσει σε κάποια εξάντληση της μπαταρίας και υψηλότερη χρήση δεδομένων.

Η εταιρεία αναμένει ότι η δυνατότητα θα είναι διαθέσιμη σε iOS, Windows και Mac τους επόμενους μήνες, ενώ η υπηρεσία θα επεκταθεί και σε περισσότερες χώρες.

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS