ΑρχικήsecurityΓερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Γερμανία: Οι μυστικές υπηρεσίες θα έχουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες

Η Γερμανία είπε ότι θα επιτρέψει στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες να αποκτήσουν πρόσβαση σε κρυπτογραφημένες συνομιλίες χρηστών μέσω υπηρεσιών ανταλλαγής μηνυμάτων, όπως το Messenger ή το Whatsapp. Το Βερολίνο πήρε αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπίσει την τρομοκρατία.

Γερμανία

Το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε, μάλιστα, ένα νομοσχέδιο για το σκοπό αυτό, μετά από μια σειρά επιθέσεων στη χώρα.

Η προτεινόμενη νομοθεσία θα επιτρέπει στις κρατικές μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένων των στρατιωτικών υπηρεσιών, να παρακολουθούν όχι μόνο τις τρέχουσες συνομιλίες σε εφαρμογές ανταλλαγής μηνυμάτων, αλλά και κρυπτογραφημένα μηνύματα που έχουν ήδη σταλεί (με τη χρήση “spy software”).

Δεν μπορώ να δεχτώ ότι οι αρχές ασφαλείας μας μένουν πίσω από τους εχθρούς της δημοκρατίας μας λόγω έλλειψης εξουσιών“, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Horst Seehofer. Ο υπουργός τόνισε ότι το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ένα ήδη “καθυστερημένο βήμα για την καταπολέμηση των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών“.

Πρόσθεσε, ακόμα, ότι οι μυστικές υπηρεσίες πληροφοριών θα έπρεπε να είχαν εδώ και καιρό τα απαραίτητα μέσα για την αντιμετώπιση τέτοιων απειλών στη σημερινή ψηφιακή εποχή, όπου τα πράγματα έχουν αλλάξει πολύ σε σχέση με το παρελθόν.

Η υπουργός Δικαιοσύνης Christine Lambrecht (Σοσιαλδημοκράτης) συμφώνησε ότι οι αρχές και οι μυστικές υπηρεσίες πρέπει να μπορούν να είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τους τρομοκράτες. Στόχος του προτεινόμενου νομοσχεδίου είναι η πρόληψη εγκλημάτων και όχι η παρακολούθηση των απλών πολιτών.

μυστικές υπηρεσίες

Η γερμανική κυβέρνηση έχει ορίσει ότι η νομοθεσία θα είναι σε θέση να τεθεί σε εφαρμογή μόνο με τη συμφωνία μιας ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής, που ελέγχει ό,τι έχει σχέση με την παρακολούθηση των επικοινωνιών από ομοσπονδιακές υπηρεσίες πληροφοριών.

Η Γερμανία έχει υποστεί αρκετές τρομοκρατικές επιθέσεις τα τελευταία χρόνια, ιδίως από ακροδεξιούς εξτρεμιστές, που συχνά δημοσίευαν τα κίνητρά τους μέσω του Διαδικτύου.

Σύμφωνα με το Securityweek, κάποια μέλη της αντιπολίτευσης εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την παρακολούθηση των συνομιλιών από μυστικές υπηρεσίες, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για παραβίαση των δικαιωμάτων των πολιτών.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS