ΑρχικήsecurityPlay Store: Βρέθηκαν 21 Android εφαρμογές με adware

Play Store: Βρέθηκαν 21 Android εφαρμογές με adware

Η Google αφαίρεσε 15 Android εφαρμογές από το Play Store, κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, καθώς σύμφωνα με μια αναφορά από την εταιρεία Avast, ήταν μολυσμένες με adware.

Play Store

Σύμφωνα με τους ερευνητές ασφαλείας, οι εφαρμογές μολύνθηκαν με έναν τύπο malware, που είναι γνωστό ως HiddenAds.

Το συγκεκριμένο Android adware, που ανακαλύφθηκε το 2019, εμφανίζει υπερβολικές και ενοχλητικές διαφημίσεις και ανοίγει mobile browsers σε σελίδες διαφημίσεων.

Ο αναλυτής malware της Avast, Jakub Vávra, δήλωσε ότι οι adware εφαρμογές μιμούνταν δημοφιλή παιχνίδια. Οι hackers πίσω από αυτές τις εφαρμογές, προσπαθούσαν να προσελκύσουν χρήστες με διαφημίσεις μέσω social media.

Με την εγκατάσταση αυτών των εφαρμογών, το adware HiddenAds αποκρύπτει το εικονίδιο της εφαρμογής, ώστε να μην μπορούν οι χρήστες να τις διαγράψουν εύκολα στο μέλλον. Στη συνέχεια, οι εφαρμογές αρχίζουν να βομβαρδίζουν τους χρήστες με διαφημίσεις.

Οι ερευνητές είχαν βρει συνολικά 21 μολυσμένες εφαρμογές. Ωστόσο, έξι από αυτές, είναι ακόμα διαθέσιμες στο Play Store: Shoot Them, Helicopter Shoot, Find 5 Differences – 2020 NEW, Rotate Shape, Cover art Find the Differences – Puzzle Game και Money Destroyer.

Η Avast είπε ότι τουλάχιστον επτά εκατομμύρια χρήστες είχαν κατεβάσει αυτές τις εφαρμογές στη συσκευή τους.

Ο Vávra είπε ότι είναι εύκολο να εξαπατηθεί κάποιος χρήστης και να εγκαταστήσει κάποια από αυτές τις εφαρμογές. Ωστόσο, υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορούν να βοηθήσουν τους χρήστες να εντοπίσουν τις κακόβουλες εφαρμογές.

adware Android

Σύμφωνα με τον αναλυτή, οι χρήστες πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί κατά τη λήψη εφαρμογών στα τηλέφωνά τους. Πρέπει πάντα να ελέγχουν το προφίλ των εφαρμογών και τις κριτικές και να είναι επιφυλακτικοί όταν μια εφαρμογή ζητά πολλές άδειες για πρόσβαση σε πληροφορίες.

Επιπλέον, δεδομένου ότι πολλές από αυτές τις adware εφαρμογές (παιχνίδια) απευθύνονται σε παιδιά και διαφημίζονται σε social media, η Avast προτρέπει τους γονείς να μιλήσουν και να εκπαιδεύσουν τα παιδιά τους σχετικά με την ασφαλή συμπεριφορά στο διαδίκτυο.

Πολλές φορές, η Google έχει έρθει αντιμέτωπη με κακόβουλες εφαρμογές, που έχουν καταφέρει να παρακάμψουν τα μέτρα ασφαλείας και να περάσουν στο Play Store.

Τους τελευταίους μήνες, η Google έχει καταργήσει έναν τεράστιο αριθμό κακόβουλων εφαρμογών, που θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τους χρήστες. Πολλές από αυτές μάλιστα είχαν εκατομμύρια λήψεις. Επίσης, σύμφωνα με το ZDNet, η εταιρεία έχει απενεργοποιήσει λογαριασμούς προγραμματιστών που ανέβαζαν τέτοιες εφαρμογές στο Play Store.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS