ΑρχικήsecurityΕίναι παραβίαση απορρήτου ο γονικός έλεγχος των κωδικών ενός παιδιού;

Είναι παραβίαση απορρήτου ο γονικός έλεγχος των κωδικών ενός παιδιού;

Οι κωδικοί πρόσβασης αποτελούν ένα είδος ταυτότητας, που μας επιτρέπει την προσωπική είσοδο σε τοποθεσίες και λογαριασμούς, στα οποία κανείς άλλος δεν έχει πρόσβαση.

κωδικών

Ωστόσο όταν τα παιδιά χρησιμοποιούν το διαδίκτυο, οι γονείς είναι αυτοί που πολλές φορές εχουν τον έλεγχο των κωδικών τους, ώστε να έχουν πρόσβαση σε ότι βλέπει το παιδί τους.

Σύμφωνα με μια μελέτη της McAfee που πραγματοποιήθηκε το 2013, έως και το 74% των γονέων ελέγχουν τους κωδικούς πρόσβασης των παιδιών τους. Με άλλα λόγια, οι γονείς ασκούν κάτι περισσότερο από το δικαίωμα ελέγχου των προσωπικών στοιχείων του παιδιού: έχουν το δικαίωμα να πλαστοπροσωπούν το ίδιο το παιδί τους.

Αναλαμβάνοντας τον έλεγχο των βασικών στοιχείων ταυτότητας των παιδιών σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή στην ανάπτυξή τους, οι ενήλικες αυξάνουν τον κίνδυνο να επηρεάσουν τους εύθραυστους μηχανισμούς που τα παιδιά τους πρέπει να αρχίσουν να κατανοούν, όπως το δικαίωμα στην ιδιωτική ζωή.

Η δημιουργία κωδικών πρόσβασης από τα παιδιά, αποτελεί θεμέλιο λίθο στην κατανόηση του ψηφιακού κόσμου. Η ελευθερία ελέγχου των δικών τους κωδικών πρόσβασης έχει άμεσο και μόνιμο αντίκτυπο στην κατανόηση όχι μόνο της έννοιας της ταυτότητας, αλλά και τις κρίσιμες έννοιες της εμπιστευτικότητας, της εμπιστοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στην πραγματικότητα, ανάλογα με την ηλικία και τη διάρκεια τέτοιων παραβιάσεων του δικαιώματος της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, η ανάπτυξη ισχυρών προσωπικών ταυτοτήτων μπορεί να επηρεαστεί, ιδιαίτερα σε μια εποχή που τόσο μεγάλο μέρος της σύγχρονης ύπαρξης συνδέεται με τις ψηφιακές ταυτότητες. Μια τέτοια σύγχυση μπορεί να εξηγήσει ή τουλάχιστον σχετίζεται με ορισμένες διαδικτυακές συμπεριφορές των νέων και ακόμη και ενηλίκων.

Η ανάγκη που νιώθουν οι γονείς να ελέγχουν σε τέτοιο βαθμό τα παιδιά τους πρέπει να μετριαστεί. Άλλωστε στην εποχή μας υπάρχουν πολλά εργαλεία που μπορούν να τους βοηθήσουν να προσέχουν τη δραστηριότητα των παιδιών στο διαδίκτυο για να αισθάνονται ασφαλείς. Σύμφωνα με τον Επίτροπο απορρήτου του Καναδά, οι νέοι είναι πιο πιθανό να γνωρίζουν και να χρησιμοποιούν περιοριστικούς ελέγχους απορρήτου σε σύγκριση με τους μεγαλύτερους σε ηλικία χρήστες στον Καναδά.

Επομένως η λύση είναι να μαθαίνουμε από νωρίς στο παιδί τη σημασία της προστασίας της ιδιωτικότητάς του στο διαδίκτυο και να το ενημερώνουμε για τους κινδύνους, χωρίς όμως να του στερούμε την δυνατότητα να τους αντιμετωπίσει με τις δικές του δυνάμεις και τη δική μας βοήθεια.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS