ΑρχικήinetΗνωμένο Βασίλειο: Ο άμεσος αποκλεισμός της Huawei "κρύβει" κινδύνους;

Ηνωμένο Βασίλειο: Ο άμεσος αποκλεισμός της Huawei “κρύβει” κινδύνους;

Ο Philip Jansen, CEO της βρετανικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών “BT”, δήλωσε ότι οποιαδήποτε κυβερνητική κίνηση απαιτεί τον άμεσο αποκλεισμό του Huawei κιτ από τις υπάρχουσες επικοινωνιακές δομές, θα μπορούσε να προκαλέσει διακοπή δικτύου σε χρήστες κινητών συσκευών. Επομένως, ο αποκλεισμός της Huawei εγκυμονεί πολλούς κινδύνους ασφαλείας τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για τους πολίτες του.

Philip Jansen για απκλεισμό Huawei

Η Huawei έχει προκαλέσει ανησυχίες στις δυτικές κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, λόγω του μεγάλου ρόλου της στην παροχή διεθνών δικτύων και 5G, αλλά και λόγω των στενών σχέσεών της με την κινεζική κυβέρνηση. Έτσι, δημιουργήθηκαν φόβοι και προβληματισμοί σχετικά με τον εξοπλισμό της, ο οποίος εκτιμάται ότι θα μπορούσε να απειλήσει την κυβερνοασφάλεια των χωρών, καθώς και να αποδυναμώσει την εθνική τους ασφάλεια. Ειδικότερα, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου αναμένεται να ανακοινώσει μια αλλαγή πολιτικής αύριο, δεδομένου ότι έχει δηλώσει πως σχεδιάζει να ακολουθήσει μια διαφορετική τακτική απέναντι στους λεγόμενους προμηθευτές “υψηλού κινδύνου” και ότι θα προχωρήσει σε σταδιακή διακοπή της χρήσης τέτοιων κιτ στα 5G δίκτυα έως το 2023.


Ο Jansen ανέφερε σε συνέντευξή του ότι δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε νέας κυβερνητικής πολιτικής, αλλά προειδοποίησε ότι ο γρήγορος αποκλεισμός του εξοπλισμού της Huawei εγκυμονεί κινδύνους. Ενδεικτικά, ανέφερε το γεγονός πως ο αποκλεισμός συνεπάγεται ότι κάποιος δεν θα μπορεί να αγοράσει ή να πραγματοποιήσει συναλλαγές με την Huawei, άρα δεν θα μπορεί να λάβει ούτε αναβαθμίσεις λογισμικού. Πρόσθεσε, ακόμη, πως μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια αναμένονταν, υπό κανονικές συνθήκες, 15-20 μεγάλες αναβαθμίσεις λογισμικού. Χωρίς αυτές τις αναβαθμίσεις, θα υπάρχουν κενά σε κρίσιμα λογισμικά, τα οποία θα μπορούσαν να έχουν πολύ σοβαρές επιπτώσεις στην ασφάλεια. Επιπλέον, σε τέτοιες γρήγορες αποφάσεις, τίθεται υπό αμφισβήτηση η πιθανή εξυπηρέτηση για πελάτες κινητής τηλεφωνίας, καθώς είναι πολύ πιθανό αυτοί να έρθουν αντιμέτωποι με έντονες διακοπές.

Huawei αποκλεισμός

Τον Ιανουάριο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε μια ανακοίνωση πολιτικής σχετικά με τους αποκαλούμενους προμηθευτές 5G “υψηλού κινδύνου”, αναφέροντας λεπτομερώς ένα πακέτο περιορισμών που είπε ότι προοριζόταν για τον μετριασμό οποιουδήποτε κινδύνου, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της συμμετοχής τους στο 35% της πρόσβασης δικτύου. Τέτοιοι προμηθευτές θα τους απαγόρευαν εξ ολοκλήρου από τον ευαίσθητο “πυρήνα” των δικτύων 5G. Ωστόσο, το Ηνωμένο Βασίλειο αντιμετώπισε συνεχιζόμενη διεθνή και εγχώρια αντίθεση στην συμβιβαστική πολιτική.

Όσον αφορά τον αποκλεισμό όλων των Huawei κιτ από την BT, κι όχι μόνο του εξοπλισμού που χρησιμοποιείται για το 5G, ο Jansen επεσήμανε πως η εταιρεία θα χρειαστεί τουλάχιστον μια δεκαετία για να το κάνει αυτό. Θεωρεί δηλαδή ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον δέκα χρόνια για τον πλήρη αποκλεισμό της Huawei από την τηλεπικοινωνιακή υποδομή σε ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Εάν η κυβερνητική πολιτική περιορίζεται μόνο στον αποκλεισμό αυτού του κιτ από 5G δίκτυα, ο Jansen είπε ότι “ιδανικά” η BT θα ήθελε επτά χρόνια να πραγματοποιήσει αυτό το έργο.

Huawei-5G-Ηνωμένο Βασίλειο

Ο Jansen προειδοποίησε, επίσης, την κυβέρνηση Τζόνσον, η οποία θέλει να επιταχύνει την ανάπτυξη fiber wired broadband  σε ολόκληρη τη χώρα ως μέρος της δέσμευσης για “αναβάθμιση” του Ηνωμένου Βασιλείου, ότι με τον γρήγορο και αυστηρό αποκλεισμό του Huawei κιτ, διακυβεύεται αυτό το μελλοντικό εγχείρημα. Έτσι, πρότεινε να επικρατήσει η “κοινή λογική”. Συγκεκριμένα, τόνισε πως η ανάπτυξη fiber wired broadband και 5G είναι μία τεράστια ευκαιρία για την οικονομία, τη χώρα και όλους τους πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου, επομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να ακολουθήσει μία σωστή ισορροπία για τη διαχείριση αυτού του περίπλοκου ζητήματος.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS