ΑρχικήinetΗνωμένο Βασίλειο: Θα αποκλείσει την Huawei από τα 5G δίκτυά του;

Ηνωμένο Βασίλειο: Θα αποκλείσει την Huawei από τα 5G δίκτυά του;

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου έλαβε μια έκθεση του NCSC σχετικά με την Huawei, η οποία ενδέχεται να αλλάξει την πολιτική της όσον αφορά τον ρόλο της κινεζικής εταιρείας στα τηλεπικοινωνιακά δίκτυα της χώρας. Παρά το γεγονός ότι πριν μερικούς μήνες είχε υιοθετήσει θετική στάση απέναντι στη συμμετοχή της Huawei στα 5G δίκτυά του, το Ηνωμένο Βασίλειο τώρα φαίνεται ότι ετοιμάζεται να αλλάξει ριζικά στάση με σκοπό να απαγορεύσει στους παρόχους τηλεπικοινωνιών της χώρας την οποιαδήποτε χρήση εξοπλισμού της Huawei στις υποδομές τους. Ο ρόλος της Huawei στο Ηνωμένο Βασίλειο φαινόταν να είχε διευθετηθεί τον Ιανουάριο, όταν η κυβέρνηση έθεσε όριο στο μερίδιο αγοράς της σε ευρυζωνικά δίκτυα κινητής τηλεφωνίας και σταθερών γραμμών πλήρους ίνας, και απέκλεισε τη συμμετοχή της στα πιο ευαίσθητα μέρη της 5G που είναι γνωστά ως “πυρήνας”. Ωστόσο, οι ΗΠΑ στη συνέχεια ανακοίνωσαν νέες κυρώσεις που απαγορεύουν στην κινεζική εταιρεία και τα τρίτα μέρη που κάνουν τα τσιπ της να χρησιμοποιούν τεχνολογία και λογισμικό των ΗΠΑ για το σχεδιασμό και την κατασκευή των προϊόντων της.

Ηνωμένο Βασίλειο

Η Ουάσιγκτον ισχυρίζεται ότι η Huawei υποστηρίζεται από τον κινεζικό στρατό και αποτελεί κίνδυνο για την εθνική ασφάλεια. Το NCSC εξέτασε τον αντίκτυπο των κυρώσεων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι εμποδίζουν την εταιρεία να χρησιμοποιήσει κρίσιμο λογισμικό για το σχεδιασμό και την προσομοίωση τσιπ πριν από την κατασκευή τους, καθώς και να εμποδίσει τους κατασκευαστές τρίτων να χρησιμοποιούν εξοπλισμό που απαιτείται για την παραγωγή κάποιων απ’τους πιο προηγμένους επεξεργαστές της Huawei.


Ο Oliver Dowden, γραματέας ψηφιακής πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου, δήλωσε στο BBC πως ο κίνδυνος έγκειται στο γεγονός ότι η Huawei θα πρέπει να αρχίσει να προμηθεύεται μάρκες από αλλού, τις οποίες οι αξιωματούχοι ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου ενδέχεται να μην είναι σε θέση να ελέγξουν σωστά. Ανέφερε, ακόμη, ότι δεν πρέπει να ληφθεί ακόμη μια τελική απόφαση, ενώ επεσήμανε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θέλει να διαφοροποιηθεί από αυτούς τους λεγόμενους προμηθευτές υψηλού κινδύνου, εκ των οποίων η Huawei είναι η κύρια απειλή. Τόνισε επίσης πως η χώρα δεν θέλει να έχει προμηθευτές υψηλού κινδύνου στα δίκτυά της.


Μόλις το Υπουργείο Ψηφιακού Πολιτισμού, Μέσων Ενημέρωσης και Αθλητισμού παραδώσει τα συμπεράσματά του στον Πρωθυπουργό Boris Johnson, θα φέρει το θέμα ενώπιον του Εθνικού Συμβουλίου Ασφαλείας. Ο Dowden ανέφερε πως ήθελε να ενημερώσει το Κοινοβούλιο για οποιαδήποτε αλλαγή πολιτικής πριν από την άνοδο των βουλευτών για τη θερινή περίοδο στις 22 Ιουλίου. Σε περίπτωση που επικυρωθεί η απόφαση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ηνωμένου Βασιλείου, οι πάροχοι θα πρέπει να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό της Huawei από τις υποδομές των δικτύων τους μέχρι το 2027, αν και λέγεται ότι το χρονικό περιθώριο θα φτάσει μέχρι το 2023. Οι πάροχοι αντιτίθενται σε μια τέτοια ενέργεια, καθώς θεωρούν πως θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό η ανάπτυξη δικτύων 5G στη χώρα, θα αυξηθεί το κόστος και θα μειωθεί η καινοτομία, γεγονός που θα έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στους καταναλωτές, όσο και στις επιχειρήσεις.

Huawei

Η αντίδραση της Huawei ήρθε από τον Victor Zhang, αντιπρόεδρο της εταιρείας, ο οποίος αρνήθηκε για άλλη μια φορά τις κατηγορίες. Συγκεκριμένα, ο Zhang ανέφερε πως η εταιρεία προσπαθεί να βρει νέους τρόπους διαχείρισης των περιορισμών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ, έτσι ώστε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατηρήσει την πορεία του προς την τεχνολογία 5G. Τόνισε ακόμη πως η Huawei είναι ανοιχτή σε συζητήσεις με την κυβέρνηση, λέγοντας πως είναι πολύ νωρίς ακόμη για να διατυπωθούν σαφή συμπεράσματα αναφορικά με τις κυρώσεις των ΗΠΑ, οι οποίες δεν αφορούν την ασφάλεια, αλλά τη θέση της Huawei στην αγορά. Ο Zhang σημείωσε επίσης πως ο κορυφαίος στον κόσμο εξοπλισμός και τα προϊόντα της εταιρείας χρησιμοποιούν τεχνολογία και συστήματα που έχουν ελεγχθεί από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου. Τέλος, ανέφερε πως η τεχνολογία του κινεζικού τεχνολογικού κολοσσού έχει ήδη χρησιμοποιηθεί στις υποδομές των δικτύων 5G σε όλη τη χώρα και έχει βοηθήσει στην επικοινωνία των κατοίκων εν μέσω της καραντίνας που επέβαλε παγκοσμίως η πανδημία του COVID-19.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS