ΑρχικήbusinessΕργοδότες παρακολουθούν με λογισμικά επιτήρησης τους υπαλλήλους που δουλεύουν από το σπίτι

Εργοδότες παρακολουθούν με λογισμικά επιτήρησης τους υπαλλήλους που δουλεύουν από το σπίτι

Ο κορωνοϊός έχει φέρει νέες συνθήκες στον τομέα της εργασίας. Όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι δουλεύουν πλέον από το σπίτι και όλο και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν λογισμικά επιτήρησης για να σιγουρευτούν ότι οι εργασίες γίνονται κανονικά.

λογισμικά επιτήρησης εργοδότες

Το email ήρθε από το αφεντικό.

Σας παρακολουθούμε, είπε στους εργαζόμενους της Axos Financial Inc, που δουλεύουν πλέον από το σπίτι. Καταγράφουμε τις πληκτρολογήσεις σας. Καταγράφουμε τα sites που επισκέπτεστε. Κάθε 10 λεπτά περίπου, τραβάμε ένα screenshot της οθόνης σας.

Οπότε δουλέψτε, διαφορετικά θα αντιμετωπίσετε τις συνέπειες.

“Έχουμε δει άτομα να αποκομίζουν αθέμιτα οφέλη από τις ευέλικτες συνθήκες εργασίας”, κάνοντας ουσιαστικά διακοπές, γράφει ο Gregory Garrabrants, διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας. Εάν τα καθημερινά tasks δεν ολοκληρωθούν, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αντιμετωπίσουν τις συνέπειες, το οποίο μπορεί να σημαίνει ακόμα και απόλυση.

Η κατάσταση αυτή θυμίζει Big Brother, αλλά είναι απόλυτα νόμιμο για τις επιχειρήσεις να ελέγχουν τους υπαλλήλους τους. Φυσικά, η ψηφιακή επιτήρηση χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια σε office desktops, αν και πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι τα λογισμικά επιτήρησης στον υπολογιστή των εργαζομένων αποτελούν παραβίαση της ιδιωτικής τους ζωής.

Στις μέρες μας, πολλοί άνθρωποι δουλεύουν από το σπίτι. Ωστόσο, πολλοί δεν είναι συνηθισμένοι στην τηλεργασία και τώρα είναι αναγκασμένοι να το κάνουν λόγω του κορωνοϊού. Όταν είσαι σπίτι, υπάρχουν πολλοί πειρασμοί: ένας μεσημεριανός υπνάκος ή η ενασχόληση με τα παιδιά.

Οι εργοδότες δικαιολογούν τα λογισμικά επιτήρησης, λέγοντας ότι η παρακολούθηση περιορίζει τις παραβιάσεις ασφαλείας, οι οποίες μπορούν να προκαλέσουν πολλά προβλήματα στην επιχείρηση.

Με τόσους πολλούς ανθρώπους να εργάζονται εξ αποστάσεως λόγω του κορωνοϊού, όλο και περισσότεροι εργοδότες χρησιμοποιούν λογισμικά επιτήρησης για να κάνουν ελέγχους.

Σύμφωνα με τον Brad Miller, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας λογισμικού InterGuard: “Οι εταιρείες επιτρέπουν στους υπαλλήλους τους να εργάζονται από το σπίτι αλλά προσπαθούν να διατηρήσουν ένα επίπεδο ασφάλειας και παραγωγικότητας”.

Ένας εκπρόσωπος της Axos είπε ότι “η ενισχυμένη παρακολούθηση, που εφαρμόσαμε, θα διασφαλίσει ότι τα μέλη του εργατικού μας δυναμικού που εργάζονται από το σπίτι, θα συνεχίσουν να πληρούν τα πρότυπα ποιότητας και παραγωγικότητας που αναμένονται από όλους τους εργαζόμενους”.

Πέρα από τα λογισμικά επιτήρησης της InterGuard, οι εργοδότες χρησιμοποιούν και λογισμικά από τις παρακάτω εταιρείες: Time Doctor, Teramind, VeriClock, innerActiv, ActivTrak και Hubstaff. Όλα αυτά τα λογισμικά επιτήρησης επιτρέπουν την παρακολούθηση της οθόνης και μετρούν την παραγωγικότητα, παρατηρώντας κάποια στοιχεία όπως τον αριθμό των emails που αποστέλλονται, για να ξέρουν οι εργοδότες ότι οι υπάλληλοι κάνουν κανονικά τις εργασίες τους.

Σύμφωνα με τη CEO της ActivTrak τα αιτήματα για λογισμικά επιτήρησης έχουν τριπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Η Teramind και η innerActive έχουν δει παρόμοια αύξηση.

Με τα λογισμικά επιτήρησης της InterGuard, οι εργοδότες μπορούν να ενημερωθούν για ύποπτες συμπεριφορές των υπαλλήλων τους (όπως για παράδειγμα για την εκτύπωση ενός βιογραφικού σημειώματος και την απόκτηση πληροφοριών πελατών, το οποίο μπορεί να σημαίνει ότι θέλει να παραιτηθεί και να πάρει την πελατεία της εταιρείας).

“Δεν οφείλεται στην έλλειψη εμπιστοσύνης”, δήλωσε ο Miller, ο οποίος συνέκρινε τα λογισμικά επιτήρησης με τις κάμερες ασφαλείας που χρησιμοποιούνται από τις τράπεζες και άλλες επιχειρήσεις.

Το λογισμικό μπορεί, επίσης, να είναι ένας τρόπος για τους εργοδότες να παρέχουν περισσότερη ευελιξία στους εργαζομένους, ώστε να συνδυάζουν τις δουλειές τους με άλλα τμήματα της ζωής τους. Μπορεί επίσης να επιτρέψει σε εργοδότες να εντοπίσουν σε ποια σημεία υπάρχει υπερβολικό προσωπικό και πού χρειάζονται επιπλέον χέρια.

“Μπορώ να πω ειλικρινά, ως χρήστης του Hubstaff λογισμικού, ότι μου αρέσουν τα χαρακτηριστικά παρακολούθησης και παραγωγικότητας”, δήλωσε η Courtney Cavey, διευθύντρια μάρκετινγκ της εταιρείας. “Επομένως, η προσωπική μου συμβουλή είναι να το χρησιμοποιήσετε ως πλεονέκτημα, ως έναν τρόπο να αποδείξετε στον διευθυντή σας ότι είστε σε θέση να εργαστείτε αυτόνομα”.

Το Hubstaff επιτρέπει στους χρήστες να βλέπουν το εύρος δραστηριότητάς τους. Οι περισσότεροι έλεγχοι μπορούν να προσαρμοστούν, οπότε δεν παρακολουθούνται όλοι οι εργαζόμενοι με τον ίδιο τρόπο.

Το πρόβλημα είναι όταν οι εργοδότες χρησιμοποιούν λογισμικά επιτήρησης για την παρακολούθηση συσκευών εκτός ωρών εργασίας.

Πολλοί εργαζόμενοι εκφράζουν τα παράπονά τους σε φόρουμς, πιθανότατα χρησιμοποιώντας συσκευές που δεν παρακολουθούνται από τους προϊσταμένους τους.

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS