ΑρχικήyoutubeΑνακαλύψτε εάν έχετε πέσει θύμα hacking και τι να κάνετε για αυτό

Ανακαλύψτε εάν έχετε πέσει θύμα hacking και τι να κάνετε για αυτό

Οι επιθέσεις hacking είναι ένα καθημερινό φαινόμενο με πολλά θύματα παγκοσμίως. Όλοι είναι ευάλωτοι στους hackers του κυβερνοχώρου, αλλά οι απειλές δεν είναι ίδιες για όλους.

Ο μέσος άνθρωπος πιθανότατα θα αντιμετωπίσει λιγότερες απειλές από, για παράδειγμα, έναν ανώτερο πολιτικό, ακτιβιστή ή διευθύνοντα σύμβουλο. Τα άτομα υψηλού προφίλ στοχεύονται με emails ηλεκτρονικού “ψαρέματος” που προσπαθούν να κλέψουν μυστικά από εταιρικά δίκτυα ή να ξεκινήσουν τη μεταφορά μεγάλων χρηματικών ποσών. Εσείς, οι φίλοι σας και η οικογένειά σας πιθανότατα θα αντιμετωπίσετε διαφορετικές απειλές: από άτομα που ζητούν εκδίκηση ή πιθανότατα, ομάδες εγκληματιών που χρησιμοποιούν αυτοματοποιημένα εργαλεία για να αποκτήσουν κωδικούς πρόσβασης.

«Όλοι θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα γίνουμε θύματα του social engineering ή άλλων κυβερνοεπιθέσεων, αλλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και έξυπνοι, συνειδητοποιημένοι άνθρωποι εξακολουθούν να παγιδεύονται σε διαδικτυακές απάτες που μπορούν να έχουν πολύ βλαβερές συνέπειες», λέει ο Jake Moore , ειδικός στον τομέα της ασφάλειας του κυβερνοχώρου. “Πολλοί άνθρωποι θα παραδεχτούν ακόμη και ότι δεν κάνουν κλικ σε ηλεκτρονικά μηνύματα ηλεκτρονικού “ψαρέματος”, αλλά ενδέχεται να εξακολουθούν να εμπλέκονται σε διαδικτυακές απάτες.”

Η κατανόηση των απειλών είναι το κλειδί. Για όλους υπάρχει ένα μοντέλο απειλής που περιλαμβάνει πράγματα που τους ενδιαφέρουν περισσότερο – αυτό που είναι σημαντικό για εσάς μπορεί να μην είναι εξίσου σημαντικό για κάποιον άλλο. Επισκέπτεστε το διαδίκτυο καθημερινά για διάφορους λόγους: από το Facebook και το Netflix έως τις διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές και αγορές. Εάν ένας από τους λογαριασμούς σας έχει παραβιαστεί, οι κωδικοί σας μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο ή για οικονομικές συναλλαγές.

Ενώ το Facebook, το Twitter, το Instagram και άλλα κοινωνικά δίκτυα είναι λιγότερο πιθανό να περιέχουν τα στοιχεία της πιστωτικής σας κάρτας, υπάρχουν και άλλοι τύποι κινδύνου. Οι παραβιασμένοι λογαριασμοί κοινωνικών μέσων μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάρτηση μηνυμάτων που θα μπορούσαν να ενοχλήσουν ή να δυσφημίσουν κάποιον, να χρησιμοποιηθούν για παρενόχληση ή να δημιουργήσουν μια ψεύτικη εικόνα για το ποιοι είστε.

«Το να ανακαλύψετε πως σας έχετε πέσει θύμα hacking μπορεί να είναι μια αρκετά περίπλοκη εργασία», προσθέτει ο Moore. «Ένας τρόπος να το καταλάβετε είναι η απώλεια των λογαριασμών σας, οπότε είναι καλύτερο να λάβετε κάποια μέτρα ασφαλείας ώστε να μην συμβεί αυτό στο μέλλον». Αν νομίζετε ότι σας έχουν χακάρει, δείτε τι μπορείτε να κάνετε για αυτό.

Εντοπίστε μια ασυνήθιστη συμπεριφορά

hacking

Το πιο ξεκάθαρο σημάδι ότι έχετε δεχτεί hacking είναι όταν κάτι έχει αλλάξει. Ενδέχεται να μην μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας στην Google χρησιμοποιώντας το κανονικό όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασης σας ή να υπήρξαν ύποπτες αγορές που χρεώθηκαν σε έναν από τους τραπεζικούς λογαριασμούς σας. Αυτές είναι αρκετά προφανείς ενδείξεις ότι σας έχουν χακάρει με κάποιο τρόπο – και ελπίζουμε ότι οι τράπεζες θα εντοπίσουν τυχόν ύποπτες πληρωμές προτού τα πράγματα γίνουν χειρότερα.

Ωστόσο, προτού παραβιαστεί κάποιος από τους λογαριασμούς σας, ενδέχεται να υπάρχουν προειδοποιητικά σημάδια. Ο λογαριασμός στον οποίο κάποιος προσπαθεί να εισέλθει μπορεί να σας προειδοποιήσει για ασυνήθιστες προσπάθειες σύνδεσης: για παράδειγμα, το Facebook και η Google θα στείλουν ειδοποιήσεις και email που θα σας ειδοποιούν για απόπειρες πρόσβασης στον λογαριασμό σας. Αυτό συμβαίνει συνήθως εάν κάποιος προσπάθησε να εισέλθει και απέτυχε, αλλά οι ειδοποιήσεις μπορούν επίσης σημαίνουν πως κάποιος έχει συνδεθεί επιτυχώς από άγνωστες τοποθεσίες.

Σπάνια θα περάσει έστω και μία μέρα χωρίς κάποια εταιρεία, εφαρμογή ή ιστότοπος να υποστεί παραβίαση δεδομένων – από την Adobe έως το Dungeons and Dragons. Αυτές οι παραβιάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν αριθμούς τηλεφώνου, κωδικούς πρόσβασης, στοιχεία πιστωτικής κάρτας και άλλα προσωπικά στοιχεία που θα επιτρέψουν στους εγκληματίες να κλέψουν την ταυτότητά σας, μεταξύ άλλων απειλών. Οι εταιρείες θα πρέπει να σας ενημερώνουν γρήγορα εάν έχουν δεχτεί hacking, αλλά η χρήση μιας υπηρεσίας ειδοποίησης παραβίασης μπορεί επίσης να κάνει το ίδιο. Οι υπηρεσίες Haveibeenpwned και F-Secure θα σας ενημερώσουν για παλιές παραβιάσεις δεδομένων, αλλά μπορούν επίσης να σας ειδοποιήσουν για νέες περιπτώσεις όπου τα στοιχεία σας έχουν εκτεθεί από παραβιασμένους λογαριασμούς.

Πάρτε πίσω τον έλεγχο

hacking

Η ανάκτηση του ελέγχου ενός λογαριασμού μπορεί να μην είναι απλή – ανάλογα με το ποιος έχει πρόσβαση σε αυτόν – και υπάρχει μια πιθανότητα να περιλαμβάνει πολλούς διαχειριστές.

Πρώτα απ ‘όλα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με την εταιρεία που έχετε δημιουργήσει τον λογαριασμό σας. Κάθε εταιρεία έχει τις δικές της πολιτικές, διαδικασίες και βήματα ανάκτησης όταν πρόκειται για παραβιασμένους λογαριασμούς – τα οποία μπορούν εύκολα να βρεθούν μέσω μιας διαδικτυακής αναζήτησης.

Κατά την ανάκτηση ενός διαδικτυακού λογαριασμού που έχει υποστεί hacking, είναι πιθανό να ακολουθήσετε διαφορετικά βήματα ανάλογα με το εάν μπορείτε ακόμα να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν ή όχι. Εάν έχετε πρόσβαση στον λογαριασμό, οι εταιρείες θα σας ρωτήσουν πώς παραβιάστηκε και θα σας προτείνουν τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσετε. Εάν δεν μπορείτε να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτόν, πιθανότατα θα σας ζητηθεί να δώσετε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την χρήση του λογαριασμού (προηγούμενοι κωδικοί πρόσβασης, διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ερωτήσεις ασφαλείας και πολλά άλλα). Εάν ένα άτομο ή μια ομάδα ισχυρίζεται ότι έχει αποκτήσει πρόσβαση στον λογαριασμό σας και σας έστειλε μηνύματα σχετικά με αυτό, δεν πρέπει να κάνετε κλικ σε συνδέσμους που στέλνουν, καθώς ενδέχεται να περιέχουν κακόβουλο υλικό ή/και περαιτέρω προσπάθειες πρόσβασης σε προσωπικές πληροφορίες.

Η ανάκτηση λογαριασμού μέσω της εταιρείας όπου έχει παραβιαστεί ο λογαριασμός σας είναι το πρώτο βήμα για να ανακτήσετε τον έλεγχο. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι όλες οι εφαρμογές και το λογισμικό που χρησιμοποιείτε (σε τηλέφωνο και Η/Υ) είναι ενημερωμένοι. Η επόμενη ενέργεια σας εξαρτάται από το είδος παραβίασης. Για παράδειγμα, αν μπορείτε να επιστρέψετε σε έναν παραβιασμένο λογαριασμό email, αξίζει να ελέγξετε τις ρυθμίσεις για να βεβαιωθείτε ότι δεν έχουν υποστεί παραποίηση, όπως το να έχει ενεργοποιηθεί μια ρύθμιση για την αυτόματη προώθηση όλων των email σας σε άλλον λογαριασμό.

Θα πρέπει να αλλάξετε τον κωδικό πρόσβασης του παραβιασμένου λογαριασμού και τυχόν άλλους λογαριασμούς που χρησιμοποιούν τον ίδιο κωδικό πρόσβασης και να έρθετε σε επαφή με οποιονδήποτε μπορεί να έχει επηρεαστεί από την εισβολή. Για παράδειγμα, εάν έχουν αποσταλεί μηνύματα από τον λογαριασμό σας στο Instagram ή είστε αναγκασμένοι να δημιουργήσετε έναν ολοκαίνουργιο λογαριασμό κοινωνικών μέσων, ίσως χρειαστεί να ενημερώσετε τους φίλους και την οικογένεια σας για τις λεπτομέρειες του νέου λογαριασμού.

Ασφαλίστε τα πάντα

Ο καλύτερος τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες hacking είναι να περιορίσετε την επιφάνεια επίθεσης. Δίνοντας λιγότερο χώρο στους hackers, μειώνονται και οι πιθανότητες να σας επιτεθούν.

«Οι πληροφορίες για εσάς είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη επίθεση, οπότε η ελαχιστοποίηση των διαθέσιμων προσωπικών σας δεδομένων στο διαδίκτυο θα σπρώξει τον εισβολέα στο επόμενο λιγότερο τυχερό θύμα», λέει ο Moore. Εάν οι λογαριασμοί σας έχουν παραβιαστεί μία φορά και δέχονται επίθεση από μια οργανωμένη ομάδα, υπάρχει μεγαλύτερη πιθανότητα να βρεθείτε ξανά στον στόχο τους.

Όταν σκέφτεστε για την παρουσία σας στο διαδίκτυο, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πόσες πληροφορίες μοιράζεστε εκεί. «Όταν δημοσιεύετε τις φωτογραφίες σας στο Instagram, ή δημοσιεύετε αναρτήσεις στο Facebook ή κάνετε tweet κάτι σχετικά με την τοποθεσία σας, οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν αυτά τα πράγματα και να τα χρησιμοποιήσουν εναντίον σας.”

Πρακτικά, υπάρχουν πολλά που μπορούν να γίνουν για τη δημιουργία λογαριασμών στο διαδίκτυο. Όλοι πρέπει να χρησιμοποιούν έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης για να δημιουργούν και να διατηρούν μοναδικούς, ισχυρούς κωδικούς πρόσβασης. Κανείς δεν πρέπει να χρησιμοποιεί τον ίδιο κωδικό πρόσβασης σε πολλούς ιστότοπους, ακόμα κι αν αντιλαμβάνεστε ότι ο κίνδυνος παραβίασης είναι χαμηλός.

Εάν έχει παραβιαστεί ένας λογαριασμός σας, θα πρέπει να ελέγξετε τους άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς που χρησιμοποιείτε κάνοντας ενημέρωση κωδικών πρόσβασης και έλεγχο των ρυθμίσεων ασφαλείας. Κατά την ενημέρωση λογαριασμών θα πρέπει επίσης να χρησιμοποιείτε περίπλοκες ερωτήσεις ασφαλείας, όπου είναι δυνατόν και οι απαντήσεις να είναι κάτι που μόνο εσείς γνωρίζετε.

Εκτός από έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης, ο έλεγχος ταυτότητας πολλαπλών παραγόντων (MFA) πρέπει να είναι ενεργοποιημένος για όσο το δυνατόν περισσότερους ιστότοπους και υπηρεσίες. Αυτός είναι ένας από τους πιο αποτελεσματικούς τρόπους για την προστασία των λογαριασμών σας από hacking. Ο πιο συνηθισμένος τύπος MFA είναι έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων όπου απαιτείται ένα άλλο τμήμα πληροφοριών, πάνω από τον κωδικό πρόσβασης σας, για να συνδεθείτε σε μια υπηρεσία. Συνήθως αυτό είναι ένα μήνυμα SMS, μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας ή ένα κλειδί φυσικής ασφάλειας.

Για άτομα με υψηλότερα επίπεδα απειλής υπάρχουν πολλά επιπλέον μέτρα που μπορούν να ληφθούν. Για να αυξήσετε το διαδικτυακό απόρρητο και την ανωνυμία σας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα πρόγραμμα VPN, Tor ή το προηγμένο πρόγραμμα προστασίας της Google.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS