Χρήστες του Twitter έχουν χρησιμοποιήσει την πλατφόρμα του δημοφιλούς μέσου κονωνικής δικτύωσης για να διαδώσουν και να προωθήσουν ψευδείς ειδήσεις θανάτου για μια σειρά από διασημότητες, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται η Ellen Degeneres, η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Jeff Bezos. Οι χρήστες του Twitter πιθανώς έχουν δει τις τελευταίες μέρες ένα μήνυμα που να γράφει #RIPJeffBezos να εμφανίζεται στις τάσεις. Αυτή η νέα τάση έχει ως στόχο να παρακολουθεί ποια θέματα προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγαλύτερου αριθμού χρηστών.
Μόλις δημοσιεύονται, τα θέματα αυτά ανεβαίνουν γρήγορα στην κορυφή του site. Για παράδειγμα, κατά τη στιγμή της δημοσίευσής της, μία από τις ψευδείς ειδήσεις θανάτου, η οποία αφορά τον Jeff Bezos, βρισκόταν στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή θέματα του Twitter. Το ανερχόμενο θέμα είναι πιθανό να ξεγελάσει οποιονδήποτε βλέπει το μήνυμα, πείθοντάς τον ότι κάποιος έχει πεθάνει, καθώς τέτοια μηνύματα δημοσιεύονται τακτικά και για πραγματικές ειδήσεις. Όμως, όποιος κάνει κλικ στην είδηση, θα διαπιστώσει ότι το δημοφιλές θέμα είναι απλώς μια φάρσα, που έχει ως στόχο να παραπλανήσει και να εξαπατήσει το άτομο στο οποίο επικεντρώνεται.
Αυτή η νέα τάση φαίνεται να ξεκίνησε με την Ellen Degeneres, η οποία τους τελευταίους μήνες κατηγορήθηκε για άσχημη συμπεριφορά απέναντι σε άτομα που συνεργάστηκαν μαζί της. Η διάσημη παρουσιάστρια και ηθοποιός βρέθηκε στο στόχαστρο αυτής της τάσης, η οποία προσπαθεί να περάσει στο κοινό το μήνυμα ότι η Degeneres δεν θα πρέπει να εμφανίζεται πλέον στην τηλεόραση. Καθώς αυτό το θέμα έγινε δημοφιλές, χρήστες του Twitter άρχισαν να δημοσιεύουν μια σειρά από όλο και πιο σουρεαλιστικές φωτογραφίες σχετικά με αυτό. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται μια σειρά ανθρώπων που υποτίθεται ότι μοιάζουν με την Degeneres, καθώς και περίεργα, σαρκαστικά μηνύματα για τον υποτιθέμενο θάνατό της.
Οι χρήστες συνέχισαν αυτή την τάση και με άλλα άτομα, όπως η Βασίλισσα Ελισάβετ και ο Jeff Bezos. Η λίστα με τα δημοφιλή θέματα – τάσεις του Twitter δημιουργείται αλγοριθμικά, σαρώνοντας τον ιστότοπο για συγκεκριμένες λέξεις και φράσεις, των οποίων η δημοτικότητα αυξάνεται γρήγορα. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να “παραπλανηθεί” σχετικά εύκολα, είτε σκόπιμα είτε όχι, με την επανειλημμένη δημοσίευση ενός μηνύματος.
Chatbot ενθάρρυνε έφηβο να σκοτώσει τους γονείς του
RT-G: Ένα... αστυνομικό ρομπότ στην Κίνα!
Το Black Basta Ransomware εξελίσσεται - Προσοχή!
Αυτό επέτρεψε σε νέα και σημαντικά θέματα που δεν έχουν συζητηθεί ευρέως να φτάσουν στην κορυφή της δημοφιλούς γραμμής του ιστότοπου στο παρελθόν. Ωστόσο, έχει οδηγήσει και σε παράξενες και “οδυνηρές” αναρτήσεις, καθώς ένα hashtag μπορεί να εμφανιστεί στη γραμμή χωρίς να ελεγχθεί από το Twitter. Οι “φάρσες θανάτου” αποτελούν ένα ιδιαίτερα ελκυστικό θέμα για όσους θέλουν να κερδίσουν την προσοχή στο Διαδίκτυο παρέχοντας την “σοκαριστική” φύση των ειδήσεων που θέλουν να μοιραστούν.