Μια νέα εκστρατεία παραπληροφόρησης ήρθε στο φως. Κάποιοι ερευνητές ανακάλυψαν ένα δίκτυο 265 ειδησεογραφικών sites, τα οποία χρησιμοποιούσαν ονόματα παλιών εφημερίδων από τον 20ό αιώνα (που δεν υπάρχουν πια) με στόχο την προώθηση προπαγάνδας κατά του Πακιστάν.
Τα ψεύτικα sites ανακαλύφθηκαν από την EU DisinfoLab, μια ΜΚΟ της Ε.Ε., η οποία ασχολείται με τη διερεύνηση εκστρατειών παραπληροφόρησης. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι το δίκτυο των sites σχετίζεται με μια ομάδα ινδικών εταιρειών, ΜΚΟ και ερευνητικών ινστιτούτων.
Η EU DisinfoLab πιστεύει ότι στόχος αυτού του παγκόσμιου δικτύου ψεύτικων sites ήταν να επηρεάσει τα διεθνή θεσμικά όργανα, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους και γενικά τις αντιλήψεις του κόσμου για το Πακιστάν, προωθώντας ειδήσεις που δημιουργούν αρνητική εντύπωση.
Επιπλέον, οι φορείς της εκστρατείας παραπληροφόρησης προσπαθούσαν να ενισχύσουν τη νομιμότητα των ΜΚΟ κατά του Πακιστάν, προσφέροντας υλικό που δικαιολογεί την αρνητική εικόνα για τη χώρα.
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
OpenAI o1: Νέο AI μοντέλο "σκέφτεται" σαν άνθρωπος
Καταγγελία εναντίον γνωστών gaming εταιρειών
Σύμφωνα με την EU DisinfoLab, στόχος ήταν να προστεθούν πολλά επίπεδα μέσων μαζικής ενημέρωσης που αναφέρουν αρνητικές ειδήσεις και τις αναδημοσιεύουν, ώστε να είναι πιο δύσκολος ο εντοπισμός της χειραγώγησης αλλά και για να φαίνεται ότι η παγκόσμια κοινότητα έχει την ίδια αρνητική άποψη.
Μια εκστρατεία παραπληροφόρησης από την Ινδία με στόχο το Πακιστάν δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη. Οι δύο χώρες δεν έχουν καλές σχέσεις από το 1947. Οι εντάσεις σχετίζονται με γεωπολιτικά θέματα.
Πώς λειτουργούσε η εκστρατεία παραπληροφόρησης με τα ψεύτικα ειδησεογραφικά sites;
Στην πραγματικότητα, οι φορείς της εκστρατείας βασίστηκαν σε ένα πολύ απλό σύστημα.
Τα sites χρησιμοποιούσαν ένα domain που μιμούνταν το όνομα μιας παλιάς, μη υπάρχουσας εφημερίδας αλλά και το όνομα ενός δημοφιλούς τοπικού site (σε κάποιες περιπτώσεις).
Ένα παράδειγμα της πρώτης περίπτωσης είναι η λειτουργία ενός αγγλικού site (frontulplugarilor.com) στη Ρουμανία, το οποίο είχε δανειστεί το όνομα της Frontul Plugarilor, μιας προκομουνιστικής εφημερίδας που κυκλοφορούσε στο Βουκουρέστι από το 1945 έως το 1953.
Ομοίως, στην Τουρκία, το site hamevasser.com, μιμούνταν μια εφημερίδα που κυκλοφορούσε στην Κωνσταντινούπολη από το 1909 έως το 1911.
Στις ΗΠΑ, οι χρήστες επισκέπτονται το site metroeastjournal.com, το οποίο μιμείται την εφημερίδα Metro-East Journal, που σταμάτησε να κυκλοφορεί το 1979. Επίσης, υπάρχει το saltlaketelegram.com, που έχει δανειστεί το όνομα του από την τοπική εφημερίδα Salt Lake Telegram (1915-1952).
Μπορείτε να δείτε ολόκληρη τη λίστα με τα 265 ψεύτικα sites και τις χώρες λειτουργίας εδώ.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, όλα τα sites δημοσίευαν άρθρα στην αγγλική γλώσσα, παρά το γεγονός ότι είχαν ονόματα τοπικών εφημερίδων.
Μια αναζήτηση σε αυτά τα sites με τη λέξη «Πακιστάν» εμφάνισε μόνο αρνητικά αποτελέσματα σχετικά με τη χώρα και με την κυβέρνηση.
Επίσης, η EU DisinfoLab δήλωσε ότι τα 265 sites παραπληροφόρησης συνδέονταν μεταξύ τους (π.χ. μοιράζονταν τους ίδιους web servers κ.ά).
Οι ερευνητές σκοπεύουν να συνεχίσουν την έρευνα για να ανακαλύψουν περισσότερες λεπτομέρειες για την εκστρατεία παραπληροφόρησης.