ΑρχικήsecurityΛογαριασμοί του ISIS συνεχίζουν την προπαγάνδα στο Facebook

Λογαριασμοί του ISIS συνεχίζουν την προπαγάνδα στο Facebook

Σύμφωνα με μία νέα έρευνα, ορισμένοι λογαριασμοί που συνδέονται με την τρομοκρατική ομάδα ISIS, εξακολουθούν να υπάρχουν στο Facebook, χωρίς να γίνονται αντιληπτοί από την πλατφόρμα.

ISIS

Η έρευνα, η οποία πραγματοποιήθηκε από το Institute for Strategic Dialogue (ISD), ανακάλυψε περίπου 288 λογαριασμούς που συνδέονται με ένα συγκεκριμένο δίκτυο του ISIS για ένα χρονικό διάστημα τριών μηνών. Οι εν λόγω λογαριασμοί ήταν σε θέση να βρουν κενά στα αυτοματοποιημένα και χειροκίνητα συστήματα εποπτείας του Facebook και κατάφεραν να διαδώσουν την προπαγάνδα τους.

Το δίκτυο φέρει την επωνυμία Fuouaris Upload. Όπως δηλώνουν οι ερευνητές που το ανακάλυψαν, πολλοί από τους λογαριασμούς είχαν χιλιάδες ακόλουθους, ενώ περίπου το ένα τρίτο αυτών το διαχειριζόταν ο ίδιος χρήστης, γνωστός ως «Luqmen Ben Tachafin».

Πώς κατάφεραν οι λογαριασμοί να αποφύγουν την ανίχνευση;

Οι λογαριασμοί Facebook του ISIS είχαν χρησιμοποιηθεί για παράνομες ενέργειες όπως highjacking λογαριασμών, αποκάλυψη περιεχομένου, συντονισμένες επιδρομές σε σελίδες Facebook, παραβιάσεις hashtag και άλλα. Τα βίντεο που κοινοποιήθηκαν από την ομάδα, κατάφεραν να συγκεντρώσουν συνολικά περισσότερες από 34.000 προβολές.

Ορισμένα από τα βίντεο απευθύνονταν σε άλλους τρομοκράτες, διδάσκοντας πώς θα μπορούσαν να εκμεταλλευτούν τα πρωτόκολλα ασφαλείας και τους λογαριασμούς του Facebook. Επιπλέον οι ερευνητές ανακάλυψαν κι ένα βίντεο που περιέγραφε πώς δημιουργείται μία βόμβα σε έναν λογαριασμό που φαινόταν να είναι από την Ινδονησία.

Για να αποφύγουν την ανίχνευσή τους από το Facebook, οι δημιουργοί των λογαριασμών πραγματοποιούν αρκετές τροποποιήσεις στο περιεχόμενό τους, αλλάζοντας το κείμενό τους ή χρησιμοποιώντας σημεία στίξης, θολώνοντας την επωνυμία του ISIS και χρησιμοποιώντας εφέ στα βίντεό τους.

Σύμφωνα με τη μελέτη, το δίκτυο του ISIS στο Facebook σχεδίασε και επιχείρησε «επιδρομές» σε δημοφιλείς σελίδες στο Facebook, ορισμένες από τις οποίες ανήκαν σε στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες των ΗΠΑ. Μία από αυτές μάλιστα ήταν στη σελίδα του Προέδρου των ΗΠΑ Donald Trump.

Το Facebook δήλωσε ότι οι περισσότεροι από τους λογαριασμούς έχουν αφαιρεθεί και οι υπόλοιποι είναι υπό εξέταση.

«Δεν ανεχόμαστε την τρομοκρατική προπαγάνδα στην πλατφόρμα μας και καταργούμε περιεχόμενο και λογαριασμούς που παραβιάζουν την πολιτική μας μόλις τα αναγνωρίσουμε» είπε ένας εκπρόσωπος του Facebook. Ωστόσο, όπως σημειώνουν οι ερευνητές, το Facebook θα πρέπει να είναι πιο αποτελεσματικό και να ενημερώνει συνεχώς τις πολιτικές εποπτείας του.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS