ΑρχικήsecurityΗΠΑ: Απέλασαν τον Ρώσο δημιουργό του NeverQuest banking malware!

ΗΠΑ: Απέλασαν τον Ρώσο δημιουργό του NeverQuest banking malware!

Μία είδηση που ήρθε στο φως της δημοσιότητας αφορά την απέλαση, από τις ΗΠΑ, του Ρώσου προγραμματιστή υπολογιστών Stanislav Vitaliyevich Lisov, ο οποίος δημιούργησε το NeverQuest banking malware.

Ο Lisov συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2017 στο αεροδρόμιο της Βαρκελώνης από την Ισπανκή Πολιτοφυλακή. Ο Ρώσος χάκερ είχε κινήσει υποψίες ότι ήταν ο δημιουργός του Neverquest banking malware, το οποίο είναι γνωστό και ως Vawtrak malware, καθώς και εκείνος που διαχειριζόταν την υποδομή ελέγχου. Το Neverquest banking malware που χρησιμοποιήθηκε από κυβερνοεγκληματίες με στόχο να κλέψει credentials σύνδεσης από πελάτες διαφόρων τραπεζών, χρησιμοποιούσε μηχανισμούς έγχυσης για να παρέχει στους χρήστες ψεύτικες φόρμες σε νόμιμα sites τραπεζών. Το banking trojan μπορεί να καταγράψει πατήματα πλήκτρων, να κλέψει κωδικούς πρόσβασης που είναι αποθηκευμένοι στον υπολογιστή ενός χρήστη, καθώς και να λάβει στιγμιότυπα οθόνης και βίντεο από την συσκευή του θυμάτος. Επιπλέον, το Neverquest banking malware μπορεί να συνδεθεί στον online τραπεζικό λογαριασμό του θύματος και να πραγματοποιήσει “δόλιες” συναλλαγές.

Η σύλληψη του Ρώσου χάκερ πραγματοποιηθήκε κατόπιν συνεργασίας της Ισπανικής Πολιτοφυλακής με το FBI. Ο Lisov χρησιμοποίησε την υποδομή του NeverQuest banking malware στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2012 και Ιανουαρίου 2015, ενώ διαχειρίστηκε επίσης ένα δίκτυο server που περιείχε λίστες εκατομμυρίων κλεμμένων credentials σύνδεσης. Τον Φεβρουάριο του 2019, ο Ρώσος προγραμματιστής κρίθηκε ένοχος για μια συνωμοσία που είχε ως στόχο την παραβίαση των υπολογιστών του Ομοσπονδιακού Δικαστηρίου του Μανχάταν. Ο Lisov και οι συνωμότες του προσπάθησαν να κλέψουν τουλάχιστον 4,4 εκατομμύρια δολάρια χρησιμοποιώντας το NeverQuest banking malware, ενώ όπως ανέφεραν οι αρχές, έκλεψαν περίπου 855.000 δολάρια από τους online τραπεζικούς λογαριασμούς των θυμάτων τους.  

Τον Νοέμβριο του 2019, ο εισαγγελέας των ΗΠΑ, Geoffrey S. Berman, καταδίκασε τον Lisov σε 48 μήνες φυλάκιση και σε 3 χρόνια ελεγχόμενη απελευθέρωση. Επίσης, ζητήθηκε από τον Ρώσο χάκερ να πληρώσει πρόστιμο ύψους 50.000 δολαρίων και αποζημίωση ύψους 481.388,04 δολαρίων. Οι ΗΠΑ αποφάσισαν να απελάσουν τον Ρώσο χάκερ στις 16 Ιουνίου. Ο Lisov κρατήθηκε έξι ημέρες σε μια εγκατάσταση κράτησης μεταναστών, προτού μεταφερθεί από μια φυλακή στην Πενσυλβάνια στις 10 Ιουνίου, και στη συνέχεια μεταφέρθηκε στο Διεθνές Αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, όπου επιβιβάστηκε σε μια πτήση προς τη Μόσχα.

Ο Alexei Topolsky, εκπρόσωπος του Γενικού Προξενείου της Ρωσίας στη Νέα Υόρκη, δήλωσε ότι ο Lisov, μετά την απέλαση, έφτασε στο αεροδρόμιο χωρίς χειροπέδες, ενώ περιγράφοντάς τον σημείωσε πως έμοιαζε σαν ένα άτομο που “ήταν ευχαριστημένο που πήγαινε σπίτι”. Ο Lisov έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο όπου τον περίμενε η σύζυγός του, Darya Lisova.

Pohackontas
Pohackontashttps://www.secnews.gr
Every accomplishment starts with the decision to try.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS