ΑρχικήsecurityRust: Η γλώσσα που προτιμούν οι προγραμματιστές

Rust: Η γλώσσα που προτιμούν οι προγραμματιστές

rust εικόναΜολονότι η γλώσσα προγραμματισμού Python είναι η ταχύτερη λύση, η αγαπημένη γλώσσα όλων είναι η Rust. Πρόκειται για μια γλώσσα προγραμματισμού ανοιχτού κώδικα που είχε υιοθετηθεί από πρωτοπόρους της τεχνολογίας.

Ειδικότερα, η Rust έχει ψηφιστεί ως η πιο αγαπημένη γλώσσα τα τελευταία τέσσερα χρόνια στις ετήσιες έρευνες προγραμματιστών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Rust παρέχει ένα μεγάλο και σταθερό βήμα προς την περαιτέρω εξέλιξη με ελάχιστο αριθμό μειονεκτημάτων. Ανάμεσα σε αυτούς που χρησιμοποιούν την συγκεκριμένη γλώσσα προγραμματισμού είναι η Microsoft. Συγκεκριμένα, η Microsoft προσπαθεί με την Rust να περιορίσει τα σφάλματα που σχετίζονται με τη μνήμη στα Windows. Κάθε σφάλμα κοστίζει στη Microsoft περίπου 200.000 δολάρια κατά μέσο όρο. Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερο από το 70% των ενημερωμένων εκδόσεων ασφαλείας που έχει αποστείλει μέσα στην τελευταία δεκαετία αφορούσαν σφάλματα που σχετίζονται με τη μνήμη. Υπάρχει επίσης ένα πρόγραμμα, το Project Verona της Microsoft, το οποίο χρησιμοποιεί την γλώσσα Rust για τον ασφαλή προγραμματισμό των υποδομών.προγραμματιστές

Επιπλέον, το Mozilla Research χαρακτηρίζει την Rust ως γλώσσα προγραμματισμού συστημάτων που εστιάζει στην ταχύτητα, την ασφάλεια της μνήμης και τον παραλληλισμό.

Συχνά θεωρείται ως μια εναλλακτική λύση σε γλώσσες προγραμματισμού συστημάτων όπως την C και  C ++ που χρησιμοποιούνται από τους προγραμματιστές για να δημιουργήσουν μηχανές παιχνιδιών, λειτουργικά συστήματα, συστήματα αρχείων, στοιχεία περιήγησης και μηχανισμούς προσομοίωσης VR.

Η στατική πληκτρολόγηση της συγκεκριμένης γλώσσας προγραμματισμού ενθαρρύνει επίσης την μακροχρόνια δυνατότητα συντήρησης.

Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα της γλώσσας είναι η άμεση πρόσβαση στο υλικό και στη μνήμη που παρέχει η χρήση της στα ενσωματωμένα συστήματα, το bare-metal development και τους πυρήνες λειτουργικού συστήματος. Ωστόσο, υπάρχουν προβλήματα μνήμης-ασφάλειας που η Microsoft διερευνά με την Rust για την δημιουργία μιας code base γλώσσας προγραμματισμού συστημάτων που αναμένεται να μείνει. Η Rust έχει κάνει συνειδητές αποφάσεις σχεδιασμού γύρω από την σταθερότητα και την συμβατότητα συγκριτικά με το παρελθόν.

Ένα βασικό μειονέκτημα της Rust είναι ότι το ισχυρό της type system και η έμφαση στην ασφάλεια μνήμης οδηγούν, πολλές φορές, σε σφάλματα κατά τη σύνταξη κώδικα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS