Σύμφωνα με νέα έρευνα, κάποιες εφαρμογές παρακολούθησης της εμμήνου ρύσεως στέλνουν στο Facebook εξαιρετικά προσωπικές πληροφορίες των γυναικών που τις χρησιμοποιούν.
Η ερευνητική ομάδα από το Ηνωμένο Βασίλειο αποκάλυψε ότι κάποιες εφαρμογές, όπως η MIA Fem και η Maya, στέλνουν στο Facebook πληροφορίες, όπως τις ημερομηνίες περιόδου, τα συμπτώματα, μεθόδους αντισύλληψης που χρησιμοποιούν οι γυναίκες και άλλα.
Οι περισσότερες γυναίκες χρησιμοποιούν αυτές τις εφαρμογές είτε για να παρακολουθούν τον κύκλο της εμμήνου ρύσεως είτε για να βοηθηθούν στην εύρεση των κατάλληλων ημερών για τη σύλληψη ενός παιδιού. Στο Google Play υπάρχουν πολλές τέτοιες εφαρμογές. Η ινδική εφαρμογή Maya έχει πάνω από 5 εκατομμύρια λήψεις. Η εφαρμογή MIA Fem: Ovulation Calculator αναφέρει ότι έχει πάνω από 2 εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο.
Η αποστολή των προσωπικών πληροφοριών στο Facebook γίνεται μέσω του Software Development Kit (SDK) του Facebook. Αυτό βοηθά τους προγραμματιστές εφαρμογών να ενσωματώνουν συγκεκριμένες λειτουργίες και να συλλέγουν δεδομένα χρήστη, ώστε να μπορεί το Facebook να προβάλλει στοχευμένες διαφημίσεις.
Κάθε φορά που μια γυναίκα ανοίγει την εφαρμογή Maya, το Facebook ενημερώνεται αυτόματα. Ταυτόχρονα, η εφαρμογή στέλνει τις πληροφορίες, προτού η γυναίκα πατήσει ότι συμφωνεί με την πολιτική απορρήτου της εφαρμογής.
Η εφαρμογή Maya ζητά από τις γυναίκες να αναφέρουν πώς νιώθουν, τι συμπτώματα έχουν, ρωτά αν χρησιμοποιούν κάποια μέθοδο αντισύλληψης και άλλα. Επίσης, υπάρχει ένα μέρος, όπου οι γυναίκες κρατούν δικές τους σημειώσεις, κάτι σαν ημερολόγιο. Ωστόσο, η εφαρμογή δεν χρησιμοποιεί προσεκτικά αυτές τις πληροφορίες. Αντίθετα, τις στέλνει στο Facebook, το οποίο ανάλογα με τις ανάγκες κάθε γυναίκας, θα εμφανίσει διαφημίσεις με διαφορετικά προϊόντα στην καθεμιά.
Οι χειριστές της εφαρμογής MIA Fem ζήτησαν να διαγραφεί όλο το υλικό που έχει κυκλοφορήσει και κατηγορεί την εφαρμογή για την αποστολή προσωπικών δεδομένων των χρηστών στο Facebook.
Από την άλλα μεριά, η Plackal Tech στην οποία ανήκει η Maya, δήλωσε ότι η εφαρμογή δεν μοιράζεται προσωπικά ή ιατρικά δεδομένα των γυναικών με το Facebook ή κάποια άλλη εταιρεία.
“Το Ad SDK [Facebook’s software development kit] μας βοηθά να κερδίζουμε έσοδα προβάλλοντας διαφημίσεις, τις οποίες οι χρήστες μας μπορούν να αποφύγουν”, ανέφερε η εταιρεία.
Ανέφερε ακόμα ότι όλα τα δεδομένα που ζητά η Maya είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία της εφαρμογής. «Η πρόβλεψη πληροφοριών σχετικά με τους κύκλους της εμμήνου ρύσεως είναι περίπλοκη και εξαρτάται από χιλιάδες μεταβλητές”. Οι προγραμματιστές υποστηρίζουν ότι όλες οι πληροφορίες που ζητούν είναι απαραίτητες προκειμένου να γίνονται σωστά οι προβλέψεις.
Από τη μεριά του, το Facebook είπε ότι παίρνει πληροφορίες από εφαρμογές αλλά απαιτεί από τους προγραμματιστές εφαρμογών να ενημερώνουν τους χρήστες για τα δεδομένα που στέλνονται στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης.
Εκπρόσωπος της πλατφόρμας δήλωσε ότι οι περιττές πληροφορίες, όπως Αριθμοί Κοινωνικής Ασφάλισης, κωδικοί πρόσβασης, email, αριθμoί τηλεφώνου και άλλα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ανιχνεύονται και διαγράφονται.
Οι πρακτικές αυτών των εφαρμογών εγείρουν ανησυχίες σχετικά με την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Οι συγκεκριμένες εφαρμογές διαχειρίζονται πολύ προσωπικά δεδομένα, τα οποία οι περισσότερες γυναίκες δεν θα έδιναν αν ήξεραν ότι στέλνονται σε τρίτες εταιρείες. Επιπλέον πολλές φορές, οι εφαρμογές έχουν μακροσκελή κείμενα στα οποία περιγράφουν τους όρους τους, με αποτέλεσμα πολλοί χρήστες να μην τους διαβάζουν καν.
Οι προγραμματιστές χρησιμοποιούν αυτή την τεχνική γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο. Για να μειώσουν τις πιθανότητες ανάγνωσης κι έτσι ο χρήστης να συμφωνήσει χωρίς να ξέρει πραγματικά τι κάνει η εφαρμογή.
Επιπλέον, τίθεται ένα άλλο ερώτημα. Μήπως το Facebook στέλνει αυτές τις πληροφορίες σε κάποια άλλη εταιρεία. Πόσοι τελικά έχουν πρόσβαση σε αυτές τις εξαιρετικά προσωπικές πληροφορίες;
Όλα αυτά πρέπει να ληφθούν υπόψη και να ληφθούν μέτρα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής των χρηστών. Θα πρέπει να γίνεται έλεγχος στις εφαρμογές πριν κυκλοφορήσουν και να αφαιρούνται από το Play Store αν τίθεται θέμα ασφάλειας.