ΑρχικήinetΣύντομα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να αντικατασταθούν

Σύντομα οι μπαταρίες ιόντων λιθίου μπορεί να αντικατασταθούν

μπαταρίες

Στις μέρες μας, οι περισσότερες ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση, λειτουργούν με μπαταρίες ιόντων λιθίου. Μπορείτε να τις βρείτε στα smartphones, τα tablet, τους φορητούς υπολογιστές, τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και πολλά ακόμα gadgets.

Παρά το γεγονός όμως ότι οι μπαταρίες αυτές βρίσκονται σχεδόν παντού, έχουν πολλά μειονεκτήματα, καθώς είναι γνωστό ότι είναι ασταθείς και υπάρχει ο κίνδυνος να εκραγούν. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις όπου το smartphone ενός χρήστη εξερράγη λόγω της μπαταρίας του, με πιο πρόσφατη αυτή ενός κατόχου Xiaomi, το οποίο αυτοαναφλέχθηκε στην τσέπη του.

Ωστόσο υπάρχει ένας μικρός αριθμός ερευνητών ανά τον κόσμο, που εργάζεται πάνω στη δημιουργία νέων μπαταριών για τις συσκευές, οι οποίες δεν θα περιέχουν ιόντα λιθίου, αλλά ασβέστιο.

Σε τι θα διαφέρουν οι μπαταρίες ασβεστίου από τις ιόντων λιθίου;

Οι απλές μπαταρίες ιόντων λιθίου περιλαμβάνουν άνοδο, κάθοδο και ηλεκτρολύτες. Ο ηλεκτρολύτης μεταφέρει θετικά φορτισμένα ιόντα από την άνοδο στην κάθοδο. Ωστόσο, το πρόβλημα με το λίθιο είναι ότι δεν επαρκεί για την αυξανόμενη ζήτηση στη βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Σαν εναλλακτική λύση, οι ερευνητές έχουν στραφεί στο ασβέστιο. Ωστόσο υπήρχαν ορισμένα προβλήματα κατά την δημιουργία των νέων μπαταριών, καθώς δεν διαθέτουν κατάλληλο ηλεκτρολύτη.

Πρόσφατα όμως μία ερευνητής στο Helmholtz Institute Ulm στη Γερμανία, η Zhirong Zhao-Karger και οι συνάδελφοί της έχουν συνθέσει έναν νέο ηλεκτρολύτη που εξαλείφει μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετοπίζουν οι μπαταρίες με βάση το ασβέστιο.

Η ομάδα συνδύασε μια ένωση ασβεστίου με μια ένωση που περιέχει φθόριο, για να δημιουργήσει ένα νέο τύπο άλατος ασβεστίου. Σύμφωνα με τη δημοσιευμένη έκθεση, ο νέος ηλεκτρολύτης άγει την ηλεκτρική ενέργεια πιο αποτελεσματικά από οποιονδήποτε άλλο ηλεκτρολύτη με βάση το ασβέστιο που έχει δοκιμαστεί μέχρι τώρα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο νέος ηλεκτρολύτης άγει ιόντα σε υψηλότερη τάση από άλλους ηλεκτρολύτες με βάση το ασβέστιο.

Ποιο το μέλλον των μπαταριών ασβεστίου

Μετά την ανακάλυψη μίας ικανοποιητικής εναλλακτικής, είναι πολύ πιθανό μελλοντικά οι βιομηχανίες ανανεώσιμων πηγών ενέργειας να αντικαταστήσουν τις μπαταρίες ιόντων λιθίου με αυτές που έχουν ως βάση το ασβέστιο.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS