Το Cyber Command των ΗΠΑ εξέδωσε μια πρωτοφανή προειδοποίηση λέγοντας ότι ανακάλυψε την “ενεργή κακόβουλη χρήση” μιας Microsoft Outlook ευπάθειας από το Ιράν.
Η ευπάθεια αφορά ένα σφάλμα ασφαλείας στο Outlook το οποίο η Microsoft διόρθωσε το 2017, αλλά αρκετοί υπολογιστές που δεν έχουν patch-αριστεί εξακολουθούν να διατρέχουν κίνδυνο.
Το tweet του US Cyber Command αναφέρει:
Mark Zuckerberg: Ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος
Ένα «νέο αστέρι» φωτίζεται στο νυχτερινό ουρανό
Mark Zuckerberg: Έγινε ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος! 💰💰
“Η USCYBERCOM έχει ανακαλύψει την ενεργό κακόβουλη χρήση του” CVE-2017-11774 “και συνιστά άμεσο #patching.”
Το σφάλμα “CVE-2017-11774″ που ανακαλύφθηκε πρώτα από τους ερευνητές της SensePost είχε δημιουργηθεί από μια ιρανική hacking ομάδα, γνωστή ως APT33 (ή Elfin), γνωστή για την ανάπτυξη του κακόβουλου λογισμικού Shamon – ένα άλλο εργαλείο hacking.
Το σφάλμα του Outlook επιτρέπει σε έναν hacker να ξεφύγει από το sandbox του Outlook και να εκτελέσει κακόβουλο κώδικα στο λειτουργικό σύστημα.
«Τον Δεκέμβριο του 2018, οι hackers της ATP33 χρησιμοποίησαν την ευπάθεια για να αναπτύξουν backdoors σε web servers, οι οποίοι αργότερα χρησιμοποιήθηκαν για να προωθήσουν το CVE-2017-11774 exploit στα inbox των χρηστών, ώστε να μολύνουν τα συστήματά τους με κακόβουλο λογισμικό», αναγράφεται στην έκθεση.
Η εταιρεία ασφαλείας FireEye έχει επίσης αναφέρει εκτενώς την σύνδεση της APT33 με το Ιράν.
«Τα τελευταία χρόνια, παρακολουθούμε μια ξεχωριστή, λιγότερο γνωστή ιρανική ομάδα με πιθανές καταστροφικές ικανότητες, την οποία ονομάζουμε APT33“, δήλωσε πρόσφατα η FireEye.
Η ανάλυση αποκαλύπτει ότι η APT33 είναι μια ικανή ομάδα που πραγματοποίησε επιχειρήσεις κατασκοπείας στον κυβερνοχώρο από το 2013 τουλάχιστον με εντολή της ιρανικής κυβέρνησης.
Η APT33 έχει στοχεύσει οργανισμούς – που εκτείνονται σε πολλές βιομηχανίες – με έδρα τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία και τη Νότια Κορέα.
Η πιθανή επίθεση από το Ιράν, πιθανότατα, να έρχεται ως απάντηση στις αρκετά τεταμένες σχέσεις της χώρας με τις ΗΠΑ.
Η Αμερική, από την πλευρά της, φαίνεται να ανησυχεί για ένα μελλοντικό cyberattack από τους Ιρανούς, καθώς πολλές επιχειρήσεις cybersecurity είπαν ότι είχαν ήδη δει σημάδια ότι η Τεχεράνη στοχεύει σε σχετικά δίκτυα υπολογιστών για εισβολή και εμφανίστηκε ιδιαίτερα επικεντρωμένη στην αμερικανική κυβέρνηση και στον τομέα της ενέργειας, συμπεριλαμβανομένων των προμηθευτών πετρελαίου και φυσικού αερίου.