ΑρχικήsecurityVolt Typhoon: Η κινεζική ομάδα χάκερ απωθήθηκε αλλά ο κίνδυνος δεν έχει...

Volt Typhoon: Η κινεζική ομάδα χάκερ απωθήθηκε αλλά ο κίνδυνος δεν έχει περάσει

Αμερικανοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι διέλυσαν την κινεζική ομάδα χάκερ Volt Typhoon, που επιτέθηκε σε πολιτικές υποδομές, όμως το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Σώμα Ερευνών (FBI) προειδοποίησε για μελλοντικές απειλές εάν οι δύο υπερδυνάμεις πολέμησουν ποτέ.

Δείτε επίσης: Κινέζοι hackers στοχεύουν εταιρείες ημιαγωγών

Volt Typhoon

Ο ομάδα χάκερ Volt Typhoon, που υποτίθεται ότι χρηματοδοτείται από το κράτος της Κίνας, φέρεται να επιδιώκει να προκαλέσει ζημιές σε εγκαταστάσεις του δημόσιου τομέα, όπως εργοστάσια επεξεργασίας νερού, το ηλεκτρικό δίκτυο, πετρελαϊκά και αγωγούς φυσικού αερίου, καθώς και συστήματα μεταφοράς, κατόπιν εντολής της Κίνας.

Ο διευθυντής του FBI, Christopher Wray, προειδοποίησε την Τετάρτη ότι το Πεκίνο θα τοποθετηθεί έτσι ώστε να διαταράξει την καθημερινή ζωή των Αμερικανών, αν ποτέ οι ΗΠΑ και η Κίνα πάνε σε πόλεμο, καθώς μίλησε ενώπιον της Επιτροπής Επιλογής της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα.

Ανέφερε ότι υπήρξε πολύ λίγη δημόσια προσοχή σε μια κυβερνοαπειλή που επηρεάζει “κάθε Αμερικανό“.

Οι χάκερς της Κίνας παραβιάζουν την αμερικανική υποδομή προκειμένου να προκαλέσουν χάος και να προκαλέσουν πραγματική ζημιά σε αμερικανούς πολίτες και κοινότητες, αν η Κίνα αποφασίσει ότι ήρθε η ώρα να χτυπήσει, πρόσθεσε ο Wray.

Σύμφωνα με το FBI, κινέζοι χάκερ κατάφεραν να παραβιάζουν ένα botnet από εκατοντάδες routers μικρών γραφείων και οικιακής χρήσης που ανήκαν σε ιδιώτες και εταιρείες στις ΗΠΑ, με στόχο να καλύψουν τα ίχνη τους ενώ διέδιδαν το malware.

Οι δρομολογητές ήταν εύκολοι στόχοι καθώς δεν υποστηρίζονταν πλέον από τις επιδιορθώσεις ασφαλείας ή τις ενημερώσεις λογισμικού του κατασκευαστή τους. Αυτή ήταν απλά μία από τις μεθόδους που χρησιμοποίησαν οι χάκερς για να αποπροσανατολίσουν από την δραστηριότητά τους.

Οι χάκερς του Volt Typhoon είχαν διεισδύσει και μέσω άλλων διόδων, συμπεριλαμβανομένων των παρόχων cloud και διαδικτύου, παρουσιάζοντας τον εαυτό τους ως κανονική κίνηση.

Αξιοσημείωτοι στόχοι περιελάμβαναν εγκαταστάσεις επεξεργασίας νερού, την ηλεκτρική υποδομή και τα συστήματα μεταφοράς σε όλες τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Δείτε ακόμα: Οι Κινέζοι hackers APT15 χρησιμοποιούν το νέο Graphican backdoor

Οι αξιωματούχοι του FBI και του Υπουργείου Δικαιοσύνης κατάφεραν να διαταράξουν τουλάχιστον μέρος της επιχείρησης Volt Typhoon αφού απέκτησαν εντολές για έρευνα και κατάσχεση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Χιούστον του Τέξας, τον Δεκέμβριο.

κινεζική ομάδα χάκερ

Τα τελευταία χρόνια, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιδείξει αυξημένη επιθετικότητα στην προσπάθειά τους να ανατρέψουν και να αποδυναμώσουν εγκληματικές και κρατικά υποστηριζόμενες κυβερνοεπιθέσεις.

Η Jen Easterly, διευθύντρια του Τμήματος Κυβερνοασφάλειας και Υποδομών Ασφάλειας του Υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ανέφερε ότι δίνεται πολύ μικρή προσοχή σε μια κυβερνοαπειλή που θα μπορούσε να επηρεάσει όλους τους Αμερικανούς, προκαλώντας “κοινωνικό πανικό και χάος” και αποτρέποντας την ικανότητα της χώρας να “ανταποκριθεί επαρκώς” σε κρίσιμες στιγμές.

Ο Wray προειδοποίησε ότι χάκερ με υποστήριξη από το Πεκίνο στοχεύουν να κλέψουν επιχειρηματικά μυστικά για να προωθήσουν την Κινεζική οικονομία και να κλέψουν προσωπικές πληροφορίες για εκστρατείες ξένης επιρροής.

Εταιρείες κυβερνοασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της Microsoft, είχαν ήδη προειδοποιήσει τον Μάιο ότι χάκερς υποστηριζόμενοι από το κράτος της Κίνας είχαν επιτεθεί σε κρίσιμες υποδομές, προετοιμαζόμενοι για μελλοντικές κρίσεις.

Δείτε επίσης: Κινέζοι χάκερ μόλυναν κατά λάθος ένα ευρωπαϊκό νοσοκομείο με malware

Ποιες είναι οι επιπτώσεις μιας κινεζικής κυβερνοαπειλής στη διεθνή κοινότητα;

Η κινεζική κυβερνοαπειλή έχει πολλές επιπτώσεις στη διεθνή κοινότητα.

  • Πρώτον, μία κυβερνοαπειλή από την Κίνα μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια πνευματικής ιδιοκτησίας και εμπορικών μυστικών από εταιρείες και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο.
  • Δεύτερον, μία κινεζική κυβερνοαπειλή μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές των ψηφιακών υποδομών, όπως ηλεκτρικά δίκτυα, τηλεπικοινωνιακά δίκτυα και συστήματα πληροφορικής, που μπορεί να προκαλέσουν σημαντικές οικονομικές απώλειες και διαταραχές στην καθημερινή ζωή.
  • Τρίτον, μία κινεζική κυβερνοαπειλή μπορεί να έχει επιπτώσεις στην εθνική ασφάλεια των χωρών, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκοπεία, την παραπληροφόρηση και την επιρροή των πολιτικών διαδικασιών.
  • Τέλος, μία κινεζική κυβερνοαπειλή μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη πολιτική ένταση και ανταγωνισμό μεταξύ της Κίνας και άλλων χωρών, καθώς οι κυβερνοεπιθέσεις μπορούν να θεωρηθούν ως επιθέσεις στην κυριαρχία και την ασφάλεια των εθνών.

Πηγή: aljazeera

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS