ΑρχικήinetΕυρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα αιτήματα για τα δεδομένα των χρηστών

Ευρωπαϊκή Επιτροπή: Νέα αιτήματα για τα δεδομένα των χρηστών

Στο πλαίσιο του Κανονισμού για τις Ψηφιακές Υπηρεσίες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε αιτήματα με νέες πληροφορίες σε 17 εταιρείες τεχνολογίας σχετικά με τον τρόπο προστασίας των χρηστών τους.

Δείτε επίσης: Apple: Ενδέχεται να διαιρέσει το App Store της σε δύο μέρη
Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεκτείνει ελαφρώς το πεδίο των αιτημάτων πληροφοριών για αυτόν τον γύρο. Πέρα από τις καθιερωμένες πηγές πληροφοριών, όπως η Apple, η Google, η Microsoft και η Meta, τα αιτήματα έχουν επηρεάσει επίσης την AliExpress, τη Zalando, το Pinterest, το Snapchat, το TikTok και πολλούς άλλους.

Ένα δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη το πρωί αναφέρει ότι τα ζητούμενα δεδομένα περιλαμβάνουν πληροφορίες που σχετίζονται με τις ευρωεκλογές, τον τρόπο αναγνώρισης παραποιημένων αγαθών, καθώς και πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης παράνομου περιεχομένου και πώλησης παράνομων αγαθών από τις πλατφόρμες. Δεν είναι σαφές γιατί η Apple εμπλέκεται σε αυτόν τον γύρο αιτημάτων, αλλά πιθανώς σχετίζεται με τον τρόπο που διαχειρίζεται το iMessage ή ίσως με κλωνοποιημένες εφαρμογές στο App Store.

Συνολικά, οι 17 εταιρείες πρέπει να παράσχουν τις απαιτούμενες πληροφορίες έως τις 9 Φεβρουαρίου.

Το αίτημα για πληροφορίες ακολουθεί ένα που έγινε στις 14 Δεκεμβρίου 2023. Αυτό το αίτημα φάνηκε να είναι λίγο πιο ευρύ. Ανάφορες λένε ότι η αίτηση κάλυπτε “συστημικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις υπηρεσίες τους, ειδικότερα όσον αφορά τη διάδοση παράνομου και επιζήμιου περιεχομένου, οποιεσδήποτε αρνητικές επιπτώσεις στην άσκηση των θεμελιωδών δικαιωμάτων, καθώς και οποιαδήποτε αρνητική επίδραση στη δημόσια ασφάλεια, τη δημόσια υγεία και τους ανηλίκους.

Δείτε ακόμα: Apple App Store: Μπλόκαρε πάνω από 1.7 εκατ. επικίνδυνες εφαρμογές το 2022

Το Πακέτο Ψηφιακών Υπηρεσιών (DSA) αποτελεί ένα νομοθετικό πλαίσιο που θα επιβάλει περιορισμούς στον τρόπο λειτουργίας των τεχνολογικών γιγάντων. Σε αυτήν την περίπτωση, το DSA επικεντρώνεται περισσότερο στο περιεχόμενο και την παρακολούθηση διαδικτυακών πλατφορμών.

Συνολικά, ο νέος νόμος για την προστασία των δικαιωμάτων στο διαδίκτυο επιβάλλει επιπλέον ευθύνη στις online πλατφόρμες και στις τεχνολογικές εταιρείες να ελέγχουν το περιεχόμενο, συμπεριλαμβανομένης της αναφοράς και αφαίρεσης παράνομου περιεχομένου.

DSA

Σύμφωνα με τις διατάξεις του DSA, θα επιβληθούν κανονιστικά μέτρα σε εταιρείες κατά επίπεδα. Οι μεγαλύτερες εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων εκείνων με περισσότερους από 45 εκατομμύρια ενεργούς χρήστες σε όλη την Ευρώπη, θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες επιπτώσεις. Η Apple εντάσσεται σε αυτήν την κατηγορία, αλλά έχει υποστηρίξει ότι το iMessage ειδικά δεν επηρεάζεται.

Επιπλέον, ο DSA θα απαγορεύσει τα “σκοτεινά πρότυπα” ή τις παραπλανητικές διεπαφές χρήστη, όπως αυτές που προσπαθούν να αναγκάσουν τους χρήστες να εγγραφούν σε μια πλατφόρμα ή να πραγματοποιήσουν αγορές μέσα από την εφαρμογή.

Δείτε επίσης: Apple: Απέρριψε σχεδόν ένα εκατομμύριο εφαρμογές από το App Store

Ο Digital Services Act (DSA) έχει πολλούς στόχους. Πρώτον, θέλει να ενισχύσει την ενιαία αγορά, δημιουργώντας ένα σαφές και συνεκτικό πλαίσιο για τις ψηφιακές υπηρεσίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση.         

Δεύτερον, ο DSA στοχεύει στην προστασία των καταναλωτών και των χρηστών ψηφιακών υπηρεσιών, εξασφαλίζοντας ότι οι εταιρείες είναι υπεύθυνες για την ασφάλεια των προϊόντων και των υπηρεσιών που προσφέρουν.

Τρίτον, ο DSA προσπαθεί να διασφαλίσει τη διαφάνεια στις ψηφιακές υπηρεσίες, απαιτώντας από τις εταιρείες να παρέχουν σαφείς πληροφορίες σχετικά με το πώς λειτουργούν τα προϊόντα και οι υπηρεσίες τους.

Τέλος, ο DSA επιδιώκει την ενίσχυση της δημοκρατίας, προστατεύοντας την ελευθερία της έκφρασης και την πολυφωνία στο διαδίκτυο, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμά την παραπληροφόρηση και το παράνομο περιεχόμενο.      

Πηγή: appleinsider

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS