ΑρχικήyoutubeChandrayaan-4 Ινδία: Η νέα αποστολή θα φέρει δείγμα από το φεγγάρι

Chandrayaan-4 Ινδία: Η νέα αποστολή θα φέρει δείγμα από το φεγγάρι

Στις 23 Αυγούστου, η Ινδία σημείωσε μια τεράστια επιτυχία, αφού κατάφερε να προσεδαφίσει ένα διαστημόπλοιο στην επιφάνεια του φεγγαριού, στα πλαίσια της αποστολής Chandrayaan-3. Έτσι, έγινε το τέταρτο έθνος που κατάφερε να φτάσει στη Σελήνη και το πρώτο έθνος που έκανε προσεδάφιση στο νότιο πόλο του φεγγαριού. Μετά από αυτή την επιτυχία, η Ινδία θέλει να συνεχίσει τις έρευνες, να πάρει δείγματα από τη σεληνιακή νότια πολική περιοχή (Chandrayaan-4) και να τα επιστρέψει στη Γη.

Λέγεται ότι ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (ISRO) σχεδιάζει τη νέα αποστολή στη σελήνη, Chandrayaan-4, για τη συλλογή των δειγμάτων. Θα σταλούν τέσσερα modules στο φεγγάρι με δύο εκτοξεύσεις.

Δείτε επίσης: Chandrayaan-3: Η Ινδία μετρά τη θερμοκρασία στο νότιο πόλο του φεγγαριού για πρώτη φορά

Αρχικά, θα σταλούν ένα lander και ένα “ascender” στην επιφάνεια του φεγγαριού για τη συλλογή δειγμάτων. Αυτό πιθανότατα θα συμβεί κοντά στον τόπο προσεδάφισης του διαστημικού σκάφους Chandrayaan-3, κοντά στον σεληνιακό νότιο πόλο. Αυτή η περιοχή ενδιαφέρει πολύ τους επιστήμονες γιατί πιστεύεται ότι εκεί υπάρχει άφθονο νερό σε μορφή πάγου.

Chandrayaan-4 Ινδία

Τα υπόλοιπα δύο κομμάτια της αποστολής Chandrayaan-4, μια μονάδα μεταφοράς και μια μονάδα επανεισόδου, λέγεται ότι θα σταλούν αργότερα μέσω ενός δεύτερου πυραύλου, αλλά θα παραμείνουν σταθμευμένα σε σεληνιακή τροχιά.

Αν και το συγκεκριμένο σχέδιο αποστολής δεν είναι ακόμη σαφές, φαίνεται ότι τα lander και ascender θα αγγίξουν το χείλος ενός απροσδιόριστου κρατήρα κοντά στον νότιο πόλο. Στη συνέχεια, το ascender θα μεταφέρει τα δείγματα στη μονάδα επανεισόδου. Οι μονάδες μεταφοράς και επανεισόδου θα κατευθυνθούν πίσω στη Γη, φέρνοντας μαζί τους τα δείγματα από το φεγγάρι.

Είναι μια πολύ φιλόδοξη αποστολή”, είπε ο Nilesh Desai, διευθυντής του Space Application Center στο Ahmedabad, το οποίο ήταν μέρος της ιστορικής αποστολής Chandrayaan-3. “Ας ελπίσουμε ότι στα επόμενα πέντε έως επτά χρόνια, θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σε αυτήν την πρόκληση“.

Δείτε επίσης: Chandrayaan-3 φεγγάρι: Οι επιστήμονες εξετάζουν τα δεδομένα που έχουν συλλεχθεί

Σημασία των αποστολών στο φεγγάρι

Οι αποστολές συλλογής δειγμάτων από το φεγγάρι είναι πολύ σημαντικές. Η μελέτη δειγμάτων μπορεί να μας προσφέρει νέες επιστημονικές γνώσεις. Ένας από τους τομείς που μπορούν να εξερευνηθούν είναι η γεωλογία του φεγγαριού. Τα δείγματα μπορούν να μας δώσουν πληροφορίες για τη σύνθεση του φεγγαριού, την ηλικία των βράχων και τις γεωλογικές διεργασίες που έχουν λάβει χώρα εκεί.

φεγγάρι σελήνη δείγμα
Chandrayaan-4 Ινδία: Η νέα αποστολή θα φέρει δείγμα από το φεγγάρι

Επιπλέον, η μελέτη των δειγμάτων μπορεί να αποκαλύψει πληροφορίες για την ιστορία του ηλιακού μας συστήματος. Οι βράχοι του φεγγαριού μπορεί να περιέχουν ίχνη από την πρωτόγονη γενέτειρα του ηλιακού μας συστήματος και να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε τη διαδικασία του σχηματισμού των πλανητών.

Δείτε επίσης: Η Ινδία θα στείλει αστροναύτες στο φεγγάρι μέχρι το 2040

Επίσης, τα δείγματα θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν να καταλάβουμε αν υπάρχει, τελικά, νερό στο φεγγάρι. Η ανίχνευση νερού μπορεί να υποδείξει την παρουσία υδρολογικών διεργασιών στο παρελθόν και να ανοίξει νέες προοπτικές για την εξερεύνηση του φεγγαριού.

Τέλος, η μελέτη των δειγμάτων του φεγγαριού μπορεί να αποκαλύψει ενδιαφέροντα στοιχεία και για τη δημιουργία της ίδιας της Γης.

Πηγή: www.space.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS