ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA ξεκινά δοκιμές για τους ισχυρότερους ηλιακούς ηλεκτρικούς προωθητήρες

Η NASA ξεκινά δοκιμές για τους ισχυρότερους ηλιακούς ηλεκτρικούς προωθητήρες

NASA

Μηχανικοί της NASA και της Aerojet Rocketdyne ξεκίνησαν τις πολυετείς δοκιμές πιστοποίησης των ισχυρότερων προωθητήρων ηλιακής ηλεκτρικής πρόωσης (SEP), οι οποίοι αναμένεται να αλλάξουν ριζικά την πρόωση στο διάστημα, αναφέρει δελτίο τύπου της διαστημικής υπηρεσίας.

Δείτε επίσης: Η NASA δημιουργεί έναν βοηθό που μοιάζει με ChatGPT για αστροναύτες

Για δεκαετίες, η διαστημική έρευνα στηρίζεται στη χημική προώθηση για την παραγωγή εκατομμυρίων κιλών ώθησης και προσπαθεί να κατασκευάσει μεγαλύτερους και ισχυρότερους πυραύλους για να μας πάει πιο μακριά στα διαστημικά μας ταξίδια. Αν και αυτό αποτελεί πρότυπο ακόμη και για τους πιο προηγμένους πυραυλοκινητήρες που κινούνται με μεθάνιο, δεν είναι απαραίτητα ο πιο αποτελεσματικός τρόπος μετακίνησης στο διάστημα.

Η χημική προώθηση απαιτεί από τα διαστημόπλοια να μεταφέρουν μεγάλες ποσότητες προωθητικών ουσιών στο σκάφος, ιδίως αν πρέπει να κάνουν ταξίδια επιστροφής πίσω στη Γη. Ωστόσο, η ηλεκτρική προώθηση μπορεί να μειώσει δραστικά την ποσότητα των καυσίμων που απαιτούνται στα διαστημόπλοια, ενώ παράλληλα αυξάνει τις ταχύτητες ταξιδιού, γεγονός που την καθιστά κρίσιμη για τις μελλοντικές αποστολές.

Πρόταση: Nasa: Δύο αστεροειδείς μεγάλου μεγέθους κατευθύνονται στη Γη

Τι είναι η ηλιακή ηλεκτρική προώθηση;

Σε ένα ηλεκτρικό σύστημα προώθησης, ο ηλεκτρισμός χρησιμοποιείται για τον ιονισμό αδρανών αερίων όπως το ξένον ή το κρυπτόν. Αυτά τα ιόντα επιταχύνονται στη συνέχεια από ένα μαγνητικό ή ηλεκτροστατικό πεδίο για να δημιουργήσουν υψηλές ταχύτητες. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται μπορεί να προέρχεται από το ηλιακό φως, το οποίο είναι άφθονο σε όλο το ηλιακό σύστημα. Οι ηλεκτρικοί κινητήρες προώθησης επιτρέπουν στα διαστημόπλοια να αλλάζουν τις ταχύτητες και τις τροχιές τους στα μέσα της αποστολής τους.

NASA

SEP στο Gateway

Η NASA ετοιμάζεται να επιδείξει την ισχυρότερη έκδοση της ηλιακής ηλεκτρικής προώθησης (SEP) που έχει κατασκευαστεί ποτέ στο στοιχείο ισχύος και προώθησης (PPE) στο Gateway, το φυλάκιο που θα τεθεί σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη. Η Aerojet Rocketdyne έχει κατασκευάσει ένα ηλεκτρικό σύστημα πρόωσης που ονομάζεται Advanced Electric Propulsion System (AEPS), το οποίο είναι δύο φορές πιο ισχυρό από το πιο προηγμένο ηλεκτρικό σύστημα προώθησης που έχει κατασκευαστεί. Η NASA και η Aerojet ξεκίνησαν ετήσιες δοκιμές μιας από τις μονάδες πρόκρισης, οι οποίες είναι πανομοιότυπες με τους προωθητήρες που θα πετάξουν στην πύλη Gateway το 2025. Μια άλλη μονάδα πρόκρισης θα διατεθεί το 2024 και θα υποβληθεί σε δοκιμές που μιμούνται ελιγμούς ανύψωσης τροχιάς και μετάβασης σε σεληνιακή τροχιά. Η ολοκληρωμένη δοκιμή θα περιλαμβάνει 23.000 ώρες λειτουργίας των προωθητήρων σε διάστημα τεσσάρων ετών. Οι προωθητήρες που θα τοποθετηθούν στο PPE του Gateway θα εκτοξευθούν στην πραγματικότητα πριν από την ολοκλήρωση των δοκιμών φθοράς.

Διαβάστε επίσης: NASA Perseverance rover: Βίντεο από τον κρατήρα Belva στον Άρη

πηγή πληροφοριών: interestingengineering.com

SecNews
SecNewshttps://secnewsgr.kinsta.cloud
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS