Το διαστημόπλοιο Lucy της NASA πραγματοποιεί σήμερα την πρώτη του πτήση δίπλα στον αστεροειδή Dinkinesh. Με αυτή την πτήση σηματοδοτείται η έναρξη της 12ετούς περιήγησης του διαστημικού σκάφους σε διαφορετικούς αστεροειδείς.
Το διαστημόπλοιο Lucy θα είναι το πρώτο που θα ερευνήσει τους Trojan αστεροειδείς — αστεροειδείς που ακολουθούν την τροχιά του Δία γύρω από τον ήλιο και πιστεύεται ότι είναι απομεινάρια του ηλιακού μας συστήματος, κατασκευασμένα από υλικό που έχει απομείνει από τη δημιουργία των πλανητών. Άρα, αυτοί οι αστεροειδείς είναι πιθανότατα ηλικίας τουλάχιστον 4,6 δισεκατομμυρίων ετών. Αυτό σημαίνει ότι η ανάλυση της σύνθεσης αυτών των αστεροειδών θα μπορούσε να μας δείξει ποια στοιχεία υπήρχαν όταν η Γη σχηματιζόταν.
Το διαστημόπλοιο Lucy προετοιμαζόταν για την επίσκεψή του στο Dinkinesh από το Σεπτέμβριο. Ωστόσο, σήμερα 1 Νοεμβρίου, είναι η πρώτη προσεκτική ματιά στον διαστημικό βράχο.
Δείτε επίσης: Το Webb κατέγραψε μία νέα εντυπωσιακή φωτογραφία του Νεφελώματος του Καρκίνου
Ένα φεγγάρι που εξαφανίστηκε ίσως διαμόρφωσε τον Άρη
StealC: Κατάχρηση kiosk mode του browser για κλοπή password
Λογισμικό ακουστικών βαρηκοΐας εγκρίθηκε για τα AirPods Pro
“Αυτή είναι η πρώτη φορά που το Lucy θα κοιτάξει προσεκτικά ένα αντικείμενο που, μέχρι αυτό το σημείο, φαινόταν σαν μια μουντζούρα στα καλύτερα τηλεσκόπια“, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής της αποστολής Lucy και ερευνητής του Southwest Research Institute (SwRI), Hal Levison. “Ο Dinkinesh πρόκειται να αποκαλυφθεί στην ανθρωπότητα για πρώτη φορά“.
Το διαστημόπλοιο Lucy εκτοξεύτηκε στις 5:34 π.μ. EDT (0934 GMT) στις 16 Οκτωβρίου 2021, από το Διαστημικό Κέντρο Κένεντι, στην Φλόριντα. Στη συνέχεια, το διαστημόπλοιο επέστρεψε στη Γη για μια βοήθεια βαρύτητας ένα χρόνο αργότερα, στις 16 Οκτωβρίου 2022. Περνώντας 350 χιλιόμετρα πάνω από την επιφάνεια της Γης, το Lucy εκτοξεύτηκε προς την κύρια ζώνη των αστεροειδών περίπου 480 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά.
Κατά τη σημερινή πτήση, το Lucy θα πλησιάσει αρκετά κοντά στον αστεροειδή Dinkinesh φτάνοντας σε απόσταση 430 χιλιομέτρων από την επιφάνεια του διαστημικού βράχου.
Με αυτή την πτήση, το διαστημόπλοιο θα δοκιμάσει τον εξοπλισμό του πριν ταξιδέψει και σε άλλους αστεροειδείς. Η αποστολή παρακολούθησης ξεκινά με την επιτήρηση από μακριά. Περίπου 8 λεπτά πριν από την κοντινή προσέγγιση, το διαστημικό σκάφος συλλέγει δεδομένα για τον Dinkinesh με το color imager και το infrared spectrometer. Μόλις πλησιάσει αρκετά στον αστεροειδή, θα αρχίσει να συλλέγει δεδομένα με την κάμερα υψηλής ανάλυσης (L’LORRI) και τη θερμική υπέρυθρη κάμερα (L’TES). Αυτή η συνεχής απεικόνιση και παρακολούθηση του Dinkinesh θα συνεχιστεί για σχεδόν μια ώρα.
Δείτε επίσης: H Μαύρη Τρύπα του Γαλαξία μας γυρίζει με τη μέγιστη ταχύτητα
Οι επιστήμονες θα παρακολουθούν τη δραστηριότητα του διαστημοπλοίου Lucy αλλά χρειάζονται περίπου 30 λεπτά για να ταξιδέψουν τα σήματα μεταξύ του διαστημικού σκάφους και της Γης.
Αφού το Lucy επαναπροσανατολιστεί και ξαναρχίσει τις επικοινωνίες με τη Γη, το διαστημόπλοιο θα συνεχίσει να απεικονίζει τον Dinkinesh για τις επόμενες τέσσερις ημέρες.
Μετά από αυτή τη σημαντική δοκιμή των οργάνων του Lucy, το διαστημικό σκάφος θα επιστρέψει στη Γη, τον Δεκέμβριο του 2024. Η νέα ώθηση θα το στείλει πίσω στην κύρια ζώνη αστεροειδών μεταξύ του Άρη και του Δία, οδηγώντας στη δεύτερη πτήση που έχει προγραμματιστεί για τις 20 Απριλίου 2025.
Μετά από αυτό, η Lucy θα κάνει επιτέλους ζουμ προς τα δύο σμήνη trojans που βρίσκονται στην τροχιακή διαδρομή του Δία.
Για τα επόμενα δέκα χρόνια, έχουν προγραμματιστεί πτήσεις του Lucy σε άλλους trojan αστεροειδείς με σκοπό την παρακολούθηση τους από κοντά.
Δείτε επίσης: NASA Curiosity rover: Ανακαλύφθηκαν υπολείμματα ποταμών στον Άρη – Υπήρχε τελικά ζωή;
Η αποστολή Lucy της NASA συμβάλλει στην κατανόηση του κόσμου μας μέσω της εξερεύνησης και της μελέτης αστεροειδών. Οι πτήσεις του στους αστεροειδείς θα προσφέρουν μια μοναδική ευκαιρία να μελετήσουμε τη σύνθεση, τη δομή και την ιστορία αυτών των αντικειμένων. Αυτή η πληροφορία μας βοηθά να κατανοήσουμε καλύτερα τη δημιουργία και εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος και δίνει ενδείξεις για τις συνθήκες που επικρατούσαν κατά τη δημιουργία του. Μπορεί να μας βοηθήσει να αναπαραστήσουμε την εξέλιξη του ηλιακού μας συστήματος.
Επιπλέον, η αποστολή του Lucy μας επιτρέπει να μελετήσουμε την επίδραση των αστεροειδών στην εξέλιξη των πλανητών. Οι συγκρούσεις μεταξύ αστεροειδών και πλανητών μπορούν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στη μορφολογία και την ατμόσφαιρα των πλανητών.
Πηγή: www.space.com