ΑρχικήyoutubeISS: Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

ISS: Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

Έμβρυα ποντικιών μεταφέρθηκαν στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS) και αναπτύχθηκαν κανονικά, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Ιάπωνες επιστήμονες που βρίσκονται πίσω από αυτή τη μελέτη υποστηρίζουν ότι πρόκειται για μια σημαντική ανακάλυψη, καθώς δείχνει ότι θα μπορούσε να είναι δυνατή η αναπαραγωγή ανθρώπου στο διάστημα.

Οι ερευνητές, συμπεριλαμβανομένου του Teruhiko Wakayama, καθηγητή του Κέντρου Προηγμένης Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Yamanashi, και μιας ομάδας από την Ιαπωνική Αεροδιαστημική Υπηρεσία (JAXA), έστειλαν κατεψυγμένα έμβρυα ποντικιών στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό τον Αύγουστο του 2021.

Οι αστροναύτες ξεπάγωσαν τα έμβρυα πρώιμου σταδίου χρησιμοποιώντας μια ειδική συσκευή σχεδιασμένη για αυτό το σκοπό και τα μεγάλωσαν στον σταθμό για τέσσερις ημέρες.

Δείτε επίσης: Φάρμακο που αναγεννά τα δόντια ξεκινάει κλινικές δοκιμές

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, τα έμβρυα ποντικιών που βρίσκονταν σε συνθήκες μικροβαρύτητας, αναπτύχθηκαν κανονικά και έφτασαν σε στάδιο βλαστοκύστης.

Έμβρυα ποντικιών διάστημα ISS

Οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι το πείραμα αυτό “έδειξε ξεκάθαρα ότι η βαρύτητα δεν είχε καμία σημαντική επίδραση στην ανάπτυξη των εμβρύων“. Είπαν επίσης ότι δεν υπήρξαν σημαντικές αλλαγές στην κατάσταση του DNA και των γονιδίων, αφού ανέλυσαν τις βλαστοκύστες που στάλθηκαν πίσω στα εργαστήριά τους στη Γη.

Αυτή είναι “η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι τα θηλαστικά μπορεί να είναι σε θέση να ευδοκιμήσουν στο διάστημα“, ανέφεραν το Πανεπιστήμιο του Yamanashi και το εθνικό ερευνητικό ινστιτούτο Riken.

Είναι “το πρώτο πείραμα στον κόσμο που καλλιεργεί έμβρυα θηλαστικών πρώιμου σταδίου στη πλήρη μικροβαρύτητα του ISS“, ανέφερε η δήλωση.

Δείτε επίσης: Machine-Learning αλγόριθμος προβλέπει τι βλέπουν τα ποντίκια

Στο μέλλον, θα είναι απαραίτητο να μεταμοσχευθούν οι βλαστοκύστες, που καλλιεργήθηκαν στη μικροβαρύτητα του ISS, σε ποντίκια, για να δούμε αν τα ποντίκια μπορούν να γεννήσουν“.

Μια τέτοια έρευνα θα μπορούσε να είναι σημαντική για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος και δημιουργίας αποικιών σε άλλους πλανήτες.

ISS; Έμβρυα ποντικιών αναπτύχθηκαν στο διάστημα

Στο πλαίσιο του προγράμματος Artemis, η NASA σχεδιάζει να στείλει ανθρώπους πίσω στη Σελήνη για να εξετάσουν πώς θα μπορούσαν να ζουν εκεί μακροπρόθεσμα. Οι ανακαλύψεις που θα γίνουν εκεί, θα βοηθήσουν στην προετοιμασία ενός ταξιδιού στον Άρη, κάπου προς τα τέλη της δεκαετίας του 2030.

Δείτε επίσης: Ποντίκια με δύο πατέρες: Γεννήθηκαν ποντίκια από δύο αρσενικά κύτταρα

Πώς μπορεί να βοηθήσει αυτό το πείραμα;

Η πρώτη επιτυχημένη ανάπτυξη εμβρύων ποντικιών στο διάστημα ανοίγει νέους ορίζοντες για την κατανόηση των επιδράσεων της μηδενικής βαρύτητας στην ανάπτυξη ζωής. Αυτή η κατάκτηση μπορεί να οδηγήσει σε νέες ανακαλύψεις και κατανόηση των μηχανισμών που ελέγχουν την ανάπτυξη των εμβρύων σε μη-κανονικές συνθήκες βαρύτητας.

Οι πιθανές εφαρμογές αυτού του επιτεύγματος είναι πολλές. Η κατανόηση της ανάπτυξης των εμβρύων στο διάστημα μπορεί να έχει εφαρμογές στην ανθρώπινη αναπαραγωγή και στην ιατρική.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το επίτευγμα είναι μια τεράστια επιτυχία. Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε επιστημονική ανακάλυψη, υπάρχουν ακόμη πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν. Η ανάπτυξη των εμβρύων ποντικιού στο διάστημα είναι μόνο η αρχή. Τα νέα δεδομένα θα επηρεάσουν άμεσα τις πολυάριθμες επιστημονικές κατευθύνσεις για τη μελλοντική έρευνα της εξωπλανητικής ζωής. Το μέλλον δείχνει συναρπαστικό. 

Πηγή: phys.org

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS