ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA επενδύει σε ένα νέο concept ηλιακού πανιού που θα μπορούσε...

Η NASA επενδύει σε ένα νέο concept ηλιακού πανιού που θα μπορούσε να προωθήσει μια αποστολή στον Ήλιο

Η NASA ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επενδύει 2 εκατομμύρια δολάρια σε δύο χρόνια για να προωθήσει την ανάπτυξη μιας νέας ιδέας ηλιακού πανιού που ονομάζεται diffractive lightsailing. Με τα διαθλαστικά ελαφριά πανιά, η NASA θα μπορούσε ενδεχομένως να προωθήσει έναν αστερισμό επιστημονικών διαστημικών σκαφών σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Ήλιου — κάτι που είναι δύσκολο να επιτευχθεί χρησιμοποιώντας συμβατικό spacecraft propulsion.

Δείτε επίσης: Η NASA ερευνά το μυστήριο με τα data του spacecraft Voyager 1

NASA

Με τον τρόπο που ένα ιστιοφόρο χρησιμοποιεί τον άνεμο για να κινηθεί προς τα εμπρός, τα ηλιακά πανιά χρησιμοποιούν την πίεση που ασκεί το ηλιακό φως για να προωθήσει ένα όχημα στο διάστημα. Μεγάλα πανιά που αποτελούνται από ανακλαστικό υλικό όπως το Mylar συλλαμβάνουν την ορμή των φωτονίων του Ήλιου. Τα φωτόνια αναπηδούν από το πανί, στέλνοντάς το προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η NASA, τα υπάρχοντα σχέδια ηλιακών πανιών βασίζονται σε πολύ μεγάλα και πολύ λεπτά πανιά. Περιορίζονται επίσης από την κατεύθυνση του ηλιακού φωτός — με άλλα λόγια, είναι δύσκολο να πλοηγηθείτε χωρίς να θυσιαστεί η ηλιακή ενέργεια.

Δείτε επίσης: NASA: Το InSight χάνει ισχύ λόγω σκόνης στα ηλιακά του πάνελ

Αντίθετα, τα διαθλαστικά πανιά θα χρησιμοποιούσαν μικρές σχάρες ενσωματωμένες σε λεπτές μεμβράνες για τη διάθλαση του φωτός. Αυτό θα επέτρεπε σε ένα διαστημόπλοιο να κάνει πιο αποτελεσματική χρήση του ηλιακού φωτός χωρίς να εγκαταλείπει την ικανότητα ελιγμών.

NASA

Το έργο Diffractive Solar Sailing αποτελεί μέρος του προγράμματος Innovative Advanced Concepts (NIAC) της NASA. Ο τελευταίος γύρος χρηματοδότησης αποτελεί μέρος της προώθησης του έργου στη Φάση III του NIAC.

Μέχρι στιγμής, η ομάδα του Dubill έχει σχεδιάσει και δοκιμάσει διαφορετικούς τύπους διαθλαστικών υλικών πανιών. Επίσης, έχουν σχεδιάσει νέα σχήματα πλοήγησης και ελέγχου για μια πιθανή αποστολή diffractive lightsail που περιστρέφεται γύρω από τους πόλους του Ήλιου.

Δείτε επίσης: Webb Space Telescope NASA: Οι πρώτες εικόνες μας προετοιμάζουν για σπουδαίες ανακαλύψεις

Με τη νέα χρηματοδότηση, οι ερευνητές θα εργαστούν για τη βελτιστοποίηση του υλικού των πανιών και θα πραγματοποιήσουν δοκιμές εδάφους, προετοιμάζοντας μια μελλοντική πιθανή αποστολή επίδειξης.

Πηγή πληροφοριών: zdnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS