ΑρχικήinetSpaceX Crew Dragon: Το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο

SpaceX Crew Dragon: Το πρώτο ιδιωτικό επανδρωμένο διαστημόπλοιο

Πέρα από όλα τα αστεία και τις κριτικές, η SpaceX που ιδρύθηκε από τον Elon Musk, κατάφερε κάτι μεγαλειώδες αυτή τη φορά. Σε ένα ιστορικό κατόρθωμα, η SpaceX εκτόξευσε το πρώτο ιδιόκτητο διαστημικό σκάφος στον κόσμο, το Crew Dragon, που μετέφερε δύο ανθρώπους στο διάστημα.

Η εταιρεία συνεργάστηκε με τη NASA για την πρώτη της επανδρωμένη αποστολή, την SpaceX Demo-2. Το Crew Dragon επιβιβάστηκε στον πύραυλο Falcon 9 και έφυγε από την επιφάνεια της γης στις 30 Μαΐου στις 3:22 μ.μ. EDT (19:22 GMT), παρόλο που η πτήση είχε κανονιστεί για απογείωση στις 7 Μαΐου.

Δύο αστροναύτες της NASA, ο Bob Behnken και ο Doug Hurley, βρίσκονταν στο διαστημικό σκάφος που ταξίδεψε προς τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), όπου πρόκειται να περάσουν μερικούς μήνες.

crew dragon

Το Demo-2 είναι το τελευταίο τεστ πτήσης του συστήματος διαστημικής πτήσης της SpaceX, το οποίο, μετά την επιτυχία του, θα ανοίξει το δρόμο για μελλοντικές επανδρωμένες πτήσεις προς τον ISS χρησιμοποιώντας την κάψουλα Dragon. Στα πλαίσια των δοκιμών, ένα μη επανδρωμένο σκάφος Dragon στάλθηκε πέρυσι στον διαστημικό σταθμό.

Το Crew Dragon φτάνει στον ISS

Σίγουρα, αυτό μας θυμίζει την εμβληματική σκηνή από το Interstellar που κράτησε πολλούς από εμάς σε αγωνία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες ενημερώσεις, το Crew Dragon συνδέθηκε με τον ISS στις 10:29 π.μ. EDT (14:29 GMT) μετά από σχεδόν 19 ώρες χρόνου πτήσης.

Το Crew Dragon είναι εξοπλισμένο με ένα αυτόματο σύστημα σύνδεσης για να ολοκληρώσει τη διαδικασία, αν και οι δύο αστροναύτες θα έπαιρναν χειροκίνητα τον έλεγχο για λίγο για να τον μεταφέρουν κατόπιν πίσω στο σύστημα.

«Ανυπομονούμε να συναντηθούμε σήμερα με τον διαστημικό σταθμό», δήλωσε ο Hurley σε ένα ραδιοφωνικό μήνυμα που στάλθηκε στην ομάδα αποστολών της SpaceX που βρίσκεται στο Hawthorne της Καλιφόρνια.

Μετά την ολοκλήρωση του ελλιμενισμού, οι Behnken και Hurley έμειναν καθισμένοι μέσα στο Crew Dragon για περίπου 2 ώρες και η πόρτα του διαστημικού σκάφους άνοιξε στις 12:45 μ.μ. EDT (16:45 GMT). Η επίσημη τελετή υποδοχής τους ξεκίνησε στις 1:15 μ.μ. EDT (17:15 GMT).

crew dragon

Στον ISS, το δίδυμο θα ταξιδέψει μαζί με τον αστροναύτη της NASA Chris Cassidy, και τους Ρώσους κοσμοναύτες Anatoly Ivanishin και Ivan Vagner.

Πώς να παρακολουθήσετε όλη την αποστολή του SpaceX Crew Dragon.

Ολόκληρη η αποστολή SpaceX Demo-2 μεταδίδεται ζωντανά στα κανάλια YouTube της NASA και της SpaceX, ώστε να μπορείτε να δείτε όλη τη δράση χωρίς να χάσετε ούτε μια στιγμή.

Η ζωντανή ροή εμφανίζει video streams από το διαστημικό σκάφος Crew Dragon, καθώς και το κέντρο ελέγχου της SpaceX στη γη που έχει αναλάβει όλο τον συντονισμό με τους δύο αστροναύτες στο διάστημα.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS