ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΗ NASA ερευνά το μυστήριο με τα data του spacecraft Voyager 1

Η NASA ερευνά το μυστήριο με τα data του spacecraft Voyager 1

Η ομάδα μηχανικών της NASA διερευνά ένα μυστήριο που λαμβάνει χώρα στο διαστημόπλοιο Voyager 1.

Δείτε επίσης: Webb Space Telescope NASA: Οι πρώτες εικόνες μας προετοιμάζουν για σπουδαίες ανακαλύψεις

NASA Voyager

Δείτε επίσης: NASA: Το InSight χάνει ισχύ λόγω σκόνης στα ηλιακά του πάνελ

Το Voyager 1 είναι το πιο μακρινό ανθρώπινο αντικείμενο που υπάρχει, αφού εκτοξεύτηκε πριν από 44 χρόνια. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην άκρη του ηλιακού συστήματος, πετώντας μέσω του «διαστρικού μέσου» πέρα ​​από την επιρροή του Ήλιου.

Ωστόσο, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το σκάφος λαμβάνει και εκτελεί εντολές από τη Γη με επιτυχία – αλλά οι ενδείξεις από το σύστημα attitude articulation and control του ανιχνευτή (AACS) δεν αντικατοπτρίζουν αυτό που πραγματικά συμβαίνει στο Voyager 1.

Το σύστημα διατηρεί τον προσανατολισμό του σκάφους, διατηρώντας την κεραία του στραμμένη ακριβώς προς τη Γη, έτσι ώστε τα δεδομένα να μπορούν να σταλούν από αυτό στη Nasa. Ενώ όλες οι ενδείξεις υποδηλώνουν ότι το AACS λειτουργεί κανονικά, τα δεδομένα τηλεμετρίας που επιστρέφει φαίνεται να δημιουργούνται τυχαία – αποτυγχάνοντας να αντικατοπτρίζουν οποιαδήποτε πιθανή κατάσταση στην οποία θα μπορούσε να βρίσκεται το σύστημα.

Επιπλέον, το ζήτημα δεν πυροδότησε κανένα σύστημα fault protection που θα μπορούσε να θέσει το Voyager σε ασφαλή λειτουργία και το σήμα δεν έχει εξασθενήσει – υποδηλώνοντας ότι η κεραία είναι ακόμα στην κανονική της θέση, στραμμένη προς τη Γη.

Η Nasa λέει ότι θα συνεχίσει να παρακολουθεί την κατάσταση, καθώς είναι πιθανό τα μη έγκυρα δεδομένα να παράγονται από άλλο σύστημα, αλλά λέει ότι δεν κατανοεί γιατί συμβαίνει αυτό ή για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί αυτό το ζήτημα. Χρειάζονται περίπου δύο ημέρες για να φτάσει ένα μήνυμα από τη Γη στο Voyager και να λάβει απάντηση από το σκάφος.

Δείτε επίσης: Η NASA έχασε επαφή με το ελικόπτερό της στον πλανήτη Άρη

«Ψάχνουμε να την λύση αυτού του μυστηρίου», είπε η Suzanne Dodd, υπεύθυνη έργου για το Voyager 1 και 2 στο Εργαστήριο Jet Propulsion της Nasa στη Νότια Καλιφόρνια.

Και τα δύο διαστημόπλοια εκτοξεύτηκαν το 1977 και είναι τα μόνα που συλλέγουν δεδομένα για το διαστρικό διάστημα.

«Και τα δύο διαστημόπλοια (Voyager 1 και 2) είναι σχεδόν 45 ετών, κάτι που είναι πολύ πέρα ​​από αυτό που περίμεναν οι σχεδιαστές της αποστολής. Επίσης, βρισκόμαστε στο διαστρικό διάστημα – ένα περιβάλλον υψηλής ακτινοβολίας στο οποίο δεν έχει πετάξει κανένα διαστημικό σκάφος στο παρελθόν. Υπάρχουν λοιπόν μερικές μεγάλες προκλήσεις για την ομάδα μηχανικών. Αλλά νομίζω ότι αν υπάρχει τρόπος να λυθεί αυτό το πρόβλημα με το AACS, η ομάδα μας θα τον βρει.» συνέχισε η Suzanne Dodd.

NASA Voyager

Υπάρχει πιθανότητα η Nasa να μην βρει την πηγή του προβλήματος και αντ ‘αυτού να χρειαστεί να εκδώσει αλλαγές λογισμικού ή να χρησιμοποιήσει ένα από τα εφεδρικά συστήματα του σκάφους.

Πηγή πληροφοριών: independent.co.uk

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS