ΑρχικήinetΝα πώς ο Scott Kelly της NASA ψήλωσε 5 πόντους στο διάστημα

Να πώς ο Scott Kelly της NASA ψήλωσε 5 πόντους στο διάστημα

0435421812_14912242_8col-Scott-Kelly

Ο Scott Kelly έγινε 5 πόντους ψηλότερος μετά από ένα χρόνο στο διάστημα

Ο αστροναύτης της NASA, Scott Kelly, έχει επιστρέψει στη Γη μετά από διαβίωση για σχεδόν ένα χρόνο στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, και είναι 5 πόντους πιο ψηλός από τον δίδυμο αδελφό του, από τη στιγμή που έφυγε.

Είναι πολύ κοινό μεταξύ των αστροναυτών που περνούν ένα σημαντικό χρονικό διάστημα στο διάστημα να κερδίσει μερικούς πόντους. Αυτό συμβαίνει γιατί το περιβάλλον μικροβαρύτητας επιτρέπει στους σπονδύλους τους να επεκταθούν. Να πώς η NASA το εξηγεί:

Φανταστείτε ότι οι σπόνδυλοι στην πλάτη σας σχηματίζουν ένα γιγάντιο ελατήριο. Σπρώχνοντας προς τα κάτω ένα ελατήριο αυτό μένει κουλουριασμένο. Όταν η δύναμη απελευθερώνεται, το ελατήριο απλώνεται. Κατά τον ίδιο τρόπο, η σπονδυλική στήλη επιμηκύνεται κατά 3%, όταν οι άνθρωποι ταξιδεύουν στο διάστημα. Υπάρχει λιγότερη βαρύτητα που ωθεί προς τα κάτω τους σπονδύλους, ώστε μπορούν να απλώσουν – έως 7,6 εκατοστά (3 ίντσες).

Ωστόσο, ο Kelly θα πρέπει να επιστρέψει στο κανονικό ύψος του αφού περάσει κάποιο χρονικό διάστημα στο έδαφος. Η μεταβολή του ύψους του Kelly ήταν ιδιαίτερα εντυπωσιακή σε σύγκριση με τον δίδυμο αδερφό του, πρώην αστροναύτης Mark Kelly. Ο κάθε αδελφός έχει υποβληθεί σε τακτικό έλεγχο όλο το χρόνο του πειράματος, και οι δοκιμές θα συνεχιστούν και καθώς ο Scott Kelly θα αναπροσαρμόζεται στη ζωή στο έδαφος.

“Προφανώς, αυτό είναι ένα πολύ μικρό μέγεθος του δείγματος, οπότε δεν κοιτάμε πραγματικά πόσο ο Scott και ο Mark διαφέρουν στη διάρκεια αυτού του έτους” είπε ο Feinberg Andrew της Ιατρικής Σχολής Johns Hopkins. «Δεν είναι στατιστικά έγκυρο να πούμε ότι οι διαφορές μεταξύ τους πρέπει να οφείλονται στις διαστημικές πτήσεις.»

Ωστόσο, ο Feinberg πρόσθεσε, «αν συμβεί κάτι μετά ην αναχώρηση του Scott, αυξηθεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του, και στη συνέχεια επιστρέψει στο φυσιολογικό μετά την επιστροφή του στη Γη – και αν δεν βλέπουμε αυτό το είδος της διαδοχικής αλλαγής στο δίδυμό του, πάλι δεν είναι σίγουρη απόδειξη, αλλά σίγουρα δείχνει ότι κάτι ενδιαφέρον συμβαίνει.»

Ωστόσο, η διαμονή στο διάστημα έχει και αρνητικές επιπτώσεις. Οι αστροναύτες και κοσμοναύτες μπορεί να υποστούν απώλεια όρασης. Οι μυς ίσως μικρύνουν, τα οστά συρρικνώνονται, και η καρδιά τους μπορεί να εξασθενήσει. Μπορούν επίσης να υποστούν ζημιά από την ακτινοβολία. Κατά την επιστροφή του στη Γη, ο Scott Kelly είχε αρκετές δυσκολίες να προσαρμοστεί. Μερικές φορές, η ικανότητα να σταθεί όρθιος και απλά να περπατήσει παίρνει λίγο χρόνο για να ανακτηθεί, τουλάχιστον όσον αφορά την πλήρη λειτουργικότητα. Ωστόσο, τουλάχιστον ο Kelly μπορεί να στέκεται ψηλά, αφού πήρε 5 ολόκληρους πόντους κατά τη διάρκεια της 12μηνης αποστολής στο διάστημα.

Αν και δεν είναι πλέον αστροναύτης, ο Mark συμμετείχε εθελοντικά στην «Twins Study» της NASA με τον αδελφό του. Η NASA ήθελε να δει πώς τα πανομοιότυπα δίδυμα αλλάζουν μετά από ένα έτος σε δύο πολύ διαφορετικά περιβάλλοντα: ο Scott στο διάστημα και Mark στη Γη.

Ο στόχος των απαιτητικών δοκιμών και οι συγκρίσεις της φυσιολογίας είναι να ανακαλύψει τι προκλήσεις πρέπει να αντιμετωπιστούν πριν ο άνθρωπο μπορέσει να κάνει μακροπρόθεσμα ταξίδια στο διάστημα, ειδικά με τα σχέδια της NASA να επισκεφτεί τον Άρη τις επόμενες δεκαετίες.

“Η NASA εργάζεται πάνω σε αυτό το έργο της επιστήμης που είναι το μεγαλύτερο στην ιστορία του πολιτισμού,” δήλωσε ο Feinberg τον περασμένο Μάρτιο

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS