ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαNASA: Το InSight χάνει ισχύ λόγω σκόνης στα ηλιακά του πάνελ

NASA: Το InSight χάνει ισχύ λόγω σκόνης στα ηλιακά του πάνελ

Σύμφωνα με μία πρόσφατη ανακοίνωση της NASA, η υπηρεσία αεροδιαστημικής αναγκάζεται να τερματίσει νωρίς την αποστολή προσεδάφισης του InSight στον Άρη, λόγω σκόνης. Το διαστημικό σκάφος InSight χάνει σιγά σιγά ισχύ, καθώς τα δύο ηλιακά πάνελ του καλύπτονται από σκόνη.

Δείτε επίσης: Webb Space Telescope NASA: Οι πρώτες εικόνες μας προετοιμάζουν για σπουδαίες ανακαλύψεις

InSight

Επιπλέον, τα επίπεδα σκόνης στην ατμόσφαιρα αυξάνονται και το φως του ήλιου μειώνεται καθώς ο Άρης μπαίνει στο χειμώνα, γεγονός που επιταχύνει την απώλεια ισχύος.

Τα επίπεδα ισχύος πιθανότατα θα εξαφανιστούν εντελώς τον Ιούλιο, οπότε το σκάφος δε θα μπορεί πλέον να λειτουργήσει και μέχρι το τέλος του έτους, οι υπεύθυνοι του έργου αναμένουν ότι το InSight θα είναι “μη λειτουργικό”.

Όπως δήλωσε ο Chuck Scott, διευθυντής του έργου InSight, όπως και στη Γη έτσι και στη ατμόσφαιρα του Άρη υπάρχει αρκετή η σκόνη, η οποία κατακάθεται στα ηλιακά πάνελ του σκάφους και η οποία δεν μπορεί να καθαριστεί.

«Δεδομένου ότι η ατμόσφαιρα του Άρη είναι πιο λεπτή, η σκόνη ανεβαίνει στην ανώτερη ατμόσφαιρα και μπορεί να διανεμηθεί ευρύτερα από ό,τι στη Γη και θα καθίσει πίσω σε ό,τι υπάρχει παρακάτω, συμπεριλαμβανομένου του διαστημικού μας σκάφους και των ηλιακών συλλεκτών του», πρόσθεσε.

Το InSight παράγει αυτήν τη στιγμή περίπου το ένα δέκατο της ισχύος που είχε όταν προσγειώθηκε στον Άρη τον Νοέμβριο του 2018.

Δείτε ακόμα: Η NASA έχασε επαφή με το ελικόπτερό της στον πλανήτη Άρη

Όταν το διαστημικό σκάφος InSight προσγειώθηκε για πρώτη φορά, τα ηλιακά πάνελ παρήγαγαν 5.000 watt/h κάθε Αρειανή ημέρα, αρκετά για να τροφοδοτήσει έναν ηλεκτρικό φούρνο για μία ώρα και 40 λεπτά, είπε η NASA. Επί του παρόντος, τα πάνελ παράγουν μόλις 500 watt/h ανά Αρειανή ημέρα, αρκετά για να τροφοδοτήσουν έναν ηλεκτρικό φούρνο για 10 λεπτά.

ηλιακά πάνελ

Οι υπεύθυνοι του έργου περίμεναν τη σταδιακή συσσώρευση σκόνης στα ηλιακά πάνελ, αλλά ήλπιζαν ότι οι περαστικοί ανεμοστρόβιλοι στον Άρη θα μπορούσαν να καθαρίσουν ένα μέρος της, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει κάτι τέτοιο.

«Δύο ρόβερ που στείλαμε πίσω στο 2003, βίωσαν αυτό που θα λέγαμε «φυσικό καθαρισμό» ή «γεγονότα καθαρισμού από τη σκόνη», είπε ο Scott. «Αυτοί οι άνεμοι πέρασαν πάνω από τα οχήματα και καθάρισαν τη σκόνη από τα ηλιακά πάνελ τους. Ελπίζαμε ότι αυτό θα συνέβαινε με το σκάφος.»

Λόγω της χαμηλότερης ισχύος, η ομάδα θα βάλει τον ρομποτικό βραχίονα του InSight σε θέση ανάπαυσης γνωστή ως “πόζα συνταξιοδότησης” αργότερα αυτόν τον μήνα. Έπειτα, μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, το σεισμόμετρο του σκάφους θα είναι ενεργοποιημένο μόνο σε συγκεκριμένες ώρες, όπως τη νύχτα που οι άνεμοι δεν είναι τόσο δυνατοί.

Δείτε επίσης: Η NASA “δελεάζει” εξωγήινους με εικόνες γυμνών ανθρώπων!

Επειδή η ενέργεια διατηρείται για το σεισμόμετρο, η NASA είπε ότι τα μη σεισμικά όργανα “σπάνια θα ενεργοποιηθούν” από τον επόμενο μήνα.

Το InSight έχει εντοπίσει περισσότερους από 1.300 σεισμούς από την προσγείωσή του, ο πιο πρόσφατος από τους οποίους σημειώθηκε στις 4 Μαΐου. Τα δεδομένα που συγκεντρώθηκαν από τους σεισμούς βοήθησαν τους επιστήμονες να κατανοήσουν τη σύνθεση του βαθέως εσωτερικού του Άρη, συμπεριλαμβανομένου του φλοιού, του μανδύα και του πυρήνα του πλανήτη.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS