Η κυβέρνηση των ΗΠΑ και δεκάδες πολιτείες της χώρας μήνυσαν το Facebook για κατάχρηση ισχύος. Συγκεκριμένα, κατηγορούν τον τεχνολογικό γίγαντα πως χρησιμοποιεί την κυριαρχία του στην αγορά των social media, με στόχο να συντρίψει τους μικρότερους ανταγωνιστές του, αλλά και να συλλέξει δεδομένα χρηστών, αποκομίζοντας υψηλά κέρδη.
Κατατέθηκαν δυο ξεχωριστές αγωγές κατά του Facebook για κατάχρηση ισχύος – μία από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και μία από τις 46 αμερικανικές πολιτείες – με την πρώτη να ζητά μάλιστα από δικαστήριο να αναγκάσει το Facebook να πουλήσει τις υπηρεσίες ανταλλαγής μηνυμάτων Instagram και WhatsApp.
Οι αντιμονοπωλιακές αγωγές ανακοινώθηκαν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) και από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς. Η FTC ισχυρίζεται ότι το Facebook συμμετείχε σε μια συστηματική στρατηγική για την εξάλειψη των απειλών κατά του μονοπωλίου του, συμπεριλαμβανομένων των εξαγορών του Instagram και του WhatsApp το 2012 και το 2014, για 1 δισεκατομμύριο δολάρια και για 19 δισεκατομμύρια δολάρια, αντίστοιχα (τις οποίες η Επιτροπή είχε εγκρίνει). Στην αγωγή σημειώνεται επίσης ότι το Facebook επιχείρησε (ανεπιτυχώς) να εξαγοράσει τις ανταγωνιστικές πλατφόρμες Twitter και Snapchat.
Επιπλέον, η Τζέιμς πρόσθεσε ότι το Facebook χρησιμοποίησε τη μονοπωλιακή του δύναμη για να συντρίψει τους μικρότερους αντιπάλους του και να αποκρούσει τον ανταγωνισμό – και όλα αυτά σε βάρος των social media χρηστών.
5 βασικές συμβουλές ασφαλείας για τους gamers
NASA: Θέλει να στείλει αστροναύτες στον Άρη έως το 2035
Γιατί αναβάλλεται η εκτόξευση του Europa Clipper;
Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ (DoJ) και η FTC ξεκίνησαν το 2019 έρευνες σχετικά με τις συνθήκες του αντιμονοπωλιακού καθεστώτος για τους τεχνολογικούς κολοσσούς Amazon, Apple, Facebook και Google.
Το ίδιο έτος, η FTC επέβαλε στο Facebook πρόστιμο ύψους 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για παραβίαση της ιδιωτικότητας των χρηστών, ενώ θέσπισε νέο εποπτικό μηχανισμό και περιορισμούς στην εταιρεία. Το πρόστιμο αυτό ήταν το μεγαλύτερο που είχε επιβάλλει ποτέ η Επιτροπή σε τεχνολογική εταιρεία.
Από την πλευρά του, το Facebook χαρακτήρισε τις κυβερνητικές ενέργειες ως «ρεβιζιονιστική ιστορία» που τιμωρεί τις επιτυχημένες επιχειρήσεις.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι τον Οκτώβριο το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή κατά της Alphabet, της μητρικής της Google, με την κατηγορία ότι καταχράστηκε τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά της διαδικτυακής αναζήτησης.
Αυτές οι αντιμονοπωλιακές υποθέσεις είναι οι μεγαλύτερες στην ιστορία των ΗΠΑ από το 1998, που το Υπουργείο Δικαιοσύνης μήνυσε τη Microsoft.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Facebook είναι η μεγαλύτερη social media πλατφόρμα στον κόσμο, έχοντας επί του παρόντος πάνω από 2,5 δισεκατομμύρια χρήστες, ενώ επίσης είναι μια εταιρεία αξίας περίπου 800 δισεκατομμυρίων δολαρίων, της οποίας ο ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος, Μαρκ Ζούκερμπεργκ, είναι ο 5ος πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο.