ΑρχικήyoutubeApple και Cloudflare εμποδίζουν τους ISPs να βλέπουν ποια sites επισκέπτεστε

Apple και Cloudflare εμποδίζουν τους ISPs να βλέπουν ποια sites επισκέπτεστε

Η Apple και η Cloudflare ανέπτυξαν από κοινού ένα νέο πρωτόκολλο Διαδικτύου (Internet protocol) που στοχεύει στην προστασία του απορρήτου των χρηστών, εμποδίζοντας τους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) να βλέπουν τα sites που επισκέπτονται.

Προς το παρόν, όταν οι χρήστες βάζουν μια διεύθυνση στον browser τους, αυτή η διεύθυνση μεταβιβάζεται σε ένα Domain Name Server (DNS) που αναζητά το domain name για να το μετατρέψει στην διεύθυνση IP που απαιτείται για να συνδεθεί σε αυτό…

Από προεπιλογή, αυτό το DNS το διαχειρίζεται ο ISP σας. Αυτό σημαίνει ότι ο ISP γνωρίζει ποιοι είστε και ποια sites επισκέπτεστε. Το χειρότερο είναι ότι ορισμένοι ISPs πωλούν αυτά τα δεδομένα σε διαφημιστές. Κάποια DNS queries είναι κρυπτογραφημένα, αλλά η εταιρεία που εκτελεί την υπηρεσία DNS εξακολουθεί να βλέπει τα δεδομένα.

Το TechCrunch αναφέρει ότι το νέο DNS πρωτόκολλο, που έχει αναπτυχθεί από την Apple και την Cloudflare, έχει σχεδιαστεί για να εμποδίζει τους ISPs να παρακολουθούν τα sites που επισκέπτονται οι χρήστες:

Apple και Cloudflare εμποδίζουν τους ISPs να βλέπουν ποια sites επισκέπτεστε

“Με την ονομασία Oblivious DNS-over-HTTPS ή ODoH, το νέο πρωτόκολλο καθιστά πολύ πιο δύσκολο για τους παρόχους διαδικτύου να γνωρίζουν τα sites που επισκέπτεστε […]

Πώς λειτουργεί: Το ODoH προσθέτει ένα επίπεδο κρυπτογράφησης γύρω από το DNS query και το περνά μέσω ενός proxy server, ο οποίος λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ του χρήστη και του site που θέλει να επισκεφτεί. Επειδή το DNS query είναι κρυπτογραφημένο, ο proxy server δεν μπορεί να δει τι είναι μέσα, αλλά λειτουργεί ως ασπίδα, ώστε να μην μπορεί το DNS resolver να δει ποιος έστειλε το query”.

Αυτό που πρέπει να κάνει το ODoH είναι να διαχωρίσει τις πληροφορίες σχετικά με το ποιος κάνει το query και τι περιλαμβάνει/τι είναι το query“, δήλωσε ο Nick Sullivan, επικεφαλής ερευνητής της Cloudflare.

Με άλλα λόγια, το ODoH διασφαλίζει ότι μόνο ο proxy γνωρίζει την ταυτότητα του χρήστη και ότι το DNS resolver γνωρίζει μόνο το site που ζητείται. Ο Sullivan είπε ότι οι χρήστες δεν θα παρατηρήσουν σημαντικές αλλαγές στην ταχύτητα περιήγησης ούτε στους χρόνους φόρτωσης σελίδων.

Να σημειωθεί ότι το ODoH είναι αποτελεσματικό εάν δύο διαφορετικοί οργανισμοί τρέχουν τον proxy server και την υπηρεσία DNS. Δεν υπάρχουν ακόμη πολλοί, αν και η Cloudflare συνεργάζεται με μερικούς μέσω της υπηρεσίας DNS 1.1.1.1.

ISPs  ποια sites επισκέπτεστε
Apple και Cloudflare εμποδίζουν τους ISPs να βλέπουν ποια sites επισκέπτεστε

Ενώ η Apple και η Cloudflare έχουν κάνει το βασικό έργο, προς το παρόν είναι απλώς ένα προτεινόμενο πρωτόκολλο. Για να εφαρμοστεί, θα πρέπει να εγκριθεί από το Internet Engineering Task Force, τον οργανισμό που επιβλέπει την έγκριση νέων πρωτοκόλλων.

Αυτό που μπορείτε να κάνετε προς το παρόν για να αποτρέψετε τους ISPs να βλέπουν τα sites που επισκέπτεστε είναι να χρησιμοποιήσετε ένα DNS που δεν εκτελείται από τον ISP σας ή να χρησιμοποιήσετε ένα αξιόπιστο VPN. (π.χ. Cloudflare 1.1.1.1 και 1.0.0.1 backup ή Google’s 8.8.8.8 και 8.8.4.4 backup).

Για συσκευές iOS:

Μεταβείτε στις Ρυθμίσεις> Wi-Fi και, στη συνέχεια, πατήστε το μπλε εικονίδιο “i”, δίπλα στο δίκτυο Wi-Fi.

Κάντε scroll down για να ρυθμίσετε στο Configure DNS, επιλέξτε “Μη αυτόματο” και μετά πατήστε “Προσθήκη διακομιστή” για να προσθέσετε αυτούς που θέλετε.

Για Mac:

Μεταβείτε στο   > Προτιμήσεις συστήματος> Δίκτυο. Στη συνέχεια, κάντε κλικ είτε σε WiFi, είτε σε Ethernet adapter. Κάντε κλικ στο κουμπί Advanced και μετά στην καρτέλα DNS. Πατήστε το σύμβολο “+” για να προσθέσετε τους διακομιστές που θέλετε να χρησιμοποιήσετε και να διαγράψετε ό,τι δεν θέλετε.

Πηγή: 9to5mac.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS