ΑρχικήsecurityFBI: Προειδοποιεί για έξαρση των απατών «phantom hacker» σε ηλικιωμένους

FBI: Προειδοποιεί για έξαρση των απατών «phantom hacker» σε ηλικιωμένους

Το FBI εξέδωσε μια ανακοίνωση προειδοποιώντας για σημαντική αύξηση των απατών από “phantom hacker” που στοχεύουν ηλικιωμένους πολίτες σε όλες τις πολιτείες των Ηνωμένων Πολιτειών.

Δείτε επίσης: Οι Ιρανοί hackers OilRig χρησιμοποιούν το νέο Menorah malware

FBI

Σε περιπτώσεις απάτης, πολλοί απατεώνες που προσποιούνται τους εκπρόσωπους τραπεζών, επικοινωνούν με ανυποψίαστα θύματα, υποστηρίζοντας ψευδώς ότι οι τραπεζικοί τους λογαριασμοί έχουν δέχει απόπειρα πειρατείας. Στη συνέχεια, αυτοί οι απατεώνες χρησιμοποιούν διάφορες τακτικές για να πείσουν τα θύματά τους να παραχωρήσουν πρόσβαση στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς, ελέγχοντας αν διαθέτουν σημαντικά κεφάλαια που δικαιολογούν περαιτέρω αναζήτηση.

Σε περίπτωση που το υπόλοιπο του λογαριασμού των θυμάτων γίνεται πολύτιμος στόχος για τους απατεώνες, λαμβάνουν οδηγίες να περιμένουν μια κλήση από την τράπεζα τους. Αυτή η κλήση προέρχεται από έναν δεύτερο απατεώνα που συμμετέχει στο σχέδιο και τους συμβουλεύει να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε έναν «ασφαλή» λογαριασμό υπό τον έλεγχό τους.

Σε περιπτώσεις όπου οι στόχοι αποδεικνύονται δύσκολοι στη χειραγώγηση, ένας απατεώνας που παριστάνει τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης των ΗΠΑ επικοινωνεί με τα θύματα. Μέσω αυτής της τρίτης επαφής, προσπαθεί να πείσει τα θύματα να διαφυλάξουν τα οικονομικά τους, προτρέποντάς τα να μεταφέρουν τα χρήματά τους σε έναν ασφαλή λογαριασμό, που είναι ουσιαστικά μια “θυρίδα ασφαλείας”.

Δείτε ακόμα: Η Sony διερευνά ισχυρισμούς περί hack – Διαφορετικοί hackers αναλαμβάνουν την ευθύνη

«Μεταξύ Ιανουαρίου και Ιουνίου 2023, 19.000 καταγγελίες σχετικά με απάτες τεχνικής υποστήριξης υποβλήθηκαν στο FBI Internet Crime Complaint Center (IC3), με εκτιμώμενες απώλειες άνω των 542 εκατομμυρίων δολαρίων», πρόσθεσε το FBI.

phantom hacker

Το FBI προειδοποιεί τα άτομα που είναι ευάλωτα σε πιθανές απάτες να αποφεύγουν την αλληλεπίδραση με ανεπιθύμητα αναδυόμενα παράθυρα, συνδέσμους που αποστέλλονται μέσω μηνυμάτων κειμένου ή συνημμένα email. Επιπλέον, είναι σημαντικό να αποφεύγουν την επικοινωνία μέσω του αριθμού τηλεφώνου που παρέχεται σε οποιοδήποτε αναδυόμενο παράθυρο, κείμενο ή email, καθώς και να μην κατεβάζουν λογισμικό όταν το ζητά κάποιος άγνωστος. Για να εξασφαλίσετε πρόσθετη προστασία, αποφύγετε να παραχωρήσετε τον έλεγχο του υπολογιστή σας σε οποιοδήποτε άγνωστο άτομο.

Επιπλέον, το FBI συνιστά τη χρήση ισχυρών κωδικών πρόσβασης σε όλες τις συσκευές και τους λογαριασμούς. Αυτό μπορεί να περιορίσει την πιθανότητα να διαρρεύσουν προσωπικές πληροφορίες σε περίπτωση που οι ηλικιωμένοι πέσουν θύματα απάτης. Επίσης, πρέπει να ενθαρρύνονται να είναι προσεκτικοί με την αποκάλυψη προσωπικών πληροφοριών σε αγνώστους και να αποφεύγουν την απάντηση σε ανεπιθύμητα ηλεκτρονικά μηνύματα ή τηλεφωνήματα.

Το FBI επισήμανε επίσης ότι η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν θα ζητήσει ποτέ κρυπτονομίσματα, κάρτες/προπληρωμένες κάρτες ή χρήματα μέσω τραπεζικών εμβασμάτων προς ξένους λογαριασμούς. Οι πολίτες που έχουν επηρεαστεί από τέτοιου είδους απάτες πρέπει να αναφέρουν τα περιστατικά προς διερεύνηση στο Κέντρο Παραπόνων για το Διαδίκτυο (IC3).

Για να είναι πιο περιεκτικά, τα παράπονα θα πρέπει να περιλαμβάνουν σημαντικές πληροφορίες, όπως τα στοιχεία του ατόμου ή της εταιρείας που είχαν επαφή, τον τρόπο επικοινωνίας και τα στοιχεία του παραλήπτη που λάβανε τα χρήματα.

Δείτε επίσης: Οι Stealth Falcon hackers χρησιμοποιούν το νέο Deadglyph malware

Σε μια ειδοποίηση τον Νοέμβριο, οι αρχές επιβολής του νόμου προειδοποίησαν για απατεώνες που προσποιούνται ότι ανήκουν σε τμήματα πληρωμών επιστροφής χρημάτων από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με σκοπό να εξαπατήσουν τα θύματα, ιδιαίτερα τα ηλικιωμένα άτομα, εκμεταλλευόμενοι την αξιοπιστία αυτών των ιδρυμάτων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://secnewsgr.kinsta.cloud
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS