ΑρχικήyoutubeΤο Hubble της NASA εντοπίζει μαύρη τρύπα που δημιουργεί «ίχνη αστεριών»

Το Hubble της NASA εντοπίζει μαύρη τρύπα που δημιουργεί «ίχνη αστεριών»

Το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble της NASA έπεσε πάνω σε μια μαύρη τρύπα που διαφεύγει μέσα από τους γαλαξίες, αφήνοντας στο πέρασμά της αστραφτερές λωρίδες νεαρών άστρων.

Δείτε επίσης: Hubble: Η πιο πρόσφατη εικόνα ενός αστρικού σμήνους είναι εκθαμβωτική
Hubble

Αυτή η υπερμεγέθης μαύρη τρύπα, που πετάει μέσα στο σύμπαν, ζυγίζει το απίστευτο βάρος των 20 εκατομμυρίων ήλιων! Αν βρισκόταν μέσα στο δικό μας ηλιακό σύστημα, η NASA αναφέρει ότι αυτό το μεγαθήριο θα χρειαζόταν μόλις 14 λεπτά για να διανύσει όλη τη διαδρομή από τη Γη μέχρι τη Σελήνη.

Αυτή η μαύρη τρύπα αφήνει ένα αστρικό μονοπάτι από αστέρια που εκτείνεται σε ένα απίστευτο πλάτος 200.000 ετών φωτός – διπλάσιο από τη διάμετρο του δικού μας Γαλαξία!

Καθώς η μαύρη τρύπα διαπερνά το αέριο που βρίσκεται μπροστά της, αστέρια αναδύονται και ευθυγραμμίζονται κατά μήκος ενός λεπτού μονοπατιού που σχηματίζεται. Σύμφωνα με τη NASA, η παρατήρηση είναι εντελώς πρωτοφανής και δεν έχει ξαναγίνει ποτέ στο παρελθόν.

Αυτό που βλέπουμε είναι το επακόλουθο. Όπως στον απόηχο ενός πλοίου, βλέπουμε το ξύπνημα πίσω από τη μαύρη τρύπα“, δήλωσε ο Pieter van Dokkum από το Πανεπιστήμιο Yale στο New Haven του Κονέκτικατ. «Το μονοπάτι πρέπει να έχει πολλά νέα αστέρια, δεδομένου ότι είναι σχεδόν κατά το ήμισυ φωτεινό από τον γαλαξία με τον οποίο συνδέεται».

Δείτε ακόμα: Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αδηφάγο μαύρη τρύπα

μαύρη τρύπα

Ο Van Dokkum δήλωσε ότι ήταν μεγάλη τύχη που οι ερευνητές ανακάλυψαν το εύρημα. Όπως ανέφερε η NASA, ο van Dokkum είχε βάλει στόχο να εντοπίσει σφαιρικά αστρικά σμήνη σε έναν κοντινό νάνο γαλαξία.

Αφού εμβάθυνε στο θέμα, ο Van Dokkum συμπέρανε ότι παρατηρούσαν την καταστροφική πορεία μιας μαύρης τρύπας μέσα από ένα νέφος αερίου κοντά στον γαλαξία-ξενιστή της.

Μετά από προσεκτική παρατήρηση, η NASA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο “διαγαλαξιακός ουρανοξύστης” πιθανότατα προκαλείται από πολλαπλές συγκρούσεις μαύρων οπών – με δύο γαλαξίες να ενοποιούνται πριν από περίπου 50 εκατομμύρια χρόνια.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Νέα εικόνα δείχνει μια “διαγαλαξιακή γέφυρα”

Στις 6 Απριλίου, οι ανακαλύψεις της ομάδας δημοσιεύθηκαν σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο The Astrophysical Journal Letters.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS