ΑρχικήyoutubeΤο τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αδηφάγο μαύρη τρύπα

Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αδηφάγο μαύρη τρύπα

Χρησιμοποιώντας το εμβληματικό διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble, οι αστρονόμοι παρατήρησαν με αξιοσημείωτη λεπτομέρεια τον θάνατο ενός άστρου, το οποίο καταναλώθηκε από μια αδηφάγο μαύρη τρύπα.

Δείτε επίσης: Hubble NASA: Νέα εικόνα δείχνει μια “διαγαλαξιακή γέφυρα”

Hubble

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση, οι μαύρες τρύπες δεν είναι κυνηγοί αλλά μάλλον συσσωρευτές. Καραδοκούν υπομονετικά, περιμένοντας ένα άτυχο αστέρι να πλησιάσει άθελά του. Όταν το αστέρι πλησιάζει πολύ κοντά σε μια μαύρη τρύπα, η ισχυρή βαρύτητά της το διαλύει ανελέητα και καταβροχθίζει πρόθυμα τα αέρια του, ενώ παράλληλα εκπέμπει φλεγόμενη ακτινοβολία.

Δυστυχώς, η καταστροφή του παλιρροϊκού γεγονότος AT2022dsb είναι πολύ μακρινή για να την καταγράψει από κοντά το Hubble – βρίσκεται σχεδόν 300 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά, στον πυρήνα του ESO 583-G004. Όμως, χάρη στην αξιοσημείωτη ικανότητα του Hubble να ανιχνεύει υπεριώδες φως, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να αναλύσουν το διάσπαρτο αστρικό φως, το οποίο περιείχε στοιχεία όπως το υδρογόνο και ο άνθρακας.

Δείτε ακόμα: NASA και SpaceX θέλουν να παρατείνουν τη ζωή του τηλεσκοπίου Hubble

Τα φαινόμενα αυτά είναι γνωστά ως “γεγονότα παλιρροιακής διαταραχής“. Ωστόσο, ο ορισμός που χρησιμοποιείται αποτυγχάνει να αποτυπώσει την έντονη βιαιότητα της σύγκρουσης με μια μαύρη τρύπα. Η βαρύτητα μιας μαύρης τρύπας έλκει την αστρική ύλη, ενώ η ακτινοβολία την αποβάλλει- έτσι εγκαθιδρύεται μια ισορροπία μεταξύ αυτών των δύο δυνάμεων. Με απλά λόγια, οι μαύρες τρύπες είναι αδηφάγες. Χρησιμοποιώντας το τηλεσκόπιο Hubble, οι αστρονόμοι αποκαλύπτουν τα μυστήρια του τι συμβαίνει όταν ένα αστέρι περιπλανιέται σε βαρυτικά βάθη.

μαύρη τρύπα

Οι αστρονόμοι έχουν αποκαλύψει περίπου εκατό γεγονότα παλιρροϊκής διάσπασης γύρω από μαύρες τρύπες χρησιμοποιώντας πολλαπλά τηλεσκόπια. Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο εντοπίστηκε από τα διαστημικά παρατηρητήρια υψηλής ενέργειας της NASA την 1η Μαρτίου 2021: ένα γεγονός παλιρροιακής διάσπασης από μαύρη τρύπα που εκτυλίσσεται σε έναν άλλο γαλαξία! Σε πλήρη αντίθεση με τις παρατηρήσεις του Hubble, τα δεδομένα καταγράφηκαν σε φως ακτίνων-Χ από ένα καυτό στέμμα γύρω από τη μαύρη τρύπα που είχε δημιουργηθεί μετά την καταστροφή του άστρου.

Δείτε επίσης: James Webb & Hubble: Εντυπωσιακή συνδυαστική εικόνα του Phantom Galaxy

Σπάνια οι υπερμεγέθεις μαύρες τρύπες στα κέντρα των γαλαξιών βιώνουν αστρικό τεμαχισμό, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για μερικές φορές κάθε 100.000 χρόνια. Οι μετρήσεις του φασματογράφου του τηλεσκοπίου Hubble υποδηλώνουν ότι το πρώην άστρο έχει πλέον μετατραπεί σε μια καυτή περιοχή φωτεινών αερίων σε σχήμα ντόνατ. Η περιοχή αυτή που είναι γνωστή ως τόρος, που έχει το μέγεθος του ηλιακού μας συστήματος και περιβάλλει μια υπερμεγέθη μαύρη τρύπα στον πυρήνα της.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS