ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΜαύρη τρύπα «ξερνάει» αστέρια χρόνια αφού τα κατάπιε

Μαύρη τρύπα «ξερνάει» αστέρια χρόνια αφού τα κατάπιε

Τον Ιούνιο του 2021, ένα ραδιοτηλεσκόπιο στο Νέο Μεξικό ανακάλυψε ότι μια Mαύρη τρύπα είχε αρχίσει να απελευθερώνει υλικό στο διάστημα, ένα φαινόμενο που στην αστροφυσική ισοδυναμεί με το να ξερνάει κάποιος το φαγητό του. Το περίεργο ωστόσο, είναι ότι δεν είχε «φάει» τίποτα εδώ και χρόνια.

Δείτε επίσης: Οι αστρονόμοι μόλις ανακάλυψαν μια πολύ διαφορετική μαύρη τρύπα!

Μαύρη τρύπα

Μια ομάδα αστρονόμων παρατήρησε το γεγονός της εκτίναξης, χρησιμοποιώντας έξι παρατηρητήρια: τέσσερα στη Βόρεια Αμερική, τη Νότια Αμερική, την Αφρική και την Αυστραλία και δύο στο διάστημα. Η ομάδα συνέδεσε την απόρριψη του 2021 με ένα αστέρι που καταναλώθηκε από τη Μαύρη τρύπα πριν από τρία χρόνια. Η έρευνα της ομάδας δημοσιεύεται αυτή την εβδομάδα στο The Astrophysical Journal.

«Μας εξέπληξε εντελώς, κανείς δεν έχει ξαναδεί κάτι παρόμοιο», δήλωσε η Yvette Cendes, ερευνήτρια στο Κέντρο Αστροφυσικής Harvard & Smithsonian και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Το φαινόμενο ονομάζεται AT2018hyz. Είναι ένα γεγονός παλιρροϊκής διαταραχής, το οποίο συμβαίνει όταν ένα αστέρι που περνά πολύ κοντά σε μια Mαύρη τρύπα αποσπάται ή παθαίνει αυτό που είναι γνωστό ως σπαγγέτιση. Το αστρικό υλικό περιφέρεται στη συνέχεια γύρω από τη Μαύρη τρύπα στον δίσκο προσαύξησής της, αντί να αναρροφηθεί αμέσως. Αυτό το υλικό θερμαίνεται, δημιουργώντας σήματα που μπορούν να ανιχνεύσουν οι αστρονόμοι από τη Γη.

Δείτε ακόμα: Μαύρη τρύπα: Φως παρατηρήθηκε στην άλλη πλευρά μιας μαύρης τρύπας

Μερικές φορές τα γεγονότα παλιρροϊκής διαταρραχής είναι γρήγορα. Άλλες φορές, τα αστέρια αποσχίζονται αργά καθώς περιφέρονται γύρω από τις μαύρες τρύπες.

Οι Mαύρες τρύπες τρώνε ακατάστατα, επομένως δεν είναι ασυνήθιστο να ξεράσουν αστρικό υλικό πίσω στο διάστημα. Αλλά τρία χρόνια είναι ένα ασυνήθιστα μεγάλο χρονικό διάστημα για μια Μαύρη τρύπα να κρατήσει το «γεύμα της». Κανονικά, όταν ένα αστέρι υφίσταται σπαγγέτιση από μια Μαύρη τρύπα, τα αποτελέσματα είναι αρκετά άμεσα.

Σε αυτή την περίπτωση, η Mαύρη τρύπα κράτησε το αστρικό υλικό για χρόνια προτού το εκτοξεύσει με τη μισή ταχύτητα του φωτός, εξαιρετικά γρήγορα, καθώς η εκροή από τα περισσότερα γεγονότα παλιρροϊκής διαταραχής ταξιδεύει με περίπου 10% της ταχύτητας του φωτός. «Είναι σαν αυτή η μαύρη τρύπα να έχει αρχίσει να βγάζει απότομα ένα σωρό υλικό από το αστέρι που έφαγε πριν από χρόνια», είπε η Cendes.

Δείτε επίσης: Νέα εντυπωσιακή εικόνα ενός Plasma Jet από υπερμεγέθη μαύρη τρύπα

Η ομάδα πιστεύει ότι οι καθυστερημένες εκροές όπως αυτή του AT2018hyz, μπορεί να είναι πιο συχνές από ό,τι πιστεύαμε προηγουμένως. Για να το καταλάβουν αυτό, οι αστρονόμοι θα πρέπει να εξετάσουν τις τοποθεσίες περισσότερων γεγονότων παλιρροϊκής διαταραχής που έχουν ήδη ξεφύγει από το μυαλό τους. Θα μπορούσε να σημαίνει ότι αυτά τα υποτιθέμενα γεγονότα έχουν ακόμη περισσότερη δράση στο μέλλον τους.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS