ΑρχικήinetΑυστραλία: Πρόστιμο για χρήση smartwatch κατά την οδήγηση;

Αυστραλία: Πρόστιμο για χρήση smartwatch κατά την οδήγηση;

Οι Αυστραλοί μπορεί να γνωρίζουν ότι το να χρησιμοποιούν το τηλέφωνο τους ενώ οδηγούν μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλα πρόστιμα, αλλά παρόμοιοι κανόνες ισχύουν και για όσους οδηγούν και χρησιμοποιούν smartwatch.

Αν και δεν υπάρχει καμία γενική απόφαση που να εφαρμόζεται σε όλη την Αυστραλία για τη χρήση έξυπνων ρολογιών πίσω από το τιμόνι, οι ομοιότητες με τη χρήση τηλεφώνου σημαίνουν ότι η χρήση προκαλεί «απόσπαση της προσοχής» του οδηγού.

Ακολουθούν οι ποινές που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί σε κάθε πολιτεία εάν συλληφθούν να χρησιμοποιούν smartwatch ενώ οδηγούν.

Δείτε επίσης: Qualcomm: Έρχεται το νέο chip για Wear OS smartwatches;

Νέα Νότια Ουαλία

Αν και δεν υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες για τη χρήση ενός smartwatch στους δρόμους της NSW, υπάρχουν ορισμένες περιπτώσεις όπου η χρήση ενός θα μπορούσε να σας φέρει σε μπελάδες.

Τα έξυπνα ρολόγια δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται για γραπτά μηνύματα, βιντεοκλήσεις, email, μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή οτιδήποτε παρόμοιο όταν φοριούνται από τον οδηγό.

Δείτε επίσης: Η Meta σταμάτησε να αναπτύσσει το έξυπνο ρολόι (smartwatch) της

Οι οδηγοί που συλλαμβάνονται να χρησιμοποιούν αυτές τις λειτουργίες αντιμετωπίζουν την ίδια ποινή όπως και με ένα τηλέφωνο – πέντε demerit points (τα demerit points είναι βαθμοί ποινής που λαμβάνετε εάν διαπράξετε ορισμένα αδικήματα και όλοι οι οδηγοί ξεκινούν με μηδενικούς πόντους) και πρόστιμο 362 $, που αυξάνεται σε 481 $ σε μια σχολική ζώνη.

Βικτώρια

Στη Βικτώρια, «ορισμένες» λειτουργίες ενός smartwatch δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται κατά την οδήγηση «γιατί καλύπτονται από τους οδικούς κανόνες που περιορίζουν τη χρήση κινητών τηλεφώνων».

«Όταν ένα smartwatch φοριέται από οδηγό, δεν πρέπει να χρησιμοποιείται κατά την οδήγηση για πραγματοποίηση ή λήψη τηλεφωνικών κλήσεων, πλοήγησης, μουσικής, μηνυμάτων κειμένου ή βίντεο, email ή μέσων κοινωνικής δικτύωσης (π.χ. Facebook και Twitter)», συμβουλεύει η VicRoads τους αυτοκινητιστές.

Εάν ένας οδηγός αφαιρέσει το ρολόι του, θα μπορεί να το χρησιμοποιήσει ως συσκευή πλοήγησης, ως συσκευή αναπαραγωγής μουσικής ή για πραγματοποίηση και λήψη κλήσεων hands-free.

Οι οδηγοί που θα πιαστούν να χρησιμοποιούν το smartwatch τους παράνομα θα τιμωρηθούν επί τόπου με πρόστιμο 484 δολαρίων και θα λάβουν τέσσερα demerit points.

Queensland

Όπως και η Νέα Νότια Ουαλία, το Queensland δεν έχει νόμους ειδικά για τα έξυπνα ρολόγια, αλλά στους οδηγούς που αποσπάται η προσοχή θα επιβληθούν οι σχετικές κυρώσεις.

«Τα έξυπνα ρολόγια αποσπούν την προσοχή των οδηγών και η αστυνομία μπορεί να επιβάλλει πρόστιμο σε έναν οδηγό για οδήγηση χωρίς τη δέουσα προσοχή», δήλωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Μεταφορών.

Δείτε επίσης: Smartwatches για παιδιά: Ένας εφιάλτης για την ασφάλεια και το απόρρητο

Οι οδηγοί μπορούν να τιμωρηθούν με πρόστιμο 1078 $ και να λάβουν τέσσερις πόντους demerit για παράνομη χρήση τηλεφώνου.

smartwatch

Δυτική Αυστραλία

Στη Δυτική Αυστραλία, οι οδηγοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν το έξυπνο ρολόι τους για πλοήγηση, αλλά υπό ορισμένες προϋποθέσεις.

Οι οδηγοί θα πρέπει να αφαιρέσουν το ρολόι τους και να το τοποθετήσουν κάπου για να το χρησιμοποιούν νόμιμα.

Εάν το ρολόι κρατηθεί στον καρπό, οι οδηγοί αντιμετωπίζουν πρόστιμο $300 και τρεις πόντους demerit.

Επίσης εάν ο οδηγός συλληφθεί την στιγμή που χρησιμοποιεί λειτουργίες τηλεφώνου, όπως κλήση ή αποστολή μηνυμάτων ενώ βρίσκεται σε κινούμενο όχημα, το πρόστιμο ανεβαίνει στα $1000 και τέσσερις πόντους demerit.

Νότια Αυστραλία

Οι οδικοί κανόνες της Νότιας Αυστραλίας αφορούν visual display units (VDU), τις οποίες η Αστυνομία της SA περιγράφει ως «μικροσκοπικές ηλεκτρονικές συσκευές που μπορούν να φορεθούν στο σώμα και μπορούν να περιλαμβάνουν έξυπνα ρολόγια και γυαλιά που μπορούν να συνδεθούν ασύρματα με κινητά τηλέφωνα ή άλλες παρόμοιες συσκευές».

Στη Νότια Αυστραλία αποτελεί παράβαση το να έχετε VDU ενώ το όχημα κινείται ή είναι ακίνητο αλλά δεν είναι σταθμευμένο, εάν οποιοδήποτε μέρος της εικόνας στην οθόνη είναι ορατό στον οδηγό.

Πηγή πληροφοριών: news.com.au

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS