ΑρχικήinetΟι εξωγήινοι πολιτισμοί στο επίκεντρο νέας μελέτης ερευνητών!

Οι εξωγήινοι πολιτισμοί στο επίκεντρο νέας μελέτης ερευνητών!

Σύμφωνα με στοιχεία που ανακάλυψαν ερευνητές ενδέχεται να υπάρχουν πάνω από 30 εξωγήινοι πολιτισμοί στον γαλαξία μας. Η έρευνα καθοδηγήθηκε από το πανεπιστήμιο του Nottingham, και δημοσιεύτηκε στο «The Astrophysical Journal».

εξωγήινοι
Οι εξωγήινοι πολιτισμοί στο επίκεντρο νέας μελέτης ερευνητών!

Στόχος της νέας μελέτης ήταν να κατανοήσει με ποιον τρόπο πολλοί από τους πλανήτες της γειτονιάς μας, θα μπορούσαν να αποτελέσουν το σπίτι εξωγήινης μορφής ζωής. Βάση της έρευνας είναι ότι η ζωή αναπτύσσεται στους άλλους πλανήτες με τρόπο παρόμοιο με αυτόν που αναπτύσσεται και στη Γη, και ότι οι εξωγήινοι πολιτισμοί θα ταιριάζουν με συγκεκριμένους πλανήτες.

Τα ευρήματα έδειξαν ότι μπορεί να υπάρχουν δεκάδες εξωγήινοι πολιτισμοί, που περιμένουν να τους ανακαλύψουμε στον γαλαξία μας, γνωστό και ως «Milky Way». Οι νέες ανακαλύψεις θα μπορούσαν να μας δώσουν στοιχεία για το πεπρωμένο μας και για τη μακροπρόθεσμη επιβίωση.

«Μπορεί να υπάρχουν τουλάχιστον μερικές δεκάδες ενεργοί πολιτισμοί στον γαλαξία μας, με την προϋπόθεση ότι χρειάζονται 5 δισεκατομμύρια χρόνια για τον σχηματισμό ζωής με νοημοσύνη σε άλλους πλανήτες, όπως και στη γη,» είπε ο Christopher Conselice του Πανεπιστημίου του Nottingham.

«Η ιδέα φαίνεται επαναστατική, αλλά σε κοσμικό επίπεδο. Το αποκαλούμε ‘Astrobiological Copernican Limit’.» Το Αστροβιολογικό Όριο έρχεται σε δύο μορφές. Η μία είναι το «αδύναμο» όριο, το οποίο αφορά τον σχηματισμό νοημοσύνης σε έναν πλανήτη μετά από 5 δισεκατομμύρια χρόνια. Και η άλλη είναι το «δυνατό» όριο, κατά το οποίο η νοημοσύνη θα σχηματιστεί μέσα σε 4.5 με 5 δισεκατομμύρια χρόνια.

Για τη μελέτη χρησιμοποίησαν το δεύτερο όριο, και υπέθεσαν επίσης ότι οι εξωγήινοι θα πρέπει να αναπτυχθούν σε περιβάλλον πλούσιο σε μέταλλο. Αυτό συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι εξελίχθηκαν κοντά σε περιβάλλοντα μετάλλου, λόγω της παρουσίας μεταλλικών στοιχείων στον ήλιο.

Προηγούμενες έρευνες του 2012 υποδεικνύουν την προϋπόθεση ύπαρξης μιας «ελάχιστης αστρικής μεταλλικότητας», για τον σχηματισμό πλανητών παρόμοιων με τη Γη.

Τότε οι ερευνητές χρησιμοποιούσαν τις υποθέσεις για τους πιθανούς πλανήτες όπου εξωγήινοι πολιτισμοί θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, για να κατανοήσουν ποιοι από τους πλανήτες του γαλαξία μας θα μπορούσαν να πληρούν τις προϋποθέσεις αυτές.

Ο εντοπισμός τέτοιων πολιτισμών βασίζεται στο πόσο καλά μπορούμε να λάβουμε τα σήματα που στέλνονται στο διάστημα. Αυτό περιλαμβάνει ραδιοφωνικές μεταδόσεις από δορυφόρους και τηλεοράσεις, και αν αυτή η τεχνολογία διαρκεί όσο και η δική μας, που στέλνουμε σήματα τον τελευταίο αιώνα, τότε εκτιμάται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 36 ενεργοί εξωγήινοι πολιτισμοί με νοημοσύνη.  

Οι εξωγήινοι πολιτισμοί στο επίκεντρο νέας μελέτης ερευνητών!

Ωστόσο, ενώ αυτό είναι πιθανό, το να αλληλοεπιδράσουμε μαζί τους θα είναι αρκετά δύσκολο. Η μέση απόστασή μας με οποιοδήποτε σημείο πιθανής ύπαρξης εξωγήινων θα είναι 17.000 έτη φωτός, γεγονός που κάνει την επικοινωνία μια πρόκληση.

Το άλλο ενδεχόμενο είναι να είμαστε η μόνη μορφή ζωής με νοημοσύνη στον γαλαξία, και οι υπόλοιποι να έχουν εξαφανιστεί πριν προλάβουμε να τους εντοπίσουμε.

«Η νέα μας έρευνα και οι αναζητήσεις για εξωγήινους ευφυείς πολιτισμούς δεν αποκαλύπτουν μόνο πως σχηματίζεται η ζωή, αλλά μας δίνει στοιχεία για το πόσο μπορεί να διαρκέσει ο πολιτισμός μας,» είπε ο καθηγητής.

Οι επιστήμονες βρήκαν έναν πιθανό κατοικήσιμο πλανήτη κοντά στο αστέρι «Proxima Centauri», τον «Proxima b», ο οποίος απέχει περίπου 4,2 εκατομμύρια έτη φωτός από τον ήλιο, και λαμβάνει παρόμοια ποσά ενέργειας με αυτά της Γης. Η ύπαρξη υγρού στοιχείου στον πλανήτη θα ευνοούσε τον σχηματισμό κάποιας μορφής ζωής, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν πριν επιβεβαιωθεί κάτι τέτοιο, όπως ο έλεγχος της ατμόσφαιρας.

«Αν βρούμε κοινά σημεία με τέτοιες μορφές ζωής, θα μπορούσαμε να ανακαλύψουμε αν ο πολιτισμός μας θα υπάρχει για περισσότερα από μερικές χιλιάδες χρόνια. Ενώ αν βρούμε ότι δεν υπάρχουν άλλοι ενεργοί πολιτισμοί σε ολόκληρο τον γαλαξία, θα είναι κακό σημάδι για την μακροχρόνια ύπαρξή μας. Οι εξωγήινοι πολιτισμοί, ακόμα και αν δεν ανακαλύψουμε τίποτα, θα μας προσφέρουν την εξερεύνηση της δικής μας μοίρας και του μέλλοντος.»

SecNews
SecNewshttps://www.secnews.gr
In a world without fences and walls, who need Gates and Windows

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS