ΑρχικήyoutubeΓιγαντιαία μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας εξαφανίζει μυστηριώδες νέφος σκόνης

Γιγαντιαία μαύρη τρύπα στον Γαλαξία μας εξαφανίζει μυστηριώδες νέφος σκόνης

Οι αστρονόμοι παρατηρούν ένα πρωτοφανές γεγονός, καθώς μια υπερμεγέθης μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας διαλύει ένα ιδιόμορφο νέφος σκόνης.

Δείτε επίσης: Το τηλεσκόπιο Hubble εντόπισε μια αδηφάγο μαύρη τρύπα

μαύρη τρύπα

Το τεράστιο νέφος σκόνης, που ονομάστηκε X7, είναι συγκρίσιμο με τη μάζα 50 Γαιών και βρίσκεται σε τροχιά γύρω από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα του γαλαξία μας, γνωστή ως Τοξότης Α*. Τις τελευταίες δύο δεκαετίες, οι αστρονόμοι έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη αυτού του νεφελώματος χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά προηγμένο παρατηρητήριο W. M. Keck που βρίσκεται στην κορυφή του Mauna Kea στη Χαβάη – το οποίο φιλοξενεί ένα από τα ισχυρότερα τηλεσκόπια του κόσμου.

Μετά από προσεκτική παρατήρηση, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το νέφος είχε φτάσει σε ένα εντυπωσιακό μήκος όσο 3000 αποστάσεις μεταξύ Γης και Ήλιου, καθώς τυλίχθηκε γύρω από τη μαύρη τρύπα.

Από το 2002, η παρατήρηση αποκαλύπτει τις συναρπαστικές βαρυτικές δυνάμεις που ασκεί ο Τοξότης Α* στο περιβάλλον του – μια πραγματική απόδειξη της τεράστιας δύναμής τους.

Δείτε ακόμα: Gaia BH1: Ανακαλύφθηκε η πιο κοντινή μαύρη τρύπα στη Γη

Χρησιμοποιώντας το όργανο NIRC2 του Keck, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν το X7 στο εγγύς υπέρυθρο φως – ένα μήκος κύματος εκπομπής θερμότητας που είναι εμφανές με το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb της NASA. Αξιοποιώντας την ικανότητα του υπέρυθρου φωτός να διαπερνά τη σκόνη και τα συντρίμμια, οι αστρονόμοι μπόρεσαν να παρατηρήσουν το νέφος με απαράμιλλη λεπτομέρεια. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι το νέφος χρειάζεται περίπου 170 χρόνια για να ολοκληρώσει μια πλήρη περιστροφή στον γαλαξιακό πυρήνα. Επιπλέον, υπέθεσαν ότι το 2036, το ίδιο αυτό νέφος θα βρίσκεται πιο κοντά στα αβυσσαλέα βάθη της μαύρης τρύπας. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, τα σύννεφα θα διαλυθούν εντελώς. 

νέφος

Μετά την καταστροφή του νέφους, η ύλη του θα καταναλωθεί για πάντα από τη μαύρη τρύπα. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει κάποια “πυροτεχνήματα” όταν η σκόνη επιταχύνεται και θερμαίνεται πριν εισέλθει μέσα από τη μαύρη τρύπα.

Δείτε επίσης: Μαύρη τρύπα «ξερνάει» αστέρια χρόνια αφού τα κατάπιε

Ο Χ7 είναι ένα από τα μυριάδες νεφελώματα που συγκεντρώνονται στο κέντρο του Γαλαξία μας. Με την απίστευτη ταχύτητα των 490 μιλίων ανά δευτερόλεπτο (790 χιλιόμετρα ανά δευτερόλεπτο), αυτά τα νεφελώματα, που αναφέρονται ως αντικείμενα G, κάνουν κύκλους γύρω από την περιοχή της μαύρης τρύπας. Μελετώντας τον Χ7, οι αστρονόμοι μπορεί να αποκτήσουν πολύτιμες γνώσεις που θα μπορούσαν να τους βοηθήσουν στην πρόβλεψη της τύχης παρόμοιων αστρικών σωμάτων.

Absenta Mia
Absenta Miahttps://www.secnews.gr
Being your self, in a world that constantly tries to change you, is your greater achievement

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS