ΑρχικήsecurityMicrosoft account: 7 βασικές συμβουλές ασφαλείας

Microsoft account: 7 βασικές συμβουλές ασφαλείας

Αν έχετε κι εσείς ένα Microsoft account για να συνδέεστε στον υπολογιστή σας, δείτε τις παρακάτω συμβουλές ασφαλείας (security tips).

Μια από τις πιο χρήσιμες δυνατότητες που έχουν στη διάθεσή τους οι χρήστες των Windows (Windows 8 και έπειτα) είναι η δυνατότητα σύνδεσης στον υπολογιστή με τη χρήση ενός Microsoft account. Η χρήση ενός Microsoft account, συνεπάγεται πολλά πλεονεκτήματα για τους χρήστες.

Με ένα Microsoft account, μπορείτε να δημιουργήσετε αντίγραφο ασφαλείας των δεδομένων σας, να αγοράσετε εφαρμογές από το Windows Store και να διατηρήσετε όλες τις συσκευές σας συγχρονισμένες.

Microsoft account security tips

Δεδομένου ότι μπορείτε να κάνετε πολλά με το Microsoft account, καταλαβαίνετε ότι είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ασφάλειά του και να εξασφαλίζετε ότι μόνο εσείς έχετε πρόσβαση σε αυτό.

Ας δούμε κάποια tips που μπορείτε να ακολoυθήσετε:

1. Χρήση ενός ισχυρού και μοναδικού password

Τα Microsoft accounts μπορεί να μην είναι καινούριοι λογαριασμοί. Στην πραγματικότητα, πολλοί παλιοί τύποι λογαριασμών που σχετίζονταν με τη Microsoft, έχουν μετονομαστεί σε Microsoft accounts (π.χ. Hotmail, Windows Live ID, .NET Passport, Zune και το Xbox Live).

Πιθανότατα πολλοί χρήστες των Windows συνδέονται στα συστήματά τους με παλιούς λογαριασμούς. Δυστυχώς, πολλά έχουν αλλάξει από τότε όσον αφορά την ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης και ο παλιός σας κωδικός μπορεί πλέον να αποτελεί εύκολο στόχο για τους hackers.

Επομένως, για να διατηρήσετε το Microsoft account σας ασφαλές, θα πρέπει να ακολουθήσετε πρακτικές προστασίας που προτείνουν οι ειδικοί ασφαλείας σήμερα. Και η πιο σημαντική πρακτική είναι η δημιουργία και χρήση ενός ισχυρού και μοναδικού κωδικού πρόσβασης.

Δείτε επίσης: Η Microsoft προειδοποιεί για τους κινδύνους του Boa Web Server

Ένα ισχυρό password περιέχει κεφαλαία και μικρά γράμματα, αριθμούς και σύμβολα. Επιπλέον, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε διαφορετικούς κωδικούς πρόσβασης για κάθε έναν από τους διαδικτυακούς σας λογαριασμούς, καθώς η διαρροή κωδικού πρόσβασης σε έναν ιστότοπο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την ασφάλεια όλων των άλλων λογαριασμών σας.

Εάν δυσκολεύεστε να παρακολουθείτε πολλαπλούς κωδικούς πρόσβασης, σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε έναν διαχειριστή κωδικών πρόσβασης. Αρκετοί καλοί διαχειριστές κωδικών πρόσβασης είναι δωρεάν και χρειάζεται λίγος μόνο χρόνος για να αρχίσετε να τους χρησιμοποιείτε.

2. Μην μοιράζεστε το Password σας με τρίτους

Microsoft account security tips

Είναι πολύ σημαντικό να μην μοιράζεστε ευαίσθητες πληροφορίες, όπως είναι τα passwords σας, με τρίτους. Ένα email που σας ενημερώνει για υποτιθέμενη παραβίαση του Microsoft account σας, μπορεί να ακούγεται ανησυχητικό. Αλλά μπορεί απλώς να είναι ένας hacker που παριστάνει τον εκπρόσωπο της Microsoft και προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Εάν λάβετε ένα τέτοιο email, μην απαντήσετε και μην κάνετε κλικ σε πιθανούς συνδέσμους. Αντ’ αυτού, ανοίξτε τον browser σας, συνδεθείτε και ελέγξτε τη δραστηριότητα του λογαριασμού σας για οτιδήποτε ύποπτο.

Αν κάτι σας φαίνεται περίεργο, αποσυνδεθείτε από όλες τις συσκευές που σχετίζονται με το λογαριασμό σας και αλλάξτε τον κωδικό πρόσβασής σας.

Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να δώσετε τα credentials σας ή άλλα προσωπικά στοιχεία μέσω email ή σε φόρμες σύνδεσης που βρίσκονται συνημμένες σε τέτοια email. Οι εταιρείες δεν ζητούν ποτέ να δώσετε passwords μέσω μηνυμάτων.

3. Ενεργοποιήστε τον έλεγχο ταυτότητας δύο παραγόντων

Microsoft account security tips

Η Microsoft προσφέρει επίσης τη δυνατότητα για επαλήθευση σε δύο βήματα, αυτό που είναι επίσης γνωστό ως έλεγχος ταυτότητας δύο παραγόντων. Αυτή η πρακτική προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας στο Microsoft account σας (και σε άλλους διαδικτυακούς λογαριασμούς που το υποστηρίζουν).

Εάν κάποιος προσπαθήσει να συνδεθεί με το όνομα χρήστη και τον κωδικό πρόσβασής σας, θα χρειαστεί έναν επιπλέον κωδικό επαλήθευσης για να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό. Αυτός ο επιπλέον κωδικός μπορεί να στέλνεται στον νόμιμο κάτοχο του λογαριασμού μέσω μηνύματος SMS ή να δημιουργείται μέσω μιας εφαρμογής authentication στο τηλέφωνό σας.

Για να ενεργοποιήσετε αυτό το μέτρο ασφαλείας, μεταβείτε στο dashboard του Microsoft account και κάντε κλικ στην καρτέλα “Security info“.

Από αυτό το σημείο, μπορείτε να ενεργοποιήσετε την επαλήθευση σε δύο βήματα και να ορίσετε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας της Microsoft μαζί σας, όπως αριθμούς τηλεφώνου και εναλλακτικές διευθύνσεις email.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε διάφορες μεθόδους για έλεγχο ταυτότητας σε δύο βήματα, όπως ένα μήνυμα SMS ή μια εφαρμογή ελέγχου ταυτότητας, όπως προείπαμε.

Δείτε επίσης: Microsoft Store: Διαθέτει πλέον το υποσύστημα Windows για Linux

Με την εφαρμογή Google Authenticator, οι χρήστες με τηλέφωνο iPhone ή Android μπορούν να δημιουργήσουν κωδικούς επαλήθευσης για το Microsoft account σας.

Αυτή η σελίδα περιέχει επίσης άλλες επιλογές για τη διαχείριση του ελέγχου ταυτότητας δύο παραγόντων, όπως κωδικούς πρόσβασης ανά εφαρμογή για εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν ελέγχους ταυτότητας δύο παραγόντων, recovery codes που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να ανακτήσετε πρόσβαση στον λογαριασμό σας και μια λίστα αξιόπιστων συσκευών που δεν χρειάζονται κωδικούς επαλήθευσης.

4. Εισαγωγή Recovery Information

Microsoft account ασφάλεια
Microsoft account: 7 Βασικές συμβουλές ασφαλείας

Η σελίδα Security Info σάς επιτρέπει επίσης να εισαγάγετε αριθμούς τηλεφώνου και διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου όπου η Microsoft μπορεί να σας βρει σε περίπτωση οποιουδήποτε προβλήματος.

Αν θέλετε να χρησιμοποιείτε την επαλήθευση δύο βημάτων για μέγιστη ασφάλεια, πρέπει να είστε σίγουροι ότι αυτές οι πληροφορίες που έχετε δώσει είναι σωστές, ώστε ο κωδικός να έρθει σίγουρα στη συσκευή σας.

Αν χάσετε τον κωδικό πρόσβασής σας και δεν μπορείτε να συνδεθείτε, μην ανησυχείτε! Εφόσον έχετε πρόσβαση σε έναν αριθμό τηλεφώνου ή μια διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει καθοριστεί εδώ, θα μπορέσετε να ανακτήσετε την πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Είναι ζωτικής σημασίας να εισαγάγετε τα δεδομένα σας με ακρίβεια, ώστε να μπορέσετε να επιστρέψετε στο λογαριασμό σας αν χρειαστεί.

Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι κανένας άλλος δεν μπορεί να έχει πρόσβαση στο λογαριασμό και τα δεδομένα σας.

Φροντίστε να διατηρείτε τις πληροφορίες ενημερωμένες και αφαιρέστε τυχόν διευθύνσεις ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή αριθμούς τηλεφώνου στους οποίους δεν έχετε πλέον πρόσβαση.

5. Λάβετε ένα recovery code

Εάν κλειδωθείτε από το λογαριασμό σας στη Microsoft, η χρήση ενός κωδικού μπορεί να είναι ταχύτερη από τη χρήση του email που έχετε δηλώσει για ανάκτηση.

Αυτό ισχύει ιδιαίτερα αν πρόκειται για παλαιότερο email και δυσκολεύεστε να θυμηθείτε τον κωδικό πρόσβασης.

Πηγαίνετε στις ρυθμίσεις ασφαλείας του λογαριασμού σας και δημιουργήστε έναν κωδικό ανάκτησης. Φροντίστε να μην το δώσετε σε κανέναν άλλο και αποθηκεύστε τον σε ένα ασφαλές μέρος.

6. Ελέγξτε την πρόσφατη δραστηριότητα

Microsoft account ασφάλεια
Microsoft account: 7 Βασικές συμβουλές ασφαλείας (security tips)

Η σελίδα Sign-in activity στο account dashboard δείχνει πού χρησιμοποιήσατε τον λογαριασμό σας, από πού έχετε συνδεθεί και άλλα πράγματα που έχουν συμβεί.

Πιθανότατα θα δείτε ότι έχετε συνδεθεί με επιτυχία από την τοποθεσία του σπιτιού σας.

Δείτε επίσης: Microsoft: Οι επιθέσεις κλοπής token αυξάνονται συνεχώς

Αν παρατηρήσετε ότι κάποιος έχει συνδεθεί από άλλη τοποθεσία ή αν υπάρχουν προσπάθειες σύνδεσης με λάθος κωδικούς πρόσβασης από μια ξένη χώρα, τότε μάλλον έχετε πρόβλημα.

Μπορείτε να ενημερώσετε τη Microsoft ότι έχει γίνει προσπάθεια σύνδεσης από τρίτο άτομο, κάνοντας κλικ σε έναν σύνδεσμο σε αυτή τη σελίδα.

7. Ρυθμίστε τα Security Notifications ώστε να στέλνονται στο τηλέφωνό σας

Η Microsoft μπορεί να στέλνει ειδοποιήσεις ασφαλείας στο τηλέφωνό σας για ζητήματα, όπως για περιπτώσεις που κάποιος προσπαθεί να αποκτήσει πρόσβαση στο λογαριασμό σας.

Από προεπιλογή, αυτά τα notifications αποστέλλονται στην κύρια διεύθυνση email σας, αλλά έχετε τη δυνατότητα να τα λαμβάνετε και μέσω SMS, ώστε να τα βλέπετε πιο άμεσα.

Για να το ρυθμίσετε αυτό, επισκεφθείτε τη σελίδα Notifications > Security στο dashboard του Microsoft account. Εάν δεν βλέπετε να έχει εισαχθεί ένας αριθμός τηλεφώνου που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε, θα πρέπει πρώτα να τον εισαγάγετε στο κατάλληλο σημείο του dashboard.

Ακολουθώντας τα παραπάνω βήματα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι ο λογαριασμός σας στη Microsoft είναι πολύ πιο ασφαλής.

Ακόμη και αν δεν αποθηκεύετε ευαίσθητες πληροφορίες στον υπολογιστή σας, είναι σημαντικό να φροντίζετε για την ασφάλεια του λογαριασμού σας.

Και μην ξεχνάτε να ελέγχετε αν οι πληροφορίες ανάκτησης που έχετε παράσχει εξακολουθούν να είναι ακριβείς, ώστε να μπορείτε να έχετε πρόσβαση στο λογαριασμό σας σε περίπτωση που κάτι πάει στραβά.

Ελπίζουμε ότι αυτές οι συμβουλές θα σας βοηθήσουν!

Πηγή: www.makeuseof.com

Digital Fortress
Digital Fortresshttps://www.secnews.gr
Pursue Your Dreams & Live!

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS