ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΠοιες εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα φτάσουν στον πλανήτη Άρη;

Ποιες εταιρείες θα είναι οι πρώτες που θα φτάσουν στον πλανήτη Άρη;

Οι ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες Impulse Space και Relativity Space ανακοίνωσαν μια φιλόδοξη κοινοπραξία που θα είναι η πρώτη εμπορική αποστολή στον πλανήτη Άρη, η οποία θα περιλαμβάνει την εκτόξευση ωφέλιμου φορτίου το 2024.

πλανήτη άρη

Δείτε επίσης: ESA: “Ο πλανήτης Άρης κοιμάται με το ένα μάτι ανοιχτό”

Ένα αναζωογονημένο ενδιαφέρον για το διάστημα έκανε τις ιδιωτικές εταιρείες να στρέφουν την προσοχή τους στον πλανήτη Άρη και μια νέα συνεργασία που ανακοινώθηκε την Τρίτη μεταξύ της Impulse Space και της Relativity Space θα μπορούσε να είναι η πρώτη εμπορική προσγείωση στον κόκκινο πλανήτη. Η Impulse Space είναι μια εταιρεία που ιδρύθηκε από τον Tom Mueller, που ειδικεύεται στη μεταφορά ωφέλιμων φορτίων μέσα και γύρω από το διάστημα. Η Relativity Space, εν τω μεταξύ, εστιάζει στην παραγωγή διαστημικών σκαφών που χρησιμοποιούν τρισδιάστατη εκτύπωση μετάλλων, τεχνητή νοημοσύνη και αυτόνομη ρομποτική. Η Impulse θα συνεισφέρει το Mars Cruise Vehicle και το Mars Lander στο Terran R της Relativity, το οποίο είναι ένα 3D εκτυπωμένο όχημα εκτόξευσης. Η εκτόξευση θα πραγματοποιηθεί από το Cape Canaveral της Φλόριντα ήδη από το 2024 και οι εταιρείες έχουν αποκλειστική συμφωνία να κάνουν το launch από εκεί μέχρι το 2029.

«Αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο τόσο για το Impulse όσο και για τη Relativity, καθώς και για ολόκληρη τη διαστημική βιομηχανία», δήλωσε ο Tom Mueller σε δελτίο τύπου. Ο συνιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Relativity, Tim Ellis, πρόσθεσε: «Αυτή είναι μια μνημειώδης πρόκληση, αλλά αυτή που επιτεύχθηκε με επιτυχία θα διευρύνει τις δυνατότητες για ανθρώπινη εμπειρία στη διάρκεια της ζωής μας σε δύο πλανήτες».

Δείτε επίσης: Ο καυτός εξωπλανήτης WASP-189b μοιάζει λίγο με τη Γη

Οι εταιρείες λένε ότι το σκάφος προσεδάφισης του Άρη θα υποστηρίξει την έρευνα και την ανάπτυξη μελλοντικών πλανητικών οικισμών, αλλά πρόσθετες λεπτομέρειες σχετικά με το πώς συγκεκριμένα θα το κάνει το σκάφος δεν δόθηκαν.

Το Terran R είναι απόγονος του Terran 1 της Relativity —ένας τρισδιάστατος εκτυπωμένος πύραυλος που έχει προγραμματιστεί να εκτοξευθεί αργότερα αυτό μέσα στην χρονιά— και η εταιρεία λέει ότι το Terran R θα μπορούσε να χρησιμεύσει «ως διαστημικό φορτηγό από σημείο σε σημείο ικανό για αποστολές μεταξύ Γης και Σελήνης και τον Άρη». Με άλλα λόγια, η Relativity ως εταιρεία δεν έχει εκτοξεύσει ακόμη κάποιον πύραυλο και η Impulse Space δεν έχει δοκιμάσει ακόμη ένα από τα ωφέλιμα φορτία τους σε τροχιά, σύμφωνα με τον Eric Berger από την Ars Technica.

Δείτε επίσης: Ο πλανήτης Άρης είναι πολύ μικρός για να μπορεί να συγκρατήσει το νερό

Ο πλανήτης Άρης γίνεται ο νεότερος στόχος για τις ιδιωτικές διαστημικές εταιρείες που θέλουν να είναι οι πρώτες που θα προσγειωθούν, αλλά η Relativity και η Impulse δεν είναι οι μόνες με τεράστιες (και δυνητικά ανέφικτες) προσδοκίες. Ο Elon Musk της SpaceX διπλασίασε τα σχέδιά του για τον κόκκινο πλανήτη σε συνέντευξή του τον Απρίλιο του 2022, επαναλαμβάνοντας τον υψηλό στόχο του να έχει 1 εκατομμύριο εποίκους στον Άρη μέχρι το έτος 2050.

Πηγή πληροφοριών: gizmodo.com

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS