ΑρχικήinetΗ NVIDIA φέρνει τις liquid-cooled GPUs στα κέντρα δεδομένων

Η NVIDIA φέρνει τις liquid-cooled GPUs στα κέντρα δεδομένων

Η Nvidia ανακοίνωσε το νέο της σχέδιο για τη μείωση της χρήσης ενέργειας από κέντρα δεδομένων που συγκεντρώνουν τεράστιες ποσότητες δεδομένων ή εκπαιδεύουν μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης: liquid-cooled κάρτες γραφικών (GPUs).

Δείτε επίσης: Η NVIDIA διορθώνει δέκα ευπάθειες στους display drivers Windows GPU

Η εταιρεία ανακοίνωσε στην Computex ότι παρουσιάζει μια liquid-cooled έκδοση της υπολογιστικής κάρτας A100 και λέει ότι καταναλώνει 30 τοις εκατό λιγότερη ενέργεια από την αερόψυκτη έκδοση. Η Nvidia δεσμεύεται ότι αυτή δεν θα είναι η μοναδική και έχει ήδη στα σχέδια της να ανακοινώσει περισσότερες liquid-cooled server cards. Φαίνεται πως η εταιρεία υπαινίσσεται ότι θα φέρει την τεχνολογία και σε άλλες εφαμοργές όπως συστήματα αυτοκίνητου που πρέπει να διατηρούνται cool σε κλειστούς χώρους.

Δείτε επίσης: Nvidia: Οι drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα

Σύμφωνα με τη Nvidia, η μείωση της ενέργειας που απαιτείται για την εκτέλεση πολύπλοκων υπολογισμών θα μπορούσε να έχει μεγάλο αντίκτυπο – η εταιρεία λέει ότι τα κέντρα δεδομένων χρησιμοποιούν πάνω από το ένα τοις εκατό της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας και το 40 τοις εκατό αυτής οφείλεται στην ψύξη. Η μείωση κατά σχεδόν ένα τρίτο θα ήταν μεγάλη υπόθεση, αν και αξίζει να σημειωθεί ότι οι κάρτες γραφικών αποτελούν μόνο ένα μέρος της εξίσωσης. Οι CPUs, ο εξοπλισμός αποθήκευσης και δικτύωσης αντλούν επίσης ισχύ και χρειάζονται και ψύξη. Ο ισχυρισμός της Nvidia είναι ότι με την υγρή ψύξη, τα συστήματα με επιτάχυνση GPU θα ήταν πολύ πιο αποτελεσματικά από τους CPU-only servers σε τεχνητή νοημοσύνη και άλλες εργασίες υψηλής απόδοσης.

 GPUs NVIDIA

Υπάρχει λόγος για τον οποίο η υγρή ψύξη είναι δημοφιλής σε περιπτώσεις χρήσης υψηλής απόδοσης, από υπερυπολογιστές έως προσαρμοσμένους υπολογιστές παιχνιδιών και ακόμη και μερικά τηλέφωνα: τα υγρά απορροφούν τη θερμότητα καλύτερα από τον αέρα, σύμφωνα με την Asetek, έναν σημαντικό κατασκευαστή συστημάτων ψύξης νερού. Και όταν έχετε ζεστό υγρό, είναι σχετικά εύκολο να το μεταφέρετε αλλού, ώστε να κρυώσει, σε σύγκριση με την προσπάθεια να κρυώσει ο αέρας σε ένα ολόκληρο κτίριο ή να αυξήσετε τη ροή αέρα στα συγκεκριμένα εξαρτήματα μιας κάρτας που απορρίπτουν όλη τη θερμότητα.

Εκτός από την ενεργειακή απόδοση, οι liquid-cooled κάρτες έχουν ένα άλλο πλεονέκτημα σε σχέση με τις αντίστοιχες αερόψυκτες — καταλαμβάνουν πολύ λιγότερο χώρο, πράγμα που σημαίνει ότι μπορείτε να χωρέσετε περισσότερες από αυτές στον ίδιο χώρο.

Δείτε επίσης: Instant NeRF από την NVIDIA: Μετατρέπει τις 2D φωτογραφίες σε σκηνές 3D

Η ώθηση της Nvidia για μείωση της χρήσης ενέργειας μέσω υγρής ψύξης έρχεται σε μια στιγμή που πολλές εταιρείες εξετάζουν τις ποσότητες ενέργειας που χρησιμοποιούν οι servers τους. Ενώ τα κέντρα δεδομένων απέχουν πολύ από τη μοναδική πηγή εκπομπών άνθρακα και ρύπανσης για τις μεγάλες τεχνολογίες, είναι ένα κομμάτι του παζλ που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Εταιρείες όπως η Microsoft έχουν πειραματιστεί με την πλήρη βύθιση των servers σε υγρό και ακόμη και την τοποθέτηση ολόκληρων κέντρων δεδομένων στον ωκεανό σε μια προσπάθεια να χρησιμοποιούν λιγότερη ενέργεια και νερό.

Πηγή πληροφοριών: theverge.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS