ΑρχικήinetNvidia: Οι drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα

Nvidia: Οι drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα

Μετά από χρόνια υπονοούμενων, η Nvidia ανακοίνωσε χθες ότι θα ανοίξει ένα κομμάτι κώδικα του driver GPU Linux, όπως έχουν κάνει τόσο η Intel όσο και η AMD εδώ και χρόνια. Προηγουμένως, οι χρήστες Linux που ήθελαν να αποφύγουν τον ιδιόκτητο driver της Nvidia έπρεπε να βασίζονται σε λογισμικό reverse-engineered όπως το έργο Nouveau, το οποίο λειτουργούσε καλύτερα σε παλαιότερο hardware και πρόσφερε ελλιπή υποστήριξη για όλες τις δυνατότητες GPU της Nvidia.

“Αυτή η έκδοση είναι ένα σημαντικό βήμα προς τη βελτίωση της εμπειρίας χρήσης των GPU της NVIDIA στο Linux, για πιο στενή ενοποίηση με το λειτουργικό σύστημα και για να μπορούν οι προγραμματιστές να εντοπίσουν σφάλματα, ενσωματώσεις και γενικότερα να συνεισφέρουν”, αναφέρει μια ανάρτηση που αποδίδεται σε αρκετούς υπαλλήλους της Nvidia. “Για τους παρόχους διανομής Linux, οι μονάδες ανοιχτού κώδικα αυξάνουν την ευκολία χρήσης. Βελτιώνουν επίσης την “out of the box” εμπειρία χρήστη για τη διανομή του driver GPU Nvidia. Η Canonical και η SUSE μπορούν να ενώσουν αμέσως τις μονάδες ανοιχτού πυρήνα με Ubuntu και SUSE Linux Enterprise διανομές.”

Δείτε επίσης: Instant NeRF από την NVIDIA: Μετατρέπει τις 2D φωτογραφίες σε σκηνές 3D

Η Nvidia κυκλοφορεί συγκεκριμένα ένα open source kernel driver με διπλή άδεια MIT/GPL και επί του παρόντος δεν ανοίγει τον κώδικα του driver που εκτελείται στο χώρο του χρήστη. Αυτό περιλαμβάνει drivers για OpenGL, Vulkan, OpenCL και CUDA, τα οποία εξακολουθούν να είναι κλειστού κώδικα, μαζί με το firmware για τον επεξεργαστή συστήματος GPU (GSP). Η Nvidia λέει ότι αυτοί οι drivers θα παραμείνουν κλειστού κώδικα και θα δημοσιευθούν με προκατασκευασμένα binaries, επομένως δεν φαίνεται ότι υπάρχουν άμεσα σχέδια για την κυκλοφορία εκδόσεων ανοιχτού κώδικα.

Nvidia: Τα drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα
Nvidia: Τα drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα

Η Nvidia εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από την Intel και την AMD όσον αφορά τους drivers GPU ανοιχτού κώδικα – και οι δύο εταιρείες διατηρούν ανοιχτό κώδικα για drivers πυρήνα και χώρου χρήστη, μαζί με υλικολογισμικό κλειστού κώδικα. Αλλά αυτό είναι ένα πρώτο βήμα προς την ισοτιμία ανοιχτού κώδικα για τα πακέτα drivers Linux της Nvidia.

Τα drivers ανοιχτού κώδικα της Nvidia υποστηρίζουν μόνο τις GPU της εταιρείας που βασίζονται στο Turing και νεότερες, συμπεριλαμβανομένων των σειρών GeForce GTX 1600, των σειρών RTX 2000 και 3000 και των GPU σταθμών εργασίας Quadro που βασίζονται στην ίδια αρχιτεκτονική. Οι ιδιόκτητοι drivers της εταιρείας έχουν την αρχιτεκτονική Kepler του 2012.

Οι drivers ανοιχτού κώδικα δεν θα ενσωματωθούν ακόμα στον πυρήνα του Linux καθώς όπως αναφέρει η Phoronix, το API, το ABI και το interface μεταξύ του driver του πυρήνα και τπυ GSP firmware interface δεν έχουν οριστικοποιηθεί. Αυτό σημαίνει ότι τα πάντα, από το firmware μέχρι το kernel driver έως τους drivers του χώρου χρήστη, πρέπει να ταιριάζουν στις εκδόσεις τους  για να λειτουργούν σωστά (η σημερινή έκδοση είναι η έκδοση R515.43.04). Μόλις οριστικοποιηθούν αυτές οι διεπαφές, ο driver μπορεί να ενσωματωθεί στον πυρήνα και διαφορετικές εκδόσεις του firmware, του driver πυρήνα και των user space drivers θα πρέπει να μπορούν να διαλειτουργούν.

Nvidia: Τα drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα
Nvidia: Τα drivers GPU Linux θα είναι ανοιχτού κώδικα

Δείτε επίσης: Η NVIDIA παρουσιάζει το Grace CPU Superchip

Η Nvidia λέει ότι η υποστήριξη για τις GPU των κέντρων δεδομένων της στους τρέχοντες drivers είναι έτοιμοι για παραγωγή σε αυτήν την αρχική έκδοση, αλλά ότι η υποστήριξη για GeForce, Quadro και άλλες GPU καταναλωτών είναι πρώτης ποιότητας—αυτό δεν είναι λογισμικό που θα θέλετε να βιαστείτε να το εγκαταστήσετε εκτός εάν θέλετε να το ελέγξετε σε ένα δοκιμαστικό σύστημα.

Ο Hector Martin, ένας από τους προγραμματιστές πίσω από τη διανομή Asahi Linux, επέκρινε τη Nvidia για τη μεταφορά πολλών λειτουργιών στο closed-source firmware, το οποίο στη συνέχεια καλείται από τον driver ανοιχτού κώδικα. Ο Martin αποκαλεί τον driver ανοιχτού κώδικα “καθαρή νίκη για πρακτικούς σκοπούς” καθώς η μάζα του ιδιόκτητου κώδικα μπορεί να τοποθετηθεί πιο εύκολα στο sandbox.

Πηγή: arstechnica.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS