ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΑπό το 1950 έχουν χαθεί οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι της Γης

Από το 1950 έχουν χαθεί οι μισοί κοραλλιογενείς ύφαλοι της Γης

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παρέχουν ένα αναντικατάστατο οικοσύστημα για τη θαλάσσια ζωή και προστατεύουν τις ακτές – για να καταλάβετε γιατί οι επιστήμονες ανησυχούν για το παγκόσμιο φαινόμενο της διάβρωσης των κοραλλιογενών υφάλων. Μια νέα μελέτη δείχνει ότι ο ρυθμός καταστροφής των υφάλων είναι πιο γρήγορος από ό, τι πιστεύαμε.

κοραλλιογενείς ύφαλοι

Δείτε επίσης: Τα ζώα «αλλάζουν σχήμα» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Οι μισοί από τους κοραλλιογενείς υφάλους της Γης έχουν εκλείψει τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό One Earth. Οι ερευνητές σημειώνουν ότι τα ψάρια που αλιεύονται κατά κεφαλή (ή μάλλον, ανά “μονάδα προσπάθειας”) έχουν μειωθεί κατά 60% από το 1950 και ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι κατά το ήμισυ ικανοί να παρέχουν “οικολογικές υπηρεσίες” από ό, τι στη δεκαετία του 1950. Το αποτέλεσμα είναι λιγότερη βιοποικιλότητα στους υφάλους του κόσμου.

“Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι παγκοσμίως αντιμετωπίζουν επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, την υπεραλίευση, την καταστροφή των οικοτόπων και τη ρύπανση”, γράφουν οι συγγραφείς στη μελέτη. “Με την προβλεπόμενη συνεχιζόμενη υποβάθμιση των κοραλλιογενών υφάλων και τη σχετική απώλεια βιοποικιλότητας και αλιευμάτων, απειλείται η ευημερία και η βιώσιμη παράκτια ανάπτυξη των ανθρώπινων κοινοτήτων που εξαρτώνται από τις υπηρεσίες του οικοσυστήματος των κοραλλιογενών υφάλων”.

Δείτε επίσης: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι είναι οικοσυστήματα ιδιαίτερα ευαίσθητα στη θερμότητα. Τα θερμά νερά απειλούν τους κοραλλιογενείς υφάλους προκαλώντας γεγονότα “bleaching”. Τα φύκια παρέχουν θρεπτικά συστατικά στα κοράλλια μέσω της φωτοσύνθεσης, αλλά αν τα φύκια υποβληθούν σε θερμική πίεση ή υπερβολική έκθεση στο ηλιακό φως, παράγουν μια τοξίνη. Το κοράλλι στη συνέχεια διώχνει τα φύκια, προκαλώντας το bleach του κοραλλιού. Το bleaching, ανάλογα με τη σοβαρότητα, μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Οι θερμοκρασίες δεν χρειάζεται να ανέβουν πολύ για να προκαλέσουν μεγάλα προβλήματα. Η αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά 0,068 βαθμούς Κελσίου αποδείχθηκε καταστροφική για τον Μεγάλο Κοραλλιογενή ύφαλο της Αυστραλίας, με τρία γεγονότα bleaching τα τελευταία πέντε χρόνια. Ο ύφαλος του Μπελίζ και ο Μεγάλος ύφαλος της Φλόριντα, το δεύτερο και το τρίτο μεγαλύτερο οικοσύστημα κοραλλιογενών υφάλων στον κόσμο, δέχθηκαν παρόμοιες επιθέσεις τα τελευταία 5 χρόνια.

Δείτε επίσης: Πώς το 5G μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή;

Η ομάδα πίσω από τη μελέτη, με επικεφαλή τον ερευνητή του Πανεπιστημίου του Newfoundland Tyler Eddy, εξέτασε δεδομένα από 14.705 έρευνες σε πάνω από 3.500 υφάλους από 87 χώρες. Μεταξύ άλλων αποτελεσμάτων, η ομάδα διαπίστωσε ότι η βιοποικιλότητα μειώνεται, με τα ψάρια που είναι ανθεκτικά στη θερμοκρασία να γίνονται κυρίαρχα και μείωση των αλιευμάτων ψαριών ανά μονάδα προσπάθειας. Οι επιστήμονες έχουν επιχειρήσει διάφορες μεθόδους προστασίας των υφάλων από την απειλή της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS