ΑρχικήΕπιστήμη & ΤεχνολογίαΤα ζώα «αλλάζουν σχήμα» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Τα ζώα «αλλάζουν σχήμα» ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή

Η κλιματική αλλαγή προκαλεί αλλαγές στα ζώα, αναγκάζοντας τα να αντιμετωπίσουν ταχεία θέρμανση των θερμοκρασιών με φυσική μεταμόρφωση ή “αλλαγή σχήματος”, αναφέρει μια νέα μελέτη.

κλιματική αλλαγή

Δείτε επίσης: Πώς το 5G μπορεί να καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή;

Τα τελευταία 150 χρόνια, οι παπαγάλοι της Αυστραλίας, όπως οι “gang-gang cockatoo” και οι red-rumped, έχουν εμφανίσει έως και 10% μέση αύξηση στο μέγεθος του ράμφους τους παράλληλα με την αύξηση της θερμοκρασίας στα φυσικά τους περιβάλλοντα, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο περιοδικό Trends στο Ecology & Evolution.

Οι παπαγάλοι με έντονα χρώματα δεν είναι τα μόνα θύματα ενός πιο ζεστού κόσμου. Αρκετά άλλα είδη πουλιών στη Βόρεια Αμερική και την Αυστραλία έχουν δει αύξηση του μεγέθους του ράμφους, τα ποντίκια έχουν μεγαλύτερα αυτιά και μερικές νυχτερίδες επιδεικνύουν ένα μεγαλύτερο σετ φτερών.

Αυτά τα μεγαλύτερα “χαρακτηριστικά” αναμένεται να βοηθήσουν τα ζώα να διαχειριστούν τον ζεστό καιρό επειδή προσφέρουν μεγαλύτερη επιφάνεια για την απελευθέρωση της θερμότητας του σώματος. “Αυτό δεν είναι απαραίτητα μια αύξηση που είναι ορατή με γυμνό μάτι”, σημείωσε ο Ryding, “αλλά εξακολουθεί να είναι σημαντική”.

Αν και η εξέλιξη συμβαίνει από την αρχή της ζωής στη Γη, ο Ryding ανησυχεί ότι αυτή τη στιγμή έχει επιταχυχθεί απότομα η ταχύτητα της.

Η μελέτη της ομάδας, η οποία περιήλθε σε χιλιάδες ήδη δημοσιευμένα έγγραφα για να συγκρίνει τις τάσεις στη μεταβολή του σχήματος των ζώων έναντι της κλιματικής αλλαγής, αναγνώρισε ότι οι αχαλίνωτες προσαρμογές συμβαίνουν σχετικά νωρίς κατά τη διάρκεια του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος της κλιματικής κρίσης.

Δείτε επίσης: Μάχη ενάντια στην κλιματική αλλαγή: NASA και ESA ενώνουν τις δυνάμεις τους

Δείτε επίσης: Ε.Ε.: Εγκρίθηκε νόμος – ορόσημο για την κλιματική αλλαγή. Τί προβλέπει;

Η Διακυβερνητική Επιτροπή για την Κλιματική Αλλαγή αποκαλεί ήδη τον προηγούμενο στόχο πολλών χωρών να περιορίσουν την υπερθέρμανση του πλανήτη τις επόμενες δεκαετίες σε 1,5 μοίρες, ή και 2 βαθμούς, ως «απρόσιτο».

Ο συσχετισμός έχει νόημα, εξαιτίας μιας πρώτης έρευνας που αναπτύχθηκε το 1877 από τον Αμερικανό ζωολόγο και ορνιθολόγο Joel Asaph Allen. Ο Joel ανέφερε βασικά ότι τα ζώα που ζουν σε θερμότερα κλίματα θα έχουν μεγαλύτερα, μακρύτερα “χαρακτηριστικά” από αυτά που ζουν σε ψυχρότερες περιοχές.

Πηγή πληροφοριών: cnet.com

Teo Ehc
Teo Ehchttps://www.secnews.gr
Be the limited edition.

Εγγραφή στο Newsletter

* indicates required

FOLLOW US

LIVE NEWS